البرز محمودی
جناح موسوم به اصولگرا که گمان می کرد با “رد صلاحیت” گسترده جناح مقابل، پیروز جدال انتخابات مجلس هشتم است، ”روزهای پر تنشی” را می گذراند چرا که هم”اختلاف بین شان جدی است”، هم برخی کاندیداهایش “استعفا” داده اند و به همین علل، همایش شان در دانشگاه هم “لغو” شده است. گروهی از همفکران شان لیستی با عنوان “ائتلاف مردمی جنوب شهر تهران” منتشر کرده اند. پیش از این هم”ائتلاف فراگیر اصولگرایان” که جمعی از اصولگرایان منتقد دولت بودند انشعاب خود را از “جبهه متحد اصولگرایان” با ارایه لیست 14+16 اعلام کرده بودند.
جبهه متحد اصولگرایان یا همان ائتلاف 6+5 که خود را شانس اول پیروزی در انتخابات آتی می دانست پس از انتشار لیست اولیه با مشکلاتی مواجه شد: از یکسو انتشار این لیست “انتقاد” برخی از اصولگریان همچون قالیباف، محسن رضایی و لاریجانی را به همراه داشت از سوی دیگر، لیست اعلام شده با “ریزش کاندیداها” مواجه شد. در این میان جبهه مزبور که بیشتر در برگیرنده حامیان دولت نهم است، روز گذشته ظاهرا برای جلوگیری از “انشعاب” با قرار دادن پیش شرطی برای کاندیداهای مورد حمایت خود، اعضای این جناح را غافلگیر کرد.
”عصر ایران” دیروز گزارش داد: “جبهه متحد اصولگرایان با اعلام شرط جدیدی برای کاندیداهای خود، ائتلاف فراگیر اصولگرایان را غافلگیر کرده است. چرا که پیش از این، ائتلاف فراگیر اصولگرایان که شامل «اصولگرایان منتقد دولت» مانندخوش چهره، حسین مظفر، خادم و ابوطالب است در صدد بودند فهرست تهران را با ترکیبی از 14 کاندیدای اختصاصی خود و 16 نفر از کاندیداهای جبهه متحد ببندد تا لیست شان به 14+16 موسوم شود.“
به نوشته خبرگزاری مهر “اصولگرایان منتقد دولت” با تعدادی از کاندیداهای جبهه متحد اصولگرایان رایزنی هایی صورت دادند و قرار بود آنها همزمان در دو فهرست “جبهه متحد” و “ائتلاف فراگیر” اصولگرایان حضور یابند اما اخیرا سران جبهه متحد به کاندیداهای خود گفته اند که “اگر می خواهند در فهرست های دیگر حضور داشته باشند، باید قید حضور در فهرست جبهه متحد اصولگرایان را بزنند.“
با این شرط، گمان می رود کاندیداهای مشترک راغب باشند میان “جبهه متحد” و “ائتلاف فراگیر” جبهه متحد را برگزینند که به اعتقاد سران اصولگرایان “پیروز انتخابات آتی” است. در همین ارتباط “عصر ایران” در تحلیل خود “ائتلاف فراگیر اصولگرایان” را در آخرین روزهای منتهی به آغاز تبلیغات انتخاباتی، در موقعیت “غافلگیری” دانست، زیرا ”ائتلافی ها ناگزیرند یا از ارائه فهرست 30 نفره صرفنظر کنند و یا در فرصت کوتاه باقی مانده، به ترمیم فهرست خود بپردازند.“
ائتلاف فراگیر اصولگرایان که در پی اعتراض ها به جبهه متحد اصولگرایان اعلام موجودیت کرده بود، در آخرین نشست نام 14 نفر از اعضای فهرست خود در حوزه انتخابیه تهران را نهایی کرد.این 14 نفر که قرار بود با 16 کاندیدای مشترک جبهه متحد اصولگرایان ائتلاف کنند عبارت بودند از:” حمیدرضا کاتوزیان، حسین مظفر، سید علی ریاض، امیررضا خادم، نفیسه فیاض بخش، سعید ابوطالب، محمد خوش چهره، رضا طلایی نیک، سید محمد میرمحمدی، عادل آذر، الهام امین زاده، مرضیه وحیددستجردی، محمد ناصحی.”
ریزش لیست 6+5
مشکل دیگر جبهه متحد اصولگرایان، “ریزش” کاندیداهاست. گفته می شود برخی از اعضای جبهه متحد از حضور برخی روحانیون “غیر خوشنام” در لیست جبهه متحد خوشحال نیستند. در همین راستا برخی منابع هم خبر از استعفای روح الله حسینیان دادند اما این موضوع سریعا از سوی خود حسینیان تکذیب شد.
در همین ارتباط دیروز تابناک خبر داد: “حجتالاسلام سید ابوالحسن نواب از نامزدهای اصولگرا در تهران، از حضور در صحنه انتخابات انصراف داد.” نام نواب که علاوه بر عضویت شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز، ریاست مرکز خدمات حوزههای علمیه و ریاست مرکز تحقیقات ادیان و مذاهب را بر عهده داشت، پیش از این “در صدر لیست گروه 6+5” جای گرفته بود.از سوی دیگر، حجتالاسلام علی ثمری، امام جماعت مسجد سلمان فارسی ریاستجمهوری به دلیل فقدان مدرک تحصیلی لازم، رد صلاحیت شده و گفته میشود، این رد صلاحیت ناشی از “اعلام نظر استاد این روحانی” مبنی بر “ حضور در دروس رسمی لازم حوزوی معادل مدرک کارشناسی ارشد” است.
