سامناک آقایی
روز معلم در چندین شهر کردنشین به طور همزمان و با برگزاری چندین تجمع آرام اعتراضی برگزار شد. در این تجمعات که تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد، شرکت کنندگان با انتشار بیانیه ها و قطع نامه های مختلف، خواستار لغو حکم اعدام سه معلم کرد و همچنین تکذیب خبر لغو پروانه انجمن های صنفی معلمین از سوی نهادها و مقامات دولتی شدند.
به همین مناسبت سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان نیز، با انتشار بیانیه ای به امضای دویست پنجاه فعال مطبوعاتی، صنفی، زنان، دانشجویی و سایر فعالین حوزه های مختلف خواستار لغو حکم اعدام فرزاد کمانگر، فاروق وکیلی و علی حیدریان شد.
معلمان درشهرهای سنندج، مریوان و سقز، طبق فراخوانی از قبل اعلام شده و بدون توجه به حضور نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و تهدیدات قبلی، همزمان در مقابل وزارت آموزش و پرورش شهرهای خود تجمع کردند وضمن بزرگداشت روز معلم، نکات مختلفی، در خصوص وضعیت فعلی معلمان را به مسئولین مربوطه گوشزد کردند. شرکت کنندگان در این تجمعات هم در بیانیه های پایانی خود خواستار لغو حکم اعدام هر سه معلم محکوم به اعدام شدند. معلمان معترض همچنین خواستار برابری حقوق معلمان زن و مرد شدند.
طبق گزارشات منتشره از مراسم روز معلم در سنندج که در محوطه آموزش و پرورش برگزار شد، امسال نیز مانند چند سال اخیر قطع نامه ای با یازده بند منتشر شد. معلمان سنندجی در ابتدای قطع نامه خود با بررسی برخوردهای غیرمنصفانه ای که با معلمان در دو سال گذشته انجام شده، سال 86 را یکی تیره ترین سالهائی دانسته اند که جامعه فرهنگی در سراسر کشور تجربه کرده است.
معلمان معترض سنندجی در ادامه برخوردهای صورت گرفته از سوی مراجع امنیتی و قضائی با خود را چنین توصیف کرده اند: ”بعد از تجمعات با شکوه معلمان در اسفند ماه 85 که با دستگیری تعداد زیادی از فعالان صنفی و ضرب و شتم شمار زیادی از فرهنگیان شریف پایان یافت، به دلیل سانسور شدیدی که بر رسانه ها حاکم شد چنین به نظر رسید که تشکل های صنفی سکوت پیشه کرده اند و یا از وحشت در لاک خویش فرو رفته اند و یا همکاران خود را فراموش کرده اند حال آنکه فعالان صنفی با علم به عواقب و هزینه های فعالیت در چنین شرایطی بیکار ننشسته و ندای حق طلبی معلمان را با شرکت در پنجمین کنگره جهانی اتحادیه معلمان سراسر جهان در برلین به گوش جهانیان رساندند و هزینه آن را نیز با دریافت احکام تبعید، انفصال از خدمت و بازنشستگی اجباری پرداخت کردند.“
معلمان سنندجی در بخش دیگری از همین قطعنامه، در خصوص مصوبه مجلس در مورد لایحه مدیریت کشوری، خطاب به همکاران خود گفته اند: ”مصوبه مجلس در مورد لایحه مدیریت خدمات کشوری که در واقع حداقل مالیات فرهنگیان هم نبود پس از تصویب و ابلاغ به دولت، انتظار این بود که با توجه به قیمت نفت بیشتر از 100 دلار، این لایحه در سریعترین زمان ممکن اجرا شود اما دولت نه تنها این مصوبه را اجرا نکرد بلکه با موکول کردن آن به آینده بی توجهی خود را به خواسته های به حق فرهنگیان و نمایندگان مجلس که عصاره اراده ملت هستند نشان داد و این قشر فرهیخته و زحمتکش را عملاً در مواجهه با گرانی و تورم کمرشکن بالای 30 درصد تنها گذاشت.“
معلمان در ادامه با تاکید براینکه از نظر آنها تمام قطع نامه هائی که قبلا در دفاع از خود صادر کرده اند لازم الاجرا هستند، مهم ترین خواسته های خود در سال جاری را در یازده بند به شکل زیر مطرح کرده اند:
1- ما فرهنگیان استان کردستان همبستگی کامل خود را با تمامی فرهنگیان سراسر کشور اعلام داشته و خود را ملزم به پشتیبانی از بیانیه های سراسری شورای هماهنگی می دانیم.
2- ما هرگونه تبعیض و نابرابری را محکوم نموده و خواهان رفع کامل تبعیض و اجرای عدالت اجتماعی به معنی واقعی در آموزش و پرورش می باشیم.
3- ما خواستار تغییرات اساسی در نظام آموزشی، ارتقاء کیفیت فضاهای آموزشی، افزایش سرانه آموزش، تجهیز مدارس به تکنولوژی آموزش روز، نهادینه کردن نظام مدیریت انتخابی و توسعه آزادی بیان در آموزش و پرورش هستیم.
4- امنیت شغلی، از اساسی ترین حقوق انسانهاست لذا به کارگیری افراد به صورت پیمانی، قراردادی، پاره وقت، شرکتی و حق التدریسی را محکوم می نماییم.
