محبوبه نیکنهاد
چهار روز پس از آنکه احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، خواستار تکمیل ردصلاحیتها و رد اعتبارنامه برخی نمایندگان توسط اکثریت مجلس هشتم شد، دعوای اعتبارنامهها بین محافظهکاران به حدی بالا گرفت که 19 نماینده تهران از جمله حدادعادل و نیز تمام اعضای هیئت رئیسه موقت غیر از علی لاریجانی از به تصویب رساندن اعتبارنامه خود تا بعدازظهر روز شنبه ناکام ماندند. این در حالی بود که دعوای دیروز مجلس، کاملا درونجناحی بود و نمایندگان اصلاح طلب و مستقل هیچ دخالتی در آن نداشتند.
دعوای اعتبارنامهها بین اصولگرایان مجلس هشتم در حالی بالا گرفته است که به گفته ناظران سیاسی، این حجم از اعتراض به اعتبارنامه نمایندگان در تاریخ مجالس شورا در ایران بیسابقه است. چرا که هماکنون به اعتبارنامه بیش از 30 نماینده مجلس هشتم اعتراض وجود دارد.
بررسی اعتبارنامهها و مشکل جدید اصولگرایان
بر اساس آییننامه مجلس، تنها به اعتبارنامه نمایندگانی که اعتراضی نسبت به حضور آنها در مجلس وجود داشته باشد، رسیدگی میشود و بقیه نمایندگان که در “شعب بررسی” اعتراضی به اعتبارنامه آنها نشده باشد، به طور رسمی نماینده مجلس شناخته میشوند. به گزارش خبرگزاریها، در جلسه دیروز (شنبه) مجلس، اعتبارنامه 250 نماینده مجلس هشتم به تصویب رسید و تعیین تکلیف بقیه نمایندگان به صحن علنی کشیده شده است.
بدین ترتیب اکنون مجلس برای برگزاری انتخاب هیئت رئیسه دائم از اکثریت لازم برخوردار شده است؛ حال آنکه از جلسه افتتاحیه (که هیئت رئیسه سنی آن را اداره میکند) تاکنون به خاطر آنکه اعتبارنامه نمایندگان تصویب نشده بود، طبق آییننامه مجلس هیئت رئیسه موقت به اداره مجلس میپرداخت.
با این حال همان آییننامه داخلی، اکنون تصریح میکند که با توجه به تصویب اعتبارنامه اکثریت دو سوم نمایندگان، اولین اقدام بعدی مجلس باید انتخاب هیئت رئیسه دائم باشد تا پس از آن به بحث و بررسی درباره اعتبارنامه بقیه نمایندگان پرداخته شود.
در حالی که اکثریت محافظهکار مجلس هشتم با این مشکل روبهرو شدهاند که تمام اعضای هیئت رئیسه مورد توافق آنان، غیر از رئیس جدید مجلس اصولگرا، از مرحله تصویب اعتبارنامه عبور نکردهاند و طبق آییننامه مجاز به نامزدی برای حضور در هیئت رئیسه نیستند.
همین موضوع دیروز صحن علنی مجلس هشتم را به عرصه مشاجره نمایندگان اصولگرا تبدیل کرد، و این در حالی بود که هیئت رئیسه موقت نیز در اقدامی که به اذعان برخی نمایندگان، قانونی بودن آن با ابهام روبهروست، برگزاری انتخابات هیئت رئیسه دائم را به تعویق انداخت.
اعتراض متقابل به اعتبارنامهها
ماجرا از آنجا شروع شد که فاطمه آلیا، نماینده اصولگرای تهران در مجلس هشتم، به اعتبارنامه رضا عبداللهی، نماینده محافظهکار ماهنشان اعتراض کرد و خواستار عدم تصویب اعتبارنامه وی شد. عبداللهی که تاکنون چهار دوره در مجلس حضور داشته است، در دوره هفتم مجلس ریاست کمیسیون برنامه و بودجه و در مجلس ششم ریاست کمیسیون اقتصادی را برعهده داشت. وی اکنون از سوی آلیا به سفارشهای غیرقانونی و “توصیهنامههای خارج از عرف مجلس و مورددار” متهم شده و در خصوص این اتهام به “گزارشهای سازمان بازرسی” استناد شده است.
