رسا قاضی نژاد
سخنگوی قوه قضاییه ایران، آخرین وضعیت پرونده عباس پالیزدار، حسین درخشان، برادران علایی، بهنود شجاعی و ابراهیم مددی را تشریح کرد. با این حال او در پاسخ بسیاری از سئوالات خبرنگاران با گفتن جملاتی همچون “منتظر تشکیل دادگاه هستیم”، “اطلاعی از موضوع نداریم”، “از چنین پرونده ای اطلاع نداریم” و “پرونده در مرحله تحقیقات مقدماتی است”، ترجیح داد از دادن پاسخ مشخص خودداری کند.
علیرضا جمشیدی سخنگوی قوه قضائیه صبح سه شنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران رسانهها با موضوع های متنوعی مواجه شد؛ موضوعاتی که برای بسیاری از آنها پایخ نداشت؛ از جمله حادثه بمبگذاری شیراز که در مورد آن گفت: “چون در این رابطه هنوز پروندهای تشکیل نشده، اطلاعی از موضوع آن نداریم.”
جمشیدی در حالی از سرانجام این پرونده ابراز بی اطلاعی کرد که دوم آذر، دادگاه با بررسی کیفرخواست علیه سه متهم به طرحریزی و اجرای انفجار حسینیه رهپویان وصال در شیراز، روز شنبه نماینده دادستان برای این سه متهم تقاضای اعدام کرد و تنها یک هفته پس از آن، علیاکبر حیدریفر نماینده دادستان تهران، گفت که شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران سه متهم این پرونده را “محارب و مفسد فیالارض” شناخته و آنها را به اعدام محکوم کرده است.
از سخنگوی قوه قضاییه همچنین در خصوص آخرین وضعیت پرونده یکی از سرداران نیروی انتظامی ـ سردار زارعی ـ سوال شد که جمشیدی در مورد او هم جمله ای کلی گفت: “پرونده این فرد در مرحله تحقیقات مقدماتی درحال رسیدگی است.“
پاسخ جمشیدی در حالی بیان شد که از تشکیل پرونده زارعی ده ماه گذشته و هنوز دادگاهی برای رسیدگی به اتهامات او تشکیل نشده است.
طولانی شدن رسیدگی به پرونده زارعی در حالی روی می دهد که روزگذشته استاندارد زمان رسیدگی به پروندههای قضایی توسط رییس قوه قضاییه صادر شد و بر اساس آن باید به جرایمی چون رابطه نامشروع ظرف مدت 2 ماه و کلاهبرداری، انتقال و فروش مال غیر ظرف شش ماه رسیدگی شود. همچنین جرایم خیانت در امانت، اختلاس و ارتشاء باید ظرف چهار ماه و نیم به سرانجام برسد. این چند عنوان جرم از جمله جرایمی هستند که حول پرونده رضا زارعی تا کنون عنوان شده است.
گلستانی، پالیزدار، درخشان
تنوع سوالات دیروز خبرنگاران از سخنگوی قوه قضاییه باعث شد که برای اولین بار وی به عنوان یک مقام قضایی در مورد “حسن گلستانی” هم اظهار نظر کند و یادآور شود: “با توجه به صلاحیت رسیدگی پرونده این چنینی در دادسراهای ویژه روحانیت از مطرح بودن چنین پروندهای در این دادسرا اطلاع نداریم.“
هرچند اظهارات سخنگو کمکی به باز شدن ابعاد پرونده گلستانی نزد افکار عمومی نکرد اما جمشیدی اولین مقام رسمی است که وجود چنین فردی را تایید کرده است. سه ماه پیش فیلمی بر روی اینترنت قرار گرفت که پیش از آن در شهر تویسرکان در گوشی های موبایل دست به دست می شد و در آن “حسن گلستانی” روحانی یکی از ادارات این شهر را در حین برقراری رابطه جنسی با یک زن نشان می داد.
با اینکه این فیلم بسیار مشخص و غیر قابل انکار بود اما در سه ماه اخیر مقام های قضایی از هرگونه پاسخگویی در این مورد خودداری می کردند.
جمشیدی در نشست دیروز همچنین با اشاره به صدور کیفرخواست 71 صفحهای پرونده «باند پالیزدار» گفت: “این کیفرخواست به دادگاه کیفری استان ارسال شده و منتظر تشکیل دادگاه هستیم.”
