در آستانه دومین سالگرد راهپیمایی های اعتراضی خردادماه سال هشتاد و پنج در شهرهای مختلف آذربایجان غربی و شرقی، در چند روز گذشته محافل امنیتی و اطلاعاتی اقدامات چشمگیری برای جلوگیری از برگزاری تجمعات فعالان هویت طلب آذربایجانی و فعالان دانشجویی به این مناسبت، به عمل آورده اند. از جمله این اقدامات می توان به دستگیری شماری از فعالان آذربایجانی در تبریز و توقیف چند نشریه دانشجویی در شهرهای ارومیه و مهاباد اشاره کرد.
آنچه در این خصوص منتشرشده و یا گفته می شود حاکی از آن است که برخوردهای صورت گرفته از سوی حراست دانشگاه ها با فعالان دانشجویی دردانشگاه های تبریز، ارومیه و مهاباد، طی روزهای گذشته دانشگاه های این دو شهر را به حالت نیمه تعطیل درآورده است. این برخوردهای امنیتی از اوایل هفته گذشته با لغو امتیاز و ممانعت از ادامه انتشار سه نشریه دانشجویی شروع شده است.
سایت خبری “روژهه لات”، در گزارشی کوتاه با اشاره به اینکه مسوولان دانشگاه ارومیه در چند روز گذشته خطاب به مسوولان این نشریات دانشجویی گفته اند که “نهادهای امنیتی خارج از دانشگاه تصمیم به لغو امتیاز و ممانعت از ادامه انتشار نشریات آنها را گرفته اند” می نویسد: “در آخرین جلسه کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه ارومیه که در تاریخ ۲۳/2/۸۷تشکیل شد نشریه «یاغیش» به مدیر مسئولی حسین اسدللهی که پیش از این توقیف موقت شده بود لغو امتیاز و از ادامه انتشار نشریه “سهند” به مدیر مسوولی امید هاشمی بدون ازائه هیچ توضیحی ممانعت شد.”
این گزارش در خصوص علت انجام چنین اقداماتی در دانشگاه ارومیه آورده است: “این اقدامات در حالی صورت میگیرد که در آستانه سالگرد تظاهرات خردادماه 85 حضور نیروهای لباس شخصی وحضور پر تعداد ماموران حراست در محوطه دانشکده ها جوی کاملا امنیتی را بر دانشگاه ارومیه حاکم کرده است.”
در ادامه، این گزارش در خصوص توقیف یک نشریه دیگر دانشگاهی در دانشگاه مهاباد نیزمی نویسد: “در دانشگاه آزاد مهاباد شماره هشتم نشریه «بولود» که بعد ازوقفه ای 17 ماهه انتشار یافته بود تنها بعد از یک ساعت از شروع به توزیع آن توسط مآموران حراست دانشگاه جمع آوری شده است.” هنوز مسوولان دانشگاه در خصوص توقیف این نشریه دانشجویی در دانشگاه آزاد مهاباد توضیحی ارائه نکرده اند.
از سوی دیگر همزمان با توقیف این سه نشریه دانشجویی، در چند روز گذشته به طور همزمان در شهرهای مختلف آذربایجان شرقی تنی چند از فعالان هویت طلب و دانشجویی در منزل و یا محل کار خود از سوی نیروهای امنیتی و اطلاعاتی دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال داده شده اند. این در حالی است که هنوز از سرنوشت تعدادی دیگر از فعالان دانشجویی و هویت طلب در شهرهای اردبیل، زنجان و تبریز که از مدت ها قبل به دلیل فعالیت های مسالمت آمیز خود دستگیر شده اند، خبری در دست نیست.
علی صدیقی، جمشید زارعی، حجت عراقی، سلمان عراقی، سالار عراقی، اکبر عبدالهی تنی چند از فعالان آذری هستند که در طول چند روز گذشته در تبریز دستگیر و به مکان های نامعلومی انتقال داده شده اند. در همین زمینه، اخبار هنوز تایید نشده حکایت از دستگیری افراد دیگری در شهرهای ارومیه، تکاب، خوی و اردبیل دارد که هنوز نام هیچ یک از این دستگیر شده گان در اختیار رسانه ها قرار نگرفته است.
این دستگیری ها در چند روز گذشته در شرایطی صورت گرفته که گفته می شود جو دانشگاه های تبریز به ویژه دانشگاه آزاد و دانشگاه سهند که قبل از این نیز شاهد نارضایتی های گسترده دانشجویان بوده، در چند روز گذشته کاملا امنیتی شده است؛ به گونه ای که علاوه بر فعالیت حراست دانشگاه و کمیته های انضباطی، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی در طول روز حضور چشمگیری در محوطه های دانشگاه ها و حتی خوابگاه ها دارند.
دربرخی دیگر از گزارشات منتشر شده در این باره آمده است که در طول هفته گذشته صدهاتن از فعالان آدزبایجانی در شهر های مختلف به نهادهای امنتی و اطلاعاتی احضار و تهدید شده اند که در صورتی که اول خردادماه اقدام به برگزاری تجمعات اعتراض آمیز کنند، تحت پیگردها ی مراجع قضایی و امنیتی قرار خواهند گرفت و دستگیر می شوند. علاوه بر این در طول روز بسیاری ازمعابر عمومی پر رفت و آمده به ویژه در ارومیه و تبریز تحت کنترول کامل نیروهای امنیتی است و حتی از تجمعات عادی چند نفری هم جلوگیری می شود.
سال هشتاد و پنج مردم آذری کشور در یک حرکت اعتراضی در شهرهای مختلف هر دو آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل و حتی زنجان در خیابان ها اقدام به برگزاری تجمعات مسالمت آمیز در جهت دفاع از حقوق قومی خود زدند که منجر به درگیری تجمع کنندگان با نیروهای انتطامی، امنیتی و اطلاعاتی شد که نهایتا دستگیری ده ها تن را در پی داشت.
سال گذشته هم اتفاق مشابهی در سالگرد همین واقعه در شهرهای مختلف برگزار شد، که منجر به دستگیری شمار دیگری فعالان آذری و حتی مردم عادی شد.