محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران، با خطاب کردن اسرائیل به عنوان “نژادپرست ترین و بی رحم ترین رژیم” در کنفرانس ضدنژادپرستی سازمان ملل، سبب شد دیپلمات های خشمگین غربی سالن کنفرانس را ترک کنند.
حضور رئیس جمهور تندروی ایران، ماهیت تلاش های یک هفته ای سازمان ملل برای محکوم کردن عدم تحمل در سراسر دنیا را تحت الشعاع قرار داد. آمریکا و هشت کشور غربی با ابراز تردید نسبت به ماهیت بیطرفانه کنفرانس، آن را تحریم کردند.
اعتراض کنندگان با صورتک های دلقک و در دست داشتن پلاکارد، سخنان احمدی نژاد را مرتب قطع می کردند و شعار می دادند “خجالت! خجالت!” و “نژادپرست! نژادپرست!”. آنها اشیأ قرمز رنگی را نیز به سوی جایگاه او پرتاب کردند. کمی بعد، حدود 100 نفر که عمدتاً از طرفداران اسرائیل و گروه های یهودی بودند، برای ورود احمدی نژاد به محل کنفرانس مطبوعاتی که از پیش برای وی تنظیم شده بود، مانع ایجاد کردند.
احمدی نژاد در سخنرانی پراکنده خود، اسرائیل را “بیرحم ترین و نژادپرست ترین رژیم” خواند و سپس آمریکا و اروپا را مسؤول کمک به تأسیس این کشور پس از جنگ جهانی دوم “به بهانه زجر و سختی یهودیان” خواند.
این سخنان باعث خارج شدن 40 دیپلمات کشورهای غربی نظیر انگلستان و فرانسه شد، که از پیش تهدید کرده بودند چنانچه کنفرانس سمت و سوی ضد یهودی به خود بگیرد و یا سخنرانی های خشک و خشن درباره اسرائیل ارائه شود، محل کنفرانس را ترک خواهند کرد. نظیر همین رویداد، گردهمائی قبلی سازمان ملل برعلیه نژادپرستی را برهم زده بود.
کشورهای تحریم کننده از اینکه کشورهای مسلمان خواستار محکومیت اسرائیل و نیز خواستار ممنوعیت جهانی درخصوص جنبه های قابل انتقاد دین اسلام هستند، ابراز نگرانی کرده بودند.
ژان باپتیست ماتئی سفیر فرانسه در سازمان ملل گفت : “به محض اینکه او (احمدی نژاد) شروع به زیر سؤال بردن یهودیان و اسرائیل کرد، دیگر دلیلی برای ماندن در سالن کنفرانس نداشتیم”.
وزیر خارجه نروژ که بلافاصله پس از احمدی نژاد سخن می گفت، اعلام کرد اظهارات رهبر ایران “در تضاد با روح این کنفرانس بود.“
یوان گار استور گفت احمدی نژاد، “ایران را به کشور عجیب و غریبی تبدیل کرده است.“
احمدی نژاد حتی پیش از آغاز کنفرانس- رویدادی که بنا بود هرگونه عدم تحملی در سراسر دنیا را تقبیح کند- سبب چند دستگی شده بود.
اسرائیل برای اعتراض به دیدار هانس رودولف مرز رئیس جمهور سوئیس با احمدی نژاد- که در آن موضوع خبرنگار آمریکائی ایرانی زندانی شده در تهران نیز پیش کشیده شده، روز دوشنبه سفیر خود در ژنو را فراخواند.
وزارت خارجه اسرائیل طی بیانیه ای اعلام کرد: “دیدار رئیس جمهور یک کشور دموکراتیک با یک انکار کننده شناخته شده هولوکاست نظیر رئیس جمهور ایران که خواستار نابودی اسرائیل است، با ارزش هائی که سوئیس معرف آن است و باید در کنفرانس ضد نژادپرستی سازمان ملل به نمایش گذاشته شود، تطابق ندارد.”
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه گفت آمریکا از طریق واسطه سوئیسی که از زمان حادثه گروگانگیری سفارت آن کشور در تهران در سال 1979 به حفاظت از منافع واشنگتن در تهران مشغول است، درباره موضوع رکسانا صابری با ایران تماس خواهد گرفت. دولت سوئیس نیز گفت به “مسائل حل نشده” دیگر در روابط ایران- آمریکا نیز خواهد پرداخت.
حضور احمدی نژاد در کنفرانس به دلیل اظهارات قبلی وی در نفی هولوکاست و خواست وی برای نابودی اسرائیل، خشم و اعتراض گروه های یهودی و اسرائیل را برانگیخته است.
منبع: بوستون گلوب- 20 آوریل