دلیله مهدوی
سیاستمداران لبنان، چهره های مذهبی و دو تن از نمایندگان مجلس این کشور به اظهارات غلامرضا آقازاده معاون رئیس جمهوری ایران و رئیس سازمان انرژی اتمی این کشور در پنجشنبۀ گذشته در وین واکنش نشان دادند و جمهوری اسلامی را متهم کردند که از لبنان بعنوان یک برگ در تلاش های خود برای حل و فصل درگیری های بین المللی بر سر برنامۀ هسته ای خود استفاده می کند.
سمیر فرنجیئه نمایندۀ مجلس لبنان و عضو حزب جنبش آینده سخنان آقازاده را با پیشنهاد برقراری ثبات در لبنان در قبال پذیرش برنامۀ هسته ای ایران توسط غرب یکسان دانست. فرنجیئه به روزنامۀ اینترنتی النهارنت گفت: “این موضوع باید برای حزب الله خفت بار باشد. مردم لبنان حرفی برای گفتن در برنامۀ هسته ای ایران ندارند. در واقع، ما طرفدار ممنوعیت سلاح های اتمی در سراسر خاورمیانه هستیم و می خواهیم لبنان در درگیری های خاورمیانه آرام باشد.“
آقازاده پس از نشست با محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به خبرنگاران گفت: “در صورتی که مذاکرات (دربارۀ برنامه هسته ای ایران) آغاز شود، می توان راه حل هایی برای بسیاری از مشکلات مانند عراق، لبنان و بهای سوخت پیدا کرد.“
آقازاده بعنوان معاون رئیس جمهور در انرژی اتمی، ریاست سازمانی را به عهده دارد که نقش اصلی آن اجرای قوانین و راه اندازی تأسیسات انرژی اتمی در کشور است. او در سال 1997 توسط محمد خاتمی رئیس جمهوری وقت به این سمت منصوب شد، اما عضو کابینۀ سیاسی محمود احمدی نژاد به حساب نمی آید و مستقیما ً نقشی در سیاستگذاری ندارد.
عمار حوری نمایندۀ مجلس لبنان و عضو حزب جنبش آینده در مصاحبۀ روز شنبه با رادیو صدای لبنان خاطر نشان کرد، اظهارات آقازاده ثابت می کنند که ایران لبنان را “گرو گرفته تا موضوع پروندۀ هسته ای خود را حل و فصل کند.”
شیخ محمد علی الجوزو مفتی لبنان روز یکشنبه با اشاره به اظهارات آقازاده خاطر نشان کرد،”سلاح های مقاومت دیگر مال خودشان نیستند، بلکه به ایران تعلق دارند.” سخنان روز شنبۀ حوری بازتاب سخنان هفتۀ گذشته الجوزو بود که از حاشیه های تبادل اسرای حزب الله انتقاد کرده بود. بر اساس مقاله ای که 21 ژوئیه در روزنامۀ الشرق الاوسط به چاپ رسید، الجوزو گفته بود:“آزادی اسرا اقدام بزرگی است، اما با آزادی چند اسیر از اسرائیل، خود وطن (لبنان) اسیر حزب الله و ایران گشته است.“
همچنین هفتۀ گذشته، قاضی یوسف نمایندۀ مجلس لبنان و عضو حزب جنبش آینده به شبکۀ خبری حزب جنبش آینده گفت، مرجع جامعۀ شیعیان لبنان باید از شهر نجف عراق گرفته شود، نه از ایران.
منبع: دیلی استار، 28 ژوئیه