عبداللهی نیز در واکنش به این اقدام، به اعتبارنامه فاطمه آلیا و 18 نماینده دیگر شهر تهران به همراه بقیه اعضای هیئت رئیسه موقت مجلس غیر از لاریجانی اعتراض کرد و “آنها که هماینک از تهران به بهارستان راه یافتهاند را ”سرآمد این گزارشهای سازمان بازرسی” خواند.
نماینده ماهنشان با این کار خود باعث شد که همه هماهنگیهای انجام شده بین اعضای فراکسیون اکثریت برای انتخاب هیئت رئیسه مجلس به هم بریزد، چرا که تا این لحظه طبق آییننامه هیچیک از منتخبان فراکسیون اصولگرایان غیر از لاریجانی نمیتوانند نامزد حضور در هیئت رئیس شوند.
این اقدام عبداللهی دیروز جلسه مجلس را به تشنج کشید و باعث مشاجره شدید برخی نمایندگان به خصوص مهدی کوچکزاده شد که اعتبارنامه او نیز مورد اعتراض عبداللهی قرار گرفته بود. او در این میان با پررنگ کردن موضوع اعتراض به اعتبارنامه حدادعادل، تشنج را در مجلس به حدی بالا برد که چندین نماینده شاخص اصولگرا از جهات مختلف صحن علنی به سوی او رفتند تا کوچک زاده را ساکت کنند و به اعتراضش پایان دهند.
با این حال این نماینده حامی احمدی نژاد با عصبانیت به تذکر خود ادامه داد. او با الفاظی بیسابقه، عبداللهی را به ”گروکشی”، “خباثت” و “هرزگی سیاسی” متهم کرد و گفت: “این از خباثت است یک نفر که اعتبارنامه اش مورد اعتراض نماینده ای قرار می گیرد به خود اجازه می دهد تا به اعتبارنامه 19 منتخب تهران یک جا اعتراض کند… به رسانه های مختلف و رهبر معظم انقلاب از همین تریبون عرض میکنم اگر 10 نفر نماینده تهران اعتبارنامههایشان توسط یک نفر رد شود من اسم این حرکت را یک حرکت سیاسی و هرزگی سیاسی میگذارم.“
لاریجانی نیز در پاسخ تذکر کوچکزاده توضیح داد که اقدام عبداللهی، قانونی و مطابق آییننامه مجلس است و اگر کسی میخواهد جلوی اتفاقات اینچنینی را بگیرد، باید آییننامه داخلی مجلس را اصلاح کند. وی همچنین در اولین جنجال جدی مجلس هشتم، به خطاب قرار دادن رهبر در صحن علنی مجلس نیز واکنش نشان داد و گفت: “لزومی ندارد به به رهبر انقلاب شکایت کنید بلکه باید آیین نامه داخلی را اصلاح کنیم.“
ابهام در ادامه کار مجلس
هرچند دیروز علی لاریجانی که برای اولین بار به شکلی غیر رسمی در برابر خبرنگاران قرار گرفت، سعی کرد ماجرا را پایانیافته نشان دهد، با این حال به نظر میرسد تنها در صورت انصراف دو طرف از اعتراضهای خود و به ثمر رسیدن آنچه کوچکزاده “گروکشی” نامیده است، ممکن است این جنجال ختم به خیر شود.
لاریجانی دیروز به خبرنگاران گفت: “همزمان با جلسه امروز سوءتفاهم در مورد اعتبارنامه ها رفع شده بود و اگر تاملی می شد این مساله حل می شد.” وی با اشاره به پوشهای که در دست داشت، تاکید کرد: “هم عبداللهی و هم دیگر نمایندگان معترض به اعتبارنامه برخی اعضای هیات رئیسه موقت همگی به تفاهم رسیده اند و اعتراضشان را پس گرفتهاند.“
با این حال هنوز خبری از پس گرفته شدن اعتراض آلیا به اعتبارنامه عبداللهی منتشر نشده است. در این صورت، اگر عبداللهی تا ابتدای جلسه صبح امروز (یکشنبه) اعتراض خود را پس نگیرد، برگزاری انتخابات هیئت رئیسه دائم با ابهام مواجه خواهد بود.