پالیزدار یک عضو نزدیک به کمیسیون تحقیق و تفحص مجلس از قوه قضاییه بوده که خرداد ماه گذشته در دانشگاه همدان به افشاگری علیه چند مقام عالی مذهبی و سیاسی در ایران پرداخت و متعاقب آن به جرم تاخیر در پرداخت دیون بانک دستگیر شد و اکنون در زندان است. همزمان با دستگیری وی چند تن از نمایندگان مجلس بازجویی شدند تا به این ترتیب گفته شود وی قربانی تحقیق و تفحص مجلس هفتم از قوه قضاییه شده است. در حالی جمشیدی این پرونده را با عنوان “باند پالیزدار” مورد خطاب قرار داد که در روز های اخیر مهدی خزعلی فرزند آیت الله خزعلی که با پالیزدار دوستی دارد دو خبر در مورد او داده است. او در وبسایت اختصاصی خود به نقل از خانواده پالیزدار اعلام کرده که وی همزمان با هفتمین ماه بازداشت اش چند روز است که اعتصاب آب و غذا کرده و به گفته همسر او وضع جسمی مناسبی ندارد. همچنین خزعلی خبر داده که هیچ وکیلی به دلیل “نداشتن امنیت” وکالت او را قبول نمی کند.
علاوه بر این موضوع ها، سخنگوی قوه قضاییه، به خبرنگاران در مورد پرونده حسین درخشان گفت: “پرونده وی در مرحله تحقیقات مقدماتی است و وی در بازداشت به سر می برد.”
وی افزود: “از جمله اتهامات وی، مسائل و مواردی است که در رابطه با ائمه اطهار مطرح شده بود و وی اکنون در اختیار دادگاه انقلاب است. ”
درخشان که در سال های گذشته در خارج از ایران به سر می برد در مهرماه سال جاری به تهران بازگشت و در وبلاگ شخصی خود اعلام کرد که قصد دارد در ایران بماند. به رغم گذشت دو ماه از بازداشت این وبلاگ نویس، خانواده او و مقام های قضایی در باره شایعات مربوط به دستگیری وی سکوت کرده بوده اند.
بیان مبهم “مسائلی در باره ائمه اطهار” که در اظهارات سخنگوی قوه قضاییه اعلام شد ظاهرا به برخی نوشته های درخشان درباره امام سوم شیعیان و امام زمان باز می گردد. پیشتر برخی از دوستان درخشان که می گویند با خانواده او در ارتباط هستند اتهام اصلی وارده به او را سفر به اسرائیل عنوان کرده بودند.
چند پرونده دیگر
دیروز جمشیدی همچنین در مورد چند پرونده سیاسی دیگر نیز اظهاراتی داشت. وی در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد آخرین وضعیت برادران علایی عنوان کرد: “برادران علایی پروندهشان به دادگاه واصل شده و طی روزهای آینده جلسه دادگاه برای رسیدگی به اتهامات آنها مبنی بر اعزام علیه امنیت داخلی از طریق همکاری با کشور امریکا، فعالیت تبلیغی علیه نظام و عضویت در گروههای معاند نظام در شعبه 15 دادگاه انقلاب درحال رسیدگی است”.
جمشیدی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص پلمپ دفتر کانون مدافعان حقوق بشر نیز افزود: “این کانون بر اساس اعلام نظر وزارت کشور از کمیسیون ماده 10 مجوز نداشته و با توجه به اخطارها و عدم دریافت مجوز پلمپ شده است.“
وی همچنین در مورد محمدصادق کبودوند فعال سیاسی کرد یادآور شد: “او دارای مشکل حاد جسمانی نیست و به دلیل بیماری تحت مراقبت پزشکی است، وی در خصوص اقدام علیه امنیت کشور 10 سال و تبلیغ علیه نظام 1 سال حبس دارد که در حال سپری کردن آن است.”
جمشیدی در جلسه دیروز خود با خبرنگاران هرچند به موضوع بازداشت ابراهیم مددی نایب رییس هیت مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران اینگونه واکنش نشان داد«مددی به 3 سال و 6 ماه حبس محکوم شده و با توجه به وضعیت حکم بازداشت و دوران محکومیت خود را سپری میکند» اما هیچ سخنی از متهم دیگری به نام مددی که در دانشگاه زنجان قصد تجاوز به دختر دانشجویی را داشت، نگفت.