پسوند هسته ای برای انقلاب اسلامی

نویسنده

ahmadinegadibmkkb.jpg

دلفین مینویی

محمود احمدی نژاد در بیست و هشتمین سالگرد انقلاب اسلامی همچنان از حق ایران در دستیابی به انرژی هسته ای و امکان ادامه مذاکرات سخن می گوید.

گروهی از زنان چادر به سر در بین تظاهرکنندگانی که به سوی میدان آزادی در حرکت اند فریاد می زنند: “انرژی اتمی حق مسلم ماست.” خیابان اصلی که برای عبور و مرور خودروها ممنوع شده، مملو از جمعیت است. در غرفه ای که از سوی شهرداری تهران برپا شده، خردسالان به کشیدن نقاشی هایی با موضوع انرژی هسته ای مشغولند. درواقع ایران برای گرامیداشت بیست و هشتمین سالگرد انقلاب اسلامی، پسوند “هسته ای” را یدک می کشد.

خودرویی از میان جمعیت راه خود را باز می کند و مردی ریشو سر خود را از ماشین بیرون می آورد. پیرمردی فریاد می زند: “احمدی نژاد است!” رییس جمهور محافظه کار که نسبت به حفظ تصویر پوپولیستی خود بسیار مقید است، قبل از رسیدن به پشت تریبون با لبخند از مردم استقبال می کند و با آنهایی که دست خود را به سویش دراز می کنند دست می دهد.

مردم بی صبرانه در انتظار شنیدن سخنان او هستند، به ویژه اینکه تنها 10 روز به پایان ضرب الاجل تعیین شده توسط شورای امنیت باقی مانده؛ مهلتی که برای توقف فعالیت های غنی سازی به ایران داده شده و در صورت پاسخ منفی تهران می تواند به اعمال تحریم و مجازات هایی منجر شود. مردم بی صبرانه منتظرند. برخی تصور می کنند او از این فرصت استفاده و با اعلام نصب 3000 سانتریفوژ، دهن کجی جدیدی به سوی جامعه بین الملل روانه خواهد کرد. ولی خیر، اینطور نیست. رییس جمهور جانب خویشتن داری را برگزیده. او به ذکر یک “پیشرفت” هسته ای تا تاریخ 9 آوریل بسنده می کند و اطلاعات بیشتری در این زمینه نمی دهد. گویی عادت های ستیزه جویانه و دردسرساز خود، به ویژه درخصوص هولوکاست و اسراییل را نیز فراموش کرده و آنها را به تاریخ پیوند زده است.

او با لحنی آرام و برای صدمین بار خاطرنشان می کند که ایران فعالیت های غنی سازی خود را متوقف نخواهد کرد. سپس می افزاید: “ما آماده مذاکره هستیم، ولی با شرط و شروط عادلانه.” احمدی نژاد از بالای تریبون خود چندین بار این جمله را تکرار می کند که “ایران قصد خروج از پیمان منع گسترش اتمی را ندارد”.

یک تحلیلگر که نخواست نامش فاش شود دراین خصوص گفت: “احتیاط غیرعادی او نشان دهنده خواست دولت تهران در راضی کردن جامعه بین الملل است، به ویژه در زمانی که مذاکرات مجدداً در دستور کار قرار گرفته اند.”

اظهارات احمدی نژاد در زمانی بیان می شود که دو طرف با اقدامات دیپلماتیک خود در تلاش برای یافتن یک راه حل هستند تا بلکه بدین طریق اختلافات هسته ای که ایران را در برابر جامعه جهانی قرار داده حل و فصل شوند. پس از دیدار کوتاه علی ولایتی [یکی از مشاوران رهبر] از روسیه، نوبت به علی لاریجانی رسید که در پایان هفته در آلمان بسر می برد. وی روز گذشته در مونیخ و در چارچوب یک کنفرانس امنیتی اظهار داشت: “ایران آماده است تا مذاکرات را از سر گیرد و دراین رابطه آژانس اتمی را نیز مطلع کرده است.” وی سپس خاطرنشان کرد: “ایران هیچ خطری برای اسراییل ندارد.”

ازطرف دیگر، تهران برای نشان دادن حسن نیت خود اعلام کرد مجوز نصب دوربین های آژانس اتمی در مرکز نطنز صادر شده است.

همچنان در کنار رهبر

طی هفته های اخیر انتقادات داخلی بسیاری به احمدی نژاد وارد شده است؛ از جمله اینکه او یکه تاز جدال طلبی با واشنگتن بوده و اقداماتش می تواند منجر به وقوع حمله امریکا شود. خواست او در اطمینان بخشیدن به مخالفین خود و همچنین در برطرف کردن شایعه فاصله گرفتن از رهبر انقلاب، در سخنرانی دیروز کاملاً مشخص بود. وی در سخنان دیروز خود خاطرنشان کرد: “مقام معظم رهبری ستون انقلاب است، ولی دشمنان شایعاتی را آغاز کرده اند […]. ملت ایران همیشه در کنار رهبر خواهد بود.”

طبق معمول، گردهمایی بزرگ میدان آزادی نشان دهنده این بود که ده روز بزرگداشت پیروزی انقلاب که به آن “دهه فجر” نام داده اند به پایان رسیده است.

احمدی نژاد در فضایی خاص که مملو از تنش های بین المللی است، بار دیگر از احساسات و عرق ملی مردم ایران استفاده کرد. بر روی یک پلاکارد دولتی خوانده می شد: “ما فرزندان ایرانیم.” نوشین کمریان به عنوان یک دانشجو از میان جمعیت می گوید: “تا زمانی که واشنگتن ما را تهدید می کند، ما هم از کشور خود پشتیبانی می کنیم.”

منبع: فیگارو، 12 فوریه 2007

مترجم: علی جواهری