در همین حال، برخی اخبار نیز از کنارهگیری “بیژن نوباوه” و دکتر “علیرضا مرندی” از لیست جبهه متحد اصولگرایان حکایت دارد. البته “نوباوه” این خبر را در گفتوگو با برخی سایتها تکذیب کرده است و همزمان برخی سایتها نیز انصراف مرندی را تکذیب کردهاند. این خبرها در حالی می رسد که پیش از این حجتالاسلام تقوی، عضو جامعه روحانیت مبارز و رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه انصراف داده بود.
علی لاریجانی هم وقتی فهمید سر لیست اصولگرایان تهرانی، نیست به قم رفت و از آنجا کاندیدا شد. با این وضعیت احتمالا جبهه متحد اصولگرایان مجبور خواهد بود دست به تغییراتی در لیست خود بزند چنانکه پیشتر به جای لاریجانی، نجابت به لیست اضافه شده بود.
لیست ناقص، لغو مراسم
انتقادات به لیست جبهه متحد از سوی برخی سران اصولگرایان همچنان ادامه دارد. پس از لاریجانی و قالیباف، محسن رضایی لیست جبهه متحد را “ناقص” می داند و می گوید: “لیست جبهه متحد اصولگرایان نواقص زیادی دارد؛ چراکه هنوز بسیاری از شخصیتهای اصولگرا خارج از این لیست هستند. اگر این افراد وارد لیست نشوند، لیست جبهه متحد، فراگیر نخواهد بود.“
وی حتی تهدید به عدم حمایت از این لیست می کند و می افزاید:“در شرایط کنونی ما نیازمند لیست فراگیر در جبهه متحد اصولگرایان هستیم تا بتوان از آن حمایت کرد. اگر لیست جبهه متحد فراگیر نشود، نمیتوان از آن حمایت کرد.“
از سوی دیگر، دیروز همایش جبهه متحد اصولگرایان که قرار بود در دانشگاه امیرکبیر برگزار شود به دلیل “عدم استقبال حداقلی دانشجویان” لغو شد. در این باره تابناک گزارش داده است: “علت لغو این همایش رسما اعلام نشده، اما خبرنگار تابناک اطلاع یافته که دلیل اصلی سفر این برنامه، عدم استقبال حداقلی دانشجویان از آن بوده است.“
بنا بر این گزارش، پیش از حضور صدر در این دانشگاه، برخی از افراد که در محل حضور یافته بودند، به وی اطلاع دادند که حدود بیست نفر حضور دارند و از برنامه سخنرانی استقبال نشده است. به همین دلیل، صدر هم از حضور در دانشگاه امیرکبیر خودداری کرد.
یک انشعاب دیگر : ائتلاف مردمی جنوب تهران
اما ائتلاف فراگیر اصولگرایان تنها انشعاب اصولگرایان نیست چرا که دیروز “سعید ابو طالب”، نماینده اصولگرای مجلس که از لیست جبهه متحد بیرون مانده با تاکید بر اینکه “جبهه متحد اصولگرایی گرفتار خط بازی است”، از شکل گیری ”ائتلاف مردمی جنوب تهران” در مقابل لیست این جبهه خبر داد.
”پنج صبح” به نقل از “ابوطالب” نماینده مجلس هفتم و عضو فراکسیون اصولگرایان در واکنش به انتشار خبری مبنی بر تشکیل “ائتلاف مردمی جنوب” توسط چند تن از نمایندگان مجلس هفتم از جمله “محجوب” و “خوش چهره” و “ سهیلا جلودار زاده”، اهداف این اتئلاف را توجه بیشتر به مطالبات حاشیه نشینان ذکر کرد و گفت:“ساکنان حاشیه شهر تهران در اسلامشهر، چهار دانگه و حتی شهرری به خاطر اعتقادات قلبی به اسلام، نظام و انقلاب همواره حضوری پر شور درانتخابات دارند اما به علت آنکه لیست های انتخاباتی نتیجه تعاملات سیاسی احزاب و جریانات مرکز نشین است معمولا مطالبات این اقشار نادیده گرفته می شود”.
ابوطالب با بیان اینکه “این ائتلاف با پیشنهاد چهار نفر از نمایندگان مجلس و با شعار «مردم برای مردم» در صحنه انتخابات حاضر خواهد شد”، به تشریح جزئیات بیشتری از اهداف این ائتلاف می پردازد و می افزاید:” باور ما این است که طبقات محروم و کارگرانی که در این مناطق حاشیه ای کلان شهر تهران ساکن هستند، بایستی نمایندگان اختصاصی خود را در مجلس داشته باشند تا بتوانند خواسته هایشان را دنبال کنند.“
این نماینده اصولگرا انتقادات “تند و تیزی” نیز از دوستان خود در جبهه متحد دارد، چنانکه می گوید: “ظاهرا آقایان در ولایت پذیری، تدین و اصولگرایی امثال افروغ و ابو طالب هم شک دارند و متاسفانه افرادی در لیست جبهه متحد قرار گرفته اند که از نظر سوابق مبارزات قبل از انقلاب، حضور در جبهه های جنگ و پای بندی به منافع ملی بسیار پایین تر از کسانی هستند که از لیست بیرون ماندند. در تهیه فهرست جبهه متحداصولگرایی خط و خط بازی حاکم است و هنوز هم نظر سنجی ها و نتایج ارزیابی ها نشان می دهد که افرادی مانند خوش چهره، خادم و افروغ از نظر مقبولیت اجتماعی از نامزدهای جبهه متحد اصولگرایی جلو ترند.“