توقیف نشریه به خاطر توهین به اهل سنت

نویسنده

سینا حسینی

هیأت نظارت بر مطبوعات ایران، با توقیف روزنامه محافظه کار “سیاست روز” به خاطر “درج مطالب موهن”، از ارجاع پرونده آن به دستگاه قضایی خبر داد. مطلبی که منجر به توقیف این روزنامه شده، حاوی توهین به خلیفه دوم (عمر) بوده است، اگرچه مسوولان سیاست روز می گویند که این توهین، تنها یک اشتباه چاپی بوده است.

مقاله بحث انگیز روزنامه سیاست روز، تحت عنوان “نقش زنازاده‌ها در کربلا” بود که تاکید داشت: “برخی از عوامل اصل جنایت علیه سید‌الشهداء (ع) و خاندان پیامبر (ص) افرادی «ولد الزنا» بوده‌اند. در بخشی از این مقاله آمده بود: “در مورد افرادی چون خلیفه دوم اموی، عبیدالله ابن زیاد و … که همگی جنایتهای بی‌شماری در تاریخ اسلام مرتکب شده‌اند نیز اسناد و مدارک معتبر تاریخی وجود دارد که دال بر «زنا زاده» بودن آنهاست. “

در پی چاپ مطلب فوق، روزنامه سیاست‌روز با ارسال نامه ای به خبرگزاری ها توضیحی را منتشر کرد که ضمن عذرخواهی از خوانندگان، حکایت داشت چاپ جمله مناقشه برانگیز ناشی از “اشکال فنی و جا افتادن کلمه ( اموی ) از ادامه واژه خلیفه دوم” بوده است. اما روز شنبه، خبر انتشار سیاست روز در شرایطی منتشر شد که علی یوسف پور، صاحب امتیاز سیاست دیروز، در گفتگو با ایسنا از توقیف این روزنامه اظهار بی ‌اطلاعی می کرد.

توقیف سریع روزنامه سیاست روز توسط هیات نظارت بر مطبوعات، و پیش از ارسال پرونده آن به دادگاه، در شرایطی صورت گرفت که هفته پیش، پایگاه اینترنتی العربیه در گزارشی ازکنفرانس گفتگومیان مذاهب اسلامی که یکهفته در قطر، از اعتراض علمای اهل سنت به هیات ایرانی به خاطر توهین به مقدسات سنی ها، و مشخصا، به خاطر توهین به خلیفه دوم (ابولولو) خبر داده بود. در این کنفرانس، هیات ایرانی از بابت وجود زیارتگاه و گنبد منسوب به قاتل خلیفه دوم (ابولولو) در ایران مورد انتقاد قرار گرفته و حتی برخی معترضین خواستار تخریب “زیارتگاه” فوق شده بودند. اشاره علمای منتقد، ظاهرا به “مرقد بابا شجاع الدین ابولؤلؤ فیروز” در کاشان اشت که برخی از مردم در ایامی که “فرحة الزهرا” خوانده می شود واز نظر آنان سالگرد قتل عمربن الخطاب است به زیات آن می روند.

“پایگاه اطلاع رسانی شیعیان” (مستقر در ایران) نوشته که سید محمد علی تسخیری ریاست مجمع تقریب بین مذاهب در تهران که ریاست هیئت ایرانی شرکت کننده در این کنفرانس را بر عهده داشته، مطرح شدن موضوع مقبره را را خنده دار و “سخیف” توصیف کرده و اظهار داشته: “مقبره منتسب به ابولولو درایران یک قبرخیالی است. قاتل عمربن الخطاب شخصی مجرم است که درمدینه منوره حدشرعی بروی جاری گردیده ودرهمان جا نیزمدفون است .”

خبر فوق، به نوبه خود دو هفته پس از آن منتشر می شد که آیت الله خامنه ای در دیدار با شرکت کنندگان درهم اندیشی علمای اهل تسنن و تشیع با سخن گفتن از توطئه آمریکا و اسراییل برای ایجاد دودستگی میان شیعه و سنی در مناطقی چون عراق، تاکید کرده بود: “کسانی که درصدد ایجاد اختلاف هستند نه شیعه هستند و نه سنی.”

در چنین فضایی است که بسیاری از تحلیلگران معتقدند تعطیلی بی سابقه یک روزنامه به خاطر توهین به مقدسات اهل سنت، اقدامی برای کاهش تنش میان ایران و سنی ها، در شرایطی است که رابطه ایران با حکومت های منطقه، بر سر اتهامات این حکومت ها و آمریکا به تهران مبنی بر “تلاش بر گسترش نفوذ شیعه در عراق و منطقه” به تشنج گراییده است. این احتمال، وقتی تشدید می شود که به خاطر آورده شود که در گذشته نیز، بارها اهل سنت ایران نسبت به چاپ مطالب توهین آمیز از رسانه های محافظه کار (و حتی رادیو - تلویزیون) معترض بوده اند، اما هیچ گاه از طرف دستگاه های مسوول، واکنشی مشابه با اقدام اخیر هیات نظارت بر مطبوعات صورت نگرفته است.

وابستگی روزنامه سیاست روز به نهادهای قدرت در ایران، نیز، عامل دیگری است که از سوی برخی ناظران، نشانه ای از نقش ملاحظات سطح بالای حکومتی در برخورد با آن دارد. روزنامه سیاست روز، یکی از نشریات محافظه کار افراطی ایران است که به تشکل هایی تندرو چون “جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی” نزدیکی دارد و معمولا محل درج اتهامات امنیتی علیه اصلاح طلبان و دگراندیشان بوده است.

این روزنامه، دو ماه پیش، در حالی که روزنامه نگاران اعزام شده به یک دوره آموزشی در هلند در آستانه عزیمت به وطن بودند، در گزارشی ادعا کرد نمایندگان هیات مدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران در اردوی هلند با حضور در مراکز غیر اخلاقی خود را سرگرم می‌کنند و با موسسات خارجی تماس های مشکوک می گیرند. در پی این اتهامات بود که 21 روزنامه‌نگاری که برای گذراندن یک دوره آموزشی به هلند سفر کرده‌بودند، هنگام بازگشت به ایران در فرودگاه مهرآباد به طور دستجمعی بازجویی شدند.