ایمیلهای وزارت امور خارجه آمریکا نشان میدهد که دولت اوباما دسترسی اختصاصی به مقامات امنیتی رده بالا را برای یک خبرنگار نیویورک تایمز فراهم آورده تا کتابی درباره جنگ سایبری آمریکا علیه برنامه هستهای ایران بنویسد.
در سال 2012 کتابی توسط خبرنگار ارشد واشنگتن پست، دیوید سنگر، نوشته شد که مورد پیگیری وزارت دادگستری آمریکا قرار گرفت و افرادی را که اطلاعات درباره بدافزار استاکس نت را به سنگر داده بود مورد بازخواست قرار گرفتند.
یک مقاله نیویورک تایمز که از آن کتاب گرفته شده به نقل از مصاحبه شوندگان از یک دیدار سری در کاخ سفید میگوید که مقامات درباره استفاده از استاکس نت علیه ایران حرف میزنند.
ایمیلهای وزارت خارجه از پاییز 2011 تا بهار 2012 مقامی را که به آقای سنگر اطلاعات میدهد معرفی نمیکند اما نشان میدهد که درون دولت نوعی همکاری برای یک نوشتن کتاب به نفع آقای اوباما، که الزاما غیرانتقادی هم نبوده، وجود داشته است.
انتشار کتاب آقای سنگر در ژوئن 2012 بلافاصله موجب شد جمهوریخواهان، خواستار پیگرد درز اطلاعات شوند؛ چرا که اعتقاد داشتند مقامات دولت اسرار حملات سایبری جاری را برملا کردهاند.
آنها همچنین نزدیکان اوباما را متهم کردند که اطلاعات حساس دیگری نظیر نقشه کشتن بن لادن را به منظور افزایش اعتبار اوباما برای انتخابات دور دوم او فاش کردهاند.
سازمان دیدبان آزادی، ایمیلهای وزارت خارجه را از طریق “قانون حرکت آزاد اطلاعات” چند روز قبل از انتشار کتاب بدست آورد. لری کلیمن، مدیر این سازمان گفت وزارت خارجه اول به او گفته بود که اسنادی ندارد، اما بعد در دادگاه اقامه دعوی کرده بود.
در ماه دسامبر، دادگاه دستور داده بود وزارت خارجه ایمیلهای مرتبط با همکاری با آقای سنگر را ارائه کند.
اقای کلیمن میگوید: “وقتی کل این اسناد را میخوانید میبینید که رابطه خیلی نزدیکی با سنگر داشتهاند.”
یکی از مقام های روابط عمومی در ایمیلی میگوید آقای سنگر میخواست درباره امنیت سایبری حرف بزند، خصوصا اینکه آیا چارچوب قانونی برای حملات سایبری وجود دارد یا نه.
آقای سنگر پس از آن موفق می شود از طریق آقای هامر از مسئولان ارشد روابط عمومی، با هیلاری کلینتون دیدار کند. در ماههای بعد او با مقامات ارشد بسیاری گفتگو میکند. این عجیب نیست که نویسندهای تقاضای گفتگو با مقامات دولتی کند، با این حال دسترسی آقای سنگر قابل توجه است.
آقای سنگر در مقاله خود مینویسد، شرکتکنندگان در جلسه کاخ سفید درباره این حرف میزدهاند که آیا حمله به ایران با استاکس نت ادامه یابد یا خیر. در این مقاله آمده که: “در دیداری پرتنش در کاخ سفید در روزهایی که این بدافزار در اینترنت پخش شده بود، جوزف بایدن معاون اوباما و مدیر وقت سیا، لئون پانهتا، این را بررسی میکردند که آیا بزرگترین تلاش آمریکا برای کاهش سرعت برنامه هستهای ایران به خطر افتاده یا خیر.” به گفته کسانی که در آن اتاق حاضر بودهاند، آقای اوباما میپرسد: “آیا باید متوقفش کنیم؟”
جمهوریخواهان میگویند همین عبارات نشان میدهد که نزدیکان اوباما با فاش کردن این برنامه پنهانی، قانونشکنی کردهاند.
در تاریخ 7 ژوئن، وزارت خارجه متن گفتههای جان مککین را در همان هفته برای مقامات وزارتخانه میفرستد. وی دولت را متهم میکند که با فاش کردن عمدی اسرار میخواهد آقای اوباما را به عنوان رهبری قوی در مسایل امنیت ملی نشان دهد.
آقای مککین با اشاره به کتاب میگوید: “مقامات دولتی در مورد عملیات محرمانهای حرف زدهاند که هم خیلی محرمانه است و هم هنوز در جریان، عملیاتی که به وضوح یکی از سریترین اسرار امنیت ملی کشور تا امروز است.”
آقای سنگر در پاسخ به سئوال “سیبیاس”، در یک برنامه تلویزیونی، مبنی بر این که آیا دولت برای تقویت چهره خود اطلاعات را به او داده گفت: “من یکسال روی این مقاله کار کردم و بعد سراغ دولت رفتم و گفتم که چه چیزی در اختیار دارم. بعد آنها باید تصمیم میگرفتند که چقدر میخواهند در این باره حرف بزنند. این چیزهایی که میگویید کاخ سفید اطلاعات را عمدا درز داده را من متوجه نشدم. شاید در موارد دیگر اینطور باشد.”
آقای مککین میگوید: “مطمئنم شاخه سیاسی کاخ سفید احتمالا دوست دارد در باره فعالیتهای رئیسجمهور در زمینه هواپیماهای بدون سرنشین و فضای سایبری و این جور چیزها بخواند. شاخه امنیت ملی برخوردهای متفاوتی در این زمینه دارد چون اینها برنامههای محرمانه هستند.”
اما دولت آقای اوباما بیش از هر دولت قبلی کسانی را تحت تعقیب قرار داده که اسرار را فاش میکنند، حتی بعضی از افراد حلقه داخلی خود را. دولت اوباما هشت نفر را به خاطر فاش کردن اسرار مورد اتهام قرار داده است که آخرین آنها ادوارد اسنودن است.
منبع: واشنگتن پست - 18 اوت 2013