علی شیخ الاسلامی
همراه با شور و شوق بین المللی، ایرانیان نیز از شنیدن نقطه نظرات منطقی باراک اوباما و رویکرد او در قبال ایران بر مبنای گفتگو بسیار هیجان زده شدند. اما این نگرش کمی پس از پیروزی اوباما در انتخابات تغییر یافت و در عین حال، لحن او را نیز عوض کرد. شاید تغییر عقیدۀ این سناتور محبوب تاحدودی بخاطر تحریکات جان مک کین کاندیدای محافظه کار باشد.
روز گذشته، روزنامه های مهم اصلاح طلب ایران صفحات اول خود را به پیروزی اوباما با اکثریت قاطع آراء اختصاص دادند. “تغییر تاریخ!“، “چهرۀ جدید آمریکا” و “اولین سیاه پوست در کاخ سفید” تنها تعدادی از عناوین این روزنامه ها بود. با این وجود، روزنامه های محافظه کار تلاش کردند این رویداد مهم و تاریخی را کم اهمیت جلوه دهند. روزنامۀ محافظه کار کیهان، اوباما را “جنگ طلبی در قالب یک صلح دوست” خواند، در حالیکه روزنامۀ انگلیسی زبان ایران دیلی این فرصت را “زمانی برای تغییر سیاست آمریکا” تلقی کرد.
محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران نیز در اولین پیام رسمی محبت آمیز از سوی جمهوری اسلامی ایران به یک رهبر آمریکایی، به باراک اوباما به خاطر پیروزی اش در انتخابات تبریک گفت و دربارۀ نحوۀ ادارۀ ایالات متحده تاحدودی به او نصیحت کرد. علاوه بر این، سخنگوی دولت ایران نیز از اوباما خواست به وعده هایی که برای جلب اعتماد جامعۀ بین الملل داده است، عمل کند. در همین حال، بسیاری از مقامات ایرانی نیز نقطه نظرات شخصی خود را دربارۀ پیروزی اوباما، به ویژه با توجه به نتایج شکست عمیق دولت بوش، بیان کردند.
من با مردم در مکان های عمومی صحبت کرده ام. اگرچه آنها تصور می کنند که اوباما تغییرات اساسی در سیاست خارجی واشنگتن ایجاد نخواهد کرد، اما خوشحالند از اینکه سال های ریاست جمهوری بوش تمام شده است و امیدوارند که روابط میان دو کشور تاحدودی در دورۀ ریاست جمهوری اوباما در کاخ سفید تغییر کند. با این حال، آنها می دانند که این روابط هرگز به طور یک طرفه تغییر نخواهد کرد.
بر خلاف موضع رسمی دولت ایران، اکثر ایرانیان بسیار طرفدار آمریکا هستند. بعنوان مثال، کالیفورنیا را در نظر بگیرید؛ بسیاری از ایرانیان در لوس آنجلس زندگی می کنند به گونه ای که برخی به شوخی این شهر را تهرانجلس می خوانند. به علاوه، بگذارید به شما یادآوری کنم که در جریان اشغال عراق، زمانی که کشورهای عربی محصولات آمریکایی را تحریم کردند، ایرانیان مثل آب خوردن، کوک و پپسی می نوشیدند و در عین حال، نوشیدنی زمزم به کشورهای عربی صادر می کردند.
یک جملۀ بسیار مشهور می گوید: “مردم ایران و آمریکا دوست یکدیگرند؛ اگر مشکلی هست، بین دولت هاست.” به علاوه، مدت زیادی از این ادعای جرج بوش نمی گذرد که گفت، تحریم های اعمال شده بر ایران به خاطر بلندپروازی های هسته ای این کشور به هیج وجه بر زندگی مردم عادی ایران تأثیرگذار نخواهد بود.
بگذارید نتیجه گیری را به عهدۀ خود شما بگذاریم. شما تصور می کنید روابط ایران و آمریکا ظرف چند ماه آینده و یا سال های آتی بهبود خواهد یافت؟
منبع: ایندیپندنت، 8 نوامبر