ایران: زندانیان دیپلمات هستند

نویسنده

arbilb.jpg

وحید ثابتیان

با دستگیری دیپلمات های ایرانی درکنسولگری ایران دراربیل، تنش میان تهران و واشنگتن به بیشترین حد خود رسیده است. مقامات ایرانی طی روزهای گذشته تلاش کرده اند با اعلام اعتراض خود از طریق فراخواندن سفیرعراق و سویس (به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران)، برای آزادی افراد یاد شده از طریق مقامات عراقی اقدام کنند.

دستگیری پنج ایرانی دراربیل که درست یک روز بعد از سخنرانی جورج بوش رییس جمهوری امریکا درخصوص سیاست جدید کاخ سفید درخاورمیانه انجام شد، گمانه زنی هایی را درخصوص روزهایی پرتنش تر، مطرح ساخته است. برخی ازمطبوعات آمریکایی این پرسش را مطرح کرده اند که آیا رییس جمهوری آمریکا دستوری را برای برخورد شدید تر با ایران صادر کرده است؟ حکمی که می تواند با استفاده ازاختیارات رییس جمهوری وبدون اطلاع کنگره به امضا رسیده باشد. طی روزهای گذشته برخی مقامات گنگره آمریکا نگرانی خود را از اینکه وزارت دفاع بدون اطلاع گنگره نیروهایی را به ایران برای مقاصد اطلاعاتی به ایران اعزام کند ابراز داشته اند.

مقامات ایرانی ازاینکه افراد دستگیر شده دیپلمات بوده اند سخن می گویند. با این وجود یکی ازمقامات وزارت خارجه آمریکا از اینکه افراد یاد شده، سپاهی بوده و مصونیت دیپلماتیک نداشته اند، سخن گفته است. این مقام وزارت خارجه مدعی شده که ساختمنا اربیل، محل اقامت افرادی بود که فعالیت هایی که نیروهای امنیتی ائتلاف انجام می دادند را مورد هدف قرار می داد وبه تقویت منازعات فرقه ای دامن می زد. به گفته این مقام آمریکایی: “برخی ازمقامات ارشد عراقی به مسئولان آمریکایی گفته اند که ساختمان یاد شده، دفتری بوده است که عملا توسط توسط سپاه پاسداران برای فعالیت هایش مورد استفاده قرار گرفته است.” او افزوده است که حتی مقامات وزارت امور خارجه عراق هم به این موضوع اعتقاد ندارند کسانی که در این ساختمان بوده اند از مصونیت دیپلماتیک داشته اند.

با توجه به اینکه کاخ سفید اعلام کرده است که رییس جمهوری امریکا شخصا دستور دستگیری افراد یاد شده را صادر کرده است عملا می توان از دور جدیدی از برخورد با ایران را پیش رو دید که در کنار فشارهای اقتصادی ماه گذشته، تلاش می کند عرصه را به دولت تهران تنگ کند. کاخ سفید طی روزگذشته مدعی شده بود که “ایرانی ها به ناآرامی های درعراق کمک می کند ومقامات آمریکا وظیفه دارند که دراین زمینه اقدام کنند چرا که چنین اقداماتی زندگی مردم را به خطر می اندازد. استفان هادلی مشارو امنیت ملی آمریکا به شبکه ای بی سی گفته است: “ ما می خواهیم بدانیم که ایران درداخل عراق چه می کند.” از سوی دیگر دیک چنی معاون رییس جمهوری امریکا نیز به شبکه فاکس نیوز درخصوص نقش ایران درعراق گفته است: “ایرانی ها از آب گل آلود عراق می خواهند ماهی بگیرند.”

رایس وزیر امورخارجه آمریکا نیز درطی سفر خود به اسراییل دراورشلیم به خبرنگاران گفت آنچه که دستگیری ایرانی ها که به دستور رییس جمهوری امریکا انجام شده، بخشی از تلاش های گسترده در پاسخ به “رفتار پرخاشگرانه” ایران است:” ما نمی خواهیم که آنها به بی ثباتی درعراق اقدام کنند.”

طی روزهای گذشته بوش رییس جمهوری آمریکا با اعلام سیاست جدید خاورمیانه کاخ سفید، از تلاش جدید برای انزوای ایران وسوریه خبرداد. این درحالی است که ایران عملا طی هفته های گذشته به صورت زنجیروار تحت فشارهای اقتصادی گسترده ای قرار داشته است وانتظار می رود با توجه به تحریم های سازمان ملل وعزم ایالات متحده برای تحت فشار قراردادن دولت تهران، این اقدامات طی هفته های آینده افزایش یابد.

هاردلی گفته است که مقامات آمریکایی می دانند که نیروهای جهانی ازسوریه به عراق می آیند وایران هم به تهیه اسلحه برای عناصری که به عراقی ها ونیروهای آمریکایی حمله می کنند، کمک می کند. او تاکید کرده است که آمریکا این روند را قطع خواهد کرد. هاردلی از اینکه به این پرسش پاسخ دهد که آیا آمریکا به آن سوی مرزها نیز حملات خود را گسترش خواهد داد یانه خودداری کرده است. اما باب گیتس وزیر دفاع آمریکا روز گذشته اعلام کرد که حمله به آن سوی مرزها( ایران) آخرین اقدام خواهد بود.

موضوع حمله نظامی به ایران طی روزهای گذشته و پس از سختگیری های جدید آمریکا درخصوص ناآرامی ها درعراق، یکی ازمهمترین موضوعات را در رسانه های امریکا به خود اختصاص می دهد. درحال حاضر بیم آن می رود که نیروهای امریکایی به مواضع نیروهای ایرانی به بهانه حمایت ومسلح کردن شورشیان، درخاک ایران تعرض کنند. مقامات ایرانی بارها اعلام کرده اند که به هرحمله ای به صورت جدی واکنش نشان خواهند داد.