هرچند در آغاز سفرهای استانی، رییس دولت نهم از بی هزینه بودن این سفرها سخن گفته بود اما اینک با نزدیک شدن به انتخابات آتی ریاست جمهوری، خبرها حاکی از آن است که بودجه هنگفتی صرف هر سفر هیات دولت به استانها می شود و در این میان در دو سفر اخیر به کرمانشاه و آذربایجان شرقی علنا بین مردم پول نقد توزیع شده است. این در حالی است که احمدی نژاد سه سال پیش در پاسخ به منتقدین سفرهای استانی گفته بود: “سفرهای استانی خرجی ندارد وهیات دولت با نان و هندوانه این سفرها را سپری کرده اند تا هزینه یی بر کشور تحمیل نشود.“
سایت خبری جمهوریت روز گذشته در ستون خبری ویژه خود اطلاع داد که در سفر اخیر هیات دولت به استان کرمانشاه دهها میلیون تومان پول نقد میان مردم توزیع شده است.
بر اساس این گزارش برخی مقامات و وزرای دولتی در اداره بهزیستی استان کرمانشاه مستقر شده، مردم را به صف کرده و سپس به هر کدام مبالغی بین 50 تا 400 هزار تومان پول نقد داده اند. برای پرداخت این وجه هم از مردمی که به صف ایستاده بودند تنها نام و نام خانوادگی آنها پرسیده شده و سپس مبلغ یاد شده به آنان پرداخت شده است.
سایت خبری امروز هم با تایید این خبر نوشت: “در یک مورد هم مسئولان مستقر در بهزیستی به خانم شیک پوشی که ظاهراً از وضع اقتصادی خوبی برخوردار بوده است گفته اند که وضع اقتصادی شما مناسب است لذا نیازی به کمک ندارید و او هم گفته است که همسایه ام فلج است و پول برای او می خواهم و مسئولان هم 400 هزار تومان به این خانم پرداخت کرده اند.”
همچنین خبر دیگری حاکی است که حدود یکصد میلیون تومان هم هزینه استقبال کرمانشاهی ها از احمدی نژاد شده است. گفتنی است سفر احمدی نژاد به کرمانشاه که دوبار به تعویق افتاده بود، بالاخره هفته گذشته انجام شد. در این سفر مردم این شهر دو هزار کیلو نامه به احمدی نژاد دادند که محتوای این نامه ها عمدتاً درخواست های مالی و شکایت از اوضاع اقتصادی کشور و گسترش شدید فقر در این استان بوده است.
یک میلیارد در آذربایجان
البته فقط این دو سایت نزدیک به اصلاح طلبان از ریخت و پاش دولت خبر نداده اند. دیروز سایت خبری انتخاب نیز در خبری مربوط به اعتراض یک جانباز به وزیر کشور، بخش دیگری از ریخت و پاش دولت را فاش کرد. چند هفته پس از سفر اعضای هیات دولت به استان آذربایجان، وزیر کشور هفته گذشته سفری به این استان داشت تا در نشست شورای اداری استان آذربایجان شرقی شرکت کند. پایان سخنان وزیر کشور در این مراسم با اعتراض یکی از جانبازان جنگ هشت ساله ایران و عراق مواجه شد.“محرم مصطفوی” که خود از کارکنان استانداری آذربایجان شرقی است در پایان این جلسه با لحنی اعتراض آمیز به صادق محصولی گفت:“آقای وزیر در سخنان خود صداقت داشته باشید.”
مصطفوی در حالی که کتاب قرآنی به دست داشت به برخی ریخت و پاش های دولت نهم از جمله سفر اخیر رئیس جمهوری به استان آذربایجان شرقی اشاره کرد و افزود: “در این سفر نزدیک به یک میلیارد تومان هزینه شد و به معاونان استاندار پاداشهای میلیونی دادند.”
البته صادق محصولی پس از اعتراض این جانبازدوباره پشت تریبون رفت و با دعوت او به آرامش بدون پاسخ به اعتراضش، گفت: “اگر شما معتقد به این نظام و ولایت مداری هستید باید فرامین رهبری را در صدر توجهتان قرار دهید.” در این هنگام این جانباز فریاد زد: “من هم پیرو رهبری و هم پیرو ولایت هستم.”
محصولی هم گفت: “اکنون شما در این روز مهم و ایام الله دهه فجر به تخریب دولت نهم پرداختید و این خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری است که تأکید دارند از تخریب یکدیگر بپرهیزید.”
وزیر کشور که از او بخاطر ثروت مشکوکی که در ده سال اخیر به دست آورده با عنوان “سردار میلیاردی” نیز یاد می کنند البته در پایان سخنانش نیز بدون اشاره به اعتراض این جانباز مبنی بر ریخت و پاش دولت سعی کرد یک جواب بازاری پسند هم دهد: “مقام معظم رهبری که همواره در گفته هایشان دقت لازم را دارند، در تعبیری جنس دولت نهم را از طلا بیان فرمودند، آن هم طلایی با عیار 20 و البته نه 24 و این در شرایطی است که عیار طلای بازار 18 است.”
تحقیق و تفحص در مورد عوام فریبی
سفرهای محمود احمدی نژاد و هیات دولت به استانها که همزمان با نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری دوره بعد شدت هم یافته است از استان خراسان جنوبی در ۱۸ آبان ۸۴ آغاز شد. هرچند این سفرها از سوی نزدیکان دولت “یک ابتکار خوب” نام گرفته اما در مقابل منتقدان سفرهای استانی علاوه بر اینکه آن را پر هزینه می دانند، بر این باورند که شمار زیادی از مصوبات این سفرها هرگز به اجرا در نیامده اند.
قدرت اله علیخانی نمایده بوئین زهرا در مجلس شورای اسلامی چند ماه قبل خبر داد که هر یک از سفرهای استانی چندین میلیارد تومان هزینه دارد. غیر از او قنبری نماینده ایلام نیز هزینه سفرهای استانی دولت نهم را “هنگفت” خواند و از آن انتقاد کرد. او هزینه هر سفر استانی احمدینژاد را در دور اول حدود ۵۰۰ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: “در هر سفر استانی مردمی بسیاری که تقاضای کمک مالی، اشتغال، وام و… دارند جمع میشود که ریاستجمهوری برای آنکه این تقاضاها بدون پاسخ نباشد برای هر نامه حدود ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان به آنها پرداخت میکند.“
البته نزدیکان آقای احمدی نژاد هزینه میلیاردی سفرها را انکار کرده و گفته اند که رییس جمهوری اسلامی و هیات همراه وی که نزدیک به ۱۰۰ نفر هستند در جریان هر سفر استانی نزدیک به ۳۰۰ میلون تومان هزینه می کنند. اوج اظهار نظر در این مورد زمانی شکل گرفت که احمدی نژاد در چهارمین سفر استانی در پاسخ به منتقدین و بدون توجه به ارقامی که همفکران خود وی اعلام کرده بودند، در مورد هزینه های این سفرها گفت: “سفرهای استانی خرجی ندارد و اعضای دولت با نان و هندوانه این سفرها را سپری کرده اند تا هزینه یی برای کشور تحمیل نشود.“
آن هم در حالیکه برخی منابع از بودجه مشخصی در وزارت نفت برای انجام این سفرها خبر داده اند که البته وزارت نفت خیلی سریع آن را تکذیب کرده است.
به هر حال سه ماه پیش رسانه های ایران از تهیه شدن طرح تحقیق و تفحص از سفرهای استانی احمدی نژاد در مجلس شورای اسلامی خبر دادند.نکته قابل توجه در این طرح این است که تمام امضاء کنندگان طرح تحقیق و تفحص از سفرهای استانی احمدی نژاد و هیات دولت، نمایندگان شهرستان های مختلف کشور مانند ایلام، کرمانشاه، اردبیل، سمنان، زاهدان، سنندج، سقز، مریوان، بافق، مشکین شهر، ایرانشهر، خوی، سراوان و ارومیه هستند.
سفرهای شعاری
احمدی نژاد در سفر به استان های مختلف لباس های محلی قومیت ها را بر تن می کند و بسته به اکثریت هر قومیتی در آن استان از آنها به عنوان قومی رشید و دلاور یاد می نماید. با اینکه منتقدان دولت همچنان این سفرها را زیر سوال می برند اما احمدی نژاد به این سفرها ادامه می دهد چرا که بخشی از شعارهای خود را از این طریق به گوش مردم می رساند.
موضوعات شعاری که احمدی نژاد در اکثر سفرهای استانی بر آن تاکید می کند سه محور “پرونده هسته ای”، “سیاست خارجی” و “شعار مبارزه با مفسدان اقتصادی” هستند که وی حتی در دورافتاده ترین مناطق کشور هم از آنها برای مردم سخن می گوید.
مقامات دولتی چند ماه پیش اعلام کردند که تعداد مصوبه های دولