البرز محمودی
همزمان با تغییر وزیر کشور و در حالی که تنها یکسال به انتخابات ریاست جمهوری دوره بعد باقی مانده، برخی منابع از ”دستور احمدی نژاد برای تغییر استانداران و فرمانداران” خبرداده اند. هرچند دیروز سرپرست فعلی وزرات کشور ضمنی اعلام کرد که این تغییرات “در دستور کار” نیست اما منابع نزدیک به دولت از تغییر حداقل ده استاندار خبر داده اند.
دیروز سایت عصر ایران به نقل از یک منبع مطلع از صدور “دستور برکناری یا تغییر تعداد زیادی از استانداران و فرمانداران توسط رئیس جمهور” خبر داد و نوشت: ”تغییر و جابجایی حداقل ده استاندار در دستور کار وزیر آینده کشور قرار خواهد داشت هرچند به گفته این مقام آگاه جابجایی ها در یک پروسه زمانی انجام می شود.”
این مقام مطلع در گفتگو با عصر ایران، از ذکر نام اسامی استاندارانی که در مسیر جابجایی قرار دارند خودداری کرد و در بیان دلایل این برکناری ها اظهار داشت: ”از ماه ها قبل تصمیم برکناری این استانداران و تعداد زیادی از فرمانداران گرفته شده بود و اتفاقا یکی از محورهای بروز اختلاف نظر و در نهایت جدایی پورمحمدی از دولت نهم همین موضوع بوده است. دکتر احمدی نژاد با دقت و حساسیت بسیار زیادی عملکرد استانداران و فرمانداران را زیر نظر دارد و ضمن اینکه گزارش های دریافتی از مراجع نظارتی و بازرسی ریاست جمهوری نیز در تصمیم گیری برای تغییر استانداران نقش داشته است.”
آنجه این مقام مطلع به عنوان “دقت احمدی نژاد بر عملکرد استانداران” بدان اشاره کرده همان است که رییس دولت پیش از این و درسخنان دوشنبه هفته پیش خود در جمع دانشجویان به آن اشاره کرد.
رییس جمهور در آن سخنرانی که قرار نبود منتشر شود اما از سوی دانشجویان منعکس شد درباره تغییر وزیر کشور، با اشاره به میثاق شکنی پور محمدی گفته بود: ”قبل از انتخابات شوراها باید جابه جایی انجام می شد. موضوع هم این نیست که آدم خوبی نباشند، بحمدالله افراد این دولت انسان های پاکی هستند، موضوع نگاه و مدیریت کشور است. بالاخره آن موقع غیر از ایشان کسی را نمی توانستم بگذارم. بعد از 8، 9 ماه دیدیم آن میثاقی که دادیم عمل نمی شود.“
احمدی نژاد در آن سخنرانی از جمله موارد میثاق شکنی وزیر کشور را انتصاب استاندارانی غیر از نظر خود عنوان کرده و تاکید کرده بود: ”افرادی که باید بروند استاندار و فرماندار می شوند و عده یی که نباید باشند، مسوولیت می گیرند. البته همه اینطور نیستند. قرار شد پس از انتخابات شوراها، این جابه جایی انجام شود. پس از انتخابات جو سنگینی درست کردند که دولت شکست خورد. دیدیم که اگر عوض کنیم می گویند شکست خوردند، عوض کردند. گذاشتیم بعد از انتخابات مجلس که همه گفتند دولت برنده شد، جابه جایی انجام شود.”
در حالی احمدی نژاد در آن سخنرانی این انتقاد را به وزیر خود وارد کرد که استانداران پس از معرفی از سوی وزیر کشور با رای اعضای کابینه و از جمله شخص رییس جمهور منصوب می شوند.
اما کدام استانداران تغییر خواهند کرد؟ عصرایران حاکی در گزارش خود اکثر تغییرات استانی را مربوط “به نیمه غربی کشور” می داند و براین اساس احتمال تغییر استانداران آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، کرمانشاه، کردستان، قزوین، ایلام را حتمی می داند. با این حال این سایت از تغییر احتمالی استانداران استان های مرکزی، بوشهر و کرمان نیز سخن گفته است.
دستوری ندارم
سید مهدی هاشمی که پس از رفتن پورمحمدی از وزارت کشور سرپرستی وزارتخانه بلند و بالای خیابان فاطمی را بر عهده گرفت در حاشیه اولین حضور خود در جلسه هیات دولت به عنوان سرپرست وزارت کشور در جمع خبرنگاران به صراحت گفته است “دستوری” برای تغییر استانداران ندارد. چنانکه خبرگزاری فارس نیز گزارش داد، وی در مورد تغییرات استاندارها گفت: ”جابجایی یک اصل است اما باید شرایط زمانی و مکانی را در نظر گرفت و جابجایی برای بهبود شرایط صورت گیرد اما در حال حاضر جابحایی استانداران مطرح نیست.“
هاشمی همچنین دربارهی تغییر معاونین وزیر کشور در دورهی سرپرستی خود گفت: ”به جز یکی از معاونین آقای پور محمدی که در زمان ایشان استعفا کرده است با دیگر معاونین همچنان همکاری میکنیم.“
وی در مورد اولویتهای کنونی وزارت کشور گفت: ”همانطور که در جلسه معارفه گفتیم کارهای گذشته را پیگیری میکنیم و سعی بر آن داریم در برخی کارها بازنگری شود و بعضی از کارهای دیگر نیاز به سرعتبخشیدن دارد.“
واکنش به تغییر استانداران
هرچند سرپرست فعلی وزارت کشور هر گونه تغییر استانداران را در این مقطع منتفی دانسته اما روز گذشته سایت پارسیان نیوز از برخی گزینه های احتمالی برای انتصاب به عنوان استانداران جدید خبر داد. این سایت به نقل از منبع آگاه خبر داده است که “تغییر استانداران آذربایجان غربی و شرقی و کردستان و قزوین و مازندران و مرکزی و بوشهر قطعی شده است.” پارسیان نیوز برخی از نمایندگان فعلی را که به مجلس راه نیافته اند از جمله استانداران آتی دانست.
پیش از این در بین دو دور انتخابات مجلس هشتم، سایت عصر ایران نیز اعلام کرده بود “با نظر رئیس جمهور و با پیشنهاد وزیر کشور به زودی 4 استاندار تغییر می کنند و استانداران جدید فعالیت خود را آغاز خواهند کرد”.
در آن خبر عصر ایران با “محمد حسین موسی پور” معاون پارلمانی وزیر کشور گفتگو کرده بود که وی “تغییر 4 استاندار را تکذیب نکرد” اما از ذکر نام استان های مورد نظر خودداری کرد.
اینک در حالی از تغییر استانداران سخن گفته می شود که در پی زمزمه خبر تغییر استانداران، برخی از استانداران فعالیت هایی را آغاز کرده اند که مهمترین آن گفتگو با خبرگزاری های محلی و تکذیب خبر تغییر خود است.
در این میان از استان آذربایجان غربی به عنوان یکی از استانهایی که استاندار آن تغییر خواهد کرد نام برده شده است که سایت “آینا نیوز” به عنوان یک پایگاه خبری محلی به نقل از یک منبع آگاه این خبر را تکذیب کرده است. براساس خبر آینا نیوز، این منبع گفته است: ”اگر مبنای انتصاب و یا تغییر استانداری صرفا نظر مجمع نمایندگان آنهم با دلایل انتخاباتی بود که رحیم قربانی امروز استاندار آذربایجان غربی نبود.رحیم قربانی همچنان استاندار آذربایجان غربی است و خبر برکناری یا تغییر وی شایعه ای بیش نیست.“
همچنین یک مقام مسئول در استانداری مرکزی با رد برخی شایعات پیرامون تغییر استاندار مرکزی پس از برگزاری انتخابات دوره دوم مجلس در گفتگو با ایسنا، آن را شایعه ای رسانه ای خواند و گفت: ”تاکنون موضوعی در خصوص تغییر عبدالله سهرابی از سوی مسئولان مطرح نشده است بلکه وی از حمایت های مسئولان وزارت کشور برخوردار است.”
از سوی دیگر، از بوشهر خبر می رسد که گمانه زنی ها برای تغییر استاندار این استان ساحلی ادامه دارد. به نوشته پایگاه اینترنتی خلیج فارس، در حالی که استاندار بوشهر پیش از این از حضورش در کاخ استانداری تا پایان دولت نهم خبر داده بود، اما “هر ماه نام جدیدی برای جانشینی علی افراشته علم می شود”. این سایت به خبر سایت “شمال نیوز” که اخبار استانهای شمالی را منعکس می کند، اشاره کرده و خبرداده است: ”محمد علی حیدری، نماینده لنگرود استاندار بوشهر خواهد شد”.