5- ما نگرانی عمیق خود را از صدور حکم اعدام برای همکار عزیزمان آقای فرزاد کمانگر عضو هیات مدیره انجمن صنفی معلمان استان کردستان شاخه کامیاران ابراز داشته و با محکوم کردن صدور حکم اعدام برای وی خواهان لغو این حکم ناعادلانه هستیم.
6- ما خواهان لغو احکام صادره برای تمامی فعالین صنفی سراسر کشور به ویژه آقایان پیمان نودینیان و اسکندر لطفی هستیم.
7- ما خواهان اجرای لایحه مدیریت خدمات کشوری به صورت کامل از تاریخ 1/1/86 می باشیم.
8- انعکاس رسانه ای اعتراضات و خواسته های فرهنگیان از حقوق مسلم ماست، لذا ما خواهان رفع توقیف از تنها رسانه فرهنگیان یعنی قلم معلم هستیم و در غیر اینصورت حق انجام مصاحبه با رسانه های دیگر را برای فعالان صنفی محفوظ می داریم.
9- ما خواهان رفع هرگونه محدودیت از فعالیت تشکل های صنفی فرهنگیان با استناد به اصل 26 قانون اساسی هستیم.
10- ما تبدیل پاداش پایان خدمت فرهنگیان به سهام عدالت شرکتهای ورشکسته دولتی را ضربه جبران ناپذیری به بنیه اقتصادی عزیزان بازنشسته دانسته و آنرا شدیداً محکوم می نماییم.
11- روز جهانی کارگر را به کارگران تبریک گفته و از همه فعالیتهای صنفی کارگران، دانشجویان، روزنامه نگاران و سایر اقشار جامعه حمایت می نماییم.
در مریوان
اما در مریوان معلمان اجازه نیافتند روز خود را در محوطه آموزش و پرورش برگزار کنند، به همین علت تجمع آنان در مقابل آموزش و پرورش امابدون هیچ تنش و برخوردی برگزار شد. در پایان این تجمع نیز بیانیه ای منتشر شد که در آن با هرگونه برخورد امنیتی و قضائی و اخراج معلمان حق الزحمه و تبعید اجباری معلمان مخالفت شده است. در این بیانیه همچنین از مسئولان مربوطه خواسته شده به وضعیت بد معیشتی معلمان توجه کنند.
معلمان مریوانی نیز به نوبه خود از مسئولان قضائی و امنیتی استان کردستان خواسته اند که هر چه سریع تر تمامی احکام صادره برای معلمان وفعالان مدنی راکه در زندان و یا تبعید بسر می برند، بی قید و شرط لغو کنند. نکته جالب توجه دراین بیانیه این است که معلمان مریوانی هم خواستار برابری حقوق ماهیانه معلمان زن با معلمان مرد شده اند.
همزمان با برگزاری مراسم روز معلم در سنندج و مریوان، بیش از 500 تن از معلمان سقز نیز به دنبال فراخوان انجمن صنفی معلمان این شهر، مراسم ویژه خود را در محاصر کامل نیروهای امنیتی و اطلاعاتی برگزار کردند.
در این مراسم سه ساعته ابتدا چند تن از اعضای انجمن صنفی معلمان به ایراد سخنرانی پرداختند و سپس با قرائت بیانیه ای مطالبات خود را به این شکل اعلام کردند: اعتراض به وضعیت آموزش ناصحیح ونا کامل بودن نظام اموزشی، اعتراض به زیر پا گذاشته شدن حرمت انسانی در آموزش و پرورش، اعتراض به وضعیت نا مناسب مدارس وکلاسهای درسی، اعتراض به وضعیت نا مناسب کتابهای درسی با توجه به قومیت های ایرانی - اعتراض به وضعیت نا مناسب معیشتی معلمان، چند شغله بودن ونداشتن امنیت کاری، برخوردهای قهرآمیز چون تبعید، اعدام، زندان، شکنجه وتهدید.
در این گردهمایی همچنین نامه “بابا آب داد” فرزاد کمانگر به دانش آموزانش قرائت شد و معلمان ضمن اعلام حمایت از فرزاد کمانگر، خواستارلغو حکم اعدام وآزادی بی قید شرط وی در اسراع وقت وحمایت از تبعید شدگان استان کردستان وتمام ایران وبرگشت آنان به محل کار قبلی بدون تعقیب و تهدید نیروهای امنیتی، اعلام پابر جایی انجمن صنفی معلمان ایران و اعلام لغونشدن پروانه فعالیت وتکذیب آن از طرف هر ارگان وشخصی شدند.
این مراسم هم به رغم تمامی تدابیر شدید امنیتی بدون هیچ گونه تنش و درگیری بین شرکت کنندگان و مامورین پایان یافت.
در همین روز در شهرهای دیگر کردنشین از جمله کامیاران، سردشت و مهاباد که امکان برگزاری مراسم روز معلم به دلایل امنیتی وجود نداشت، فعالان انجمن های صنفی معلمین به همراه سایر فعالین حوزه های مدنی با پخش هزاران تراکت، اعتراض به حکم اعدام سه معلم کرد را به گوش مردمان رساندند.