سامناک آقایی
راس ساعت چهار و سی دقیقه صبح روز پنج شنبه نیروهای آمریکائی در هتل پالاس سلیمانیه در شمال عراق، چند تن ازاعضای یک هیات بازرگانی ایران را که به دعوت رسمی مقامات بازرگانی اقلیم کردستان وارد شمال عراق شده بودند دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل کردند. این دومین اقدام مهم نیروهای آمریکائی علیه تبعه های ایرانی در اقلیم کردستان است؛ به همین علت مقامات ایرانی این بار علاوه بر واکنش تند نسبت به آن، حکومت اقلیم کردستان را تهدید به بستن مرزهای خود کرده اند.
هر چند منابع خبری در شمال عراق تعداد دستگیر شدگان روز پنج شنبه در سلیمانیه را 12 نفر اعلام کرده اند، اما مقامات محلی در اظهارت خود پیرامون این حادثه تنها به دستگیری دو نفر اشاره دارند و تنها به ذکر نام یکی از این دو نفر اکتفا می کنند. یک مقام مسئول کرد در این مورد می گوید: “نیروهای آمریکائی بدون هماهنگی با نهادهای امنیتی حکومت اقلیم کردستان دست به چنین اقدامی زده اند. این هیات به دعوت رسمی مقامات بازرگانی اقلیم کردستان از استان کرمانشاه به اینجا آمده بودند و دستگیری اعضای این هیات کاملا غیر قانونی است.” وی در ادامه می افزاید: “آقای فرهادی، معاون عقیدتی ـ سیاسی استاندار کرمانشاه یکی از دستگیر شدگان است که عدم آزادی او می تواند به مناسبات اقتصادی و بازرگانی حکومت اقلیم با جمهوری اسلامی صدمه بزند که در این صورت بازارهای کردستان عراق با افت اقتصادی روبرو خواهند شد.”
اما یک روز بعد مقامات رسمی اقلیم کردستان و مقامات ایرانی در اظهارات متفاوت خود در خصوص این مساله تنها به دستگیری بازرگانی اشاره کردند که هیات بازرگانی استان کرمانشاه را در این سفر همراهی می کرده است. در همین حال رئیس اتاق بازرگانی اقلیم کردستان هم اعلام کرد دستگیر شدگان هتل پالاس جزو هیاتی نبوده اند که وی با آنها در زمینه های بازرگانی ملاقات و مذاکره داشته است.
از سوی دیگر مقامات جمهوری اسلامی در اظهارات خود در چند روز گذشته ضمن اینکه تنها به دستگیری یک نفر به نام “فرهادی” اشاره می کنند، بر بازرگان بودن نامبرده پافشاری و تاکید کرده اند در صورت عدم آزادی بازرگان دستگیر شده توسط آمریکائی ها، مناسبات بازرگانی و اقتصادی خود با اقلیم کردستان را محدود و یا حتی به کلی قطع خواهند کرد.
استاندار کرمانشاه در گفتگو با خبرگزاری فارس در این موردمی گوید: “اگر ظرف بیست و چهار ساعت آینده فرهادی آزاد نشود در تمام روابط موجود اقتصادی استان کرمانشاه با شمال عراق تجدید نظر خواهد شد و تا اطلاع ثانوی هر گونه واردات و صادرات به تعویق خواهد افتاد.”
سفارت ایران در بغداد نیز با ارسال یادداشتی اعتراض آمیز به وزارت خارجه عراق، خواهان آزادی فوری شخص دستگیر شده در سلیمانیه شده و تاکید کرده شخص دستگیر شده بازرگان و مسئول دفتر تبادل مرزی استان کرمانشاه با اقلیم کردستان است که به دعوت رسمی مقام های بازرگانی شمال عراق همراه با یک هیات رسمی بازرگانی به شمال عراق رفته است. سخنگوی وزارت خارجه نیز اعلام کرده دستگیری رئیس دفتر مبادلات مرزی استان کرمانشاه، نقض آشکار موافقت نامه های بین المللی است که با هدف خدشه دار کردن روابط ایران و عراق انجام گرفته است.
در همین حال دفتر اطلاع رسانی حکومت اقلیم کردستان در اطلاعیه رسمی خود در این باره می نویسد: “افراد دستگیر شده در هتل پالاس سلیمانیه بازرگان بوده و بنا به دعوت رسمی استاندار سلیمانیه و با اطلاع کامل نماینده حکومت اقلیم کردستان در تهران و با هدف گفتگو در باره حل مشکل سوخت، افزایش تبادلات مرزی و بررسی دلایل شیوع بیماری وبا به سلیمانیه سفر کرده بودند.”
ارتش آمریکا در عراق اما بلافاصله بعد از دستگیری فرهادی و چندتن دیگر در سلیمانیه با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد: “شخص دستگیر شده [فرهادی] بازرگان نبوده بلکه یکی از افسران سپاه پاسداران می باشد که در فعالیت های تروریستی درعراق دست داشته است”. همچنین سخنگوی ارتش آمریکا در بغداد به خبرگزاری ها گفت: “بر خلاف ادعای های جمهوری اسلامی هیچ بازرگانی دستگیر نشده است. شخصی که ما دستگیر کرده ایم از مدت ها قبل به دنبال او بودیم و نیروهای ما توانستند با استفاده از عکس هایی که از افسران سپاه پاسداران در اختیار داشتند، شخص نامبرده را شناسائی و دستگیر کنند”.
وی در ادامه صحبت های خود افزود: “فعلاعکس و مدارکی را که نشان می دهد «فرهادی» همان افسر مورد نظر ماست که در اقدات تروریستی در عراق دست داشته است، به دلایل امنیتی نمی توانیم در اختیار رسانه ها قرار دهیم و فعلا فقط می توانم بگویم فرهادی، بازرگان نیست.”
اما سرانجام بعد از واکنش ها تند مقامات ایرانی، جلال طالبانی بالاترین مقام کرد عراقی در نامه ای به مقامات آمریکائی درعراق خواهان آزادی فوری و بی قید وشرط فرد دستگیر شده در سلیمانیه شد. طالبانی در نامه خود به شکلی واضح به تهدیدات جمهوری اسلامی علیه حکومت اقلیم کردستان اشاره می کند: “شهروند دستگیر شده ایرانی در سلیمانیه در راستای منافع اقلیم کردستان و همچنین به خاطر روابط ایران وعراق بایدهر چه زودتر آزاد شود”. رئیس جمهور عراق همچنین به اقدام نیروهای آمریکایی در بازداشت مهمانان رسمی که به طور خودسرانه و بدون هماهنگی با دولت اقلیم کردستان صورت گرفته اعتراض و چنین اقداماتی را خارج از حدود و اختیارات توصیف کرده است.
نامه اعتراض آمیز رئیس جمهور عراق در ادامه تصریح کرده است که سفر هیات ایرانی مذکور با اطلاع دولتهای مرکزی و اقلیم کردستان به منظور تقویت مناسبات بازرگانی بوده است.در این نامه از “فرهادی” به عنوان شخصیتی غیر نظامی نام برده شده است.
به هر حال تنها دو روز بعد از این ماجرا، سپاه پاسداران توپ باران مناطق کردنشین در شمال عراق را از سر گرفت و سه روز بعد از آن فرمانده سابق سپاه پاسداران ضمن تائید از سرگیری توپ باران مناطق مرزی شمال عراق، گفت مقامات اقلیم کردستان درعراق به خواسته های ایران توجه نمی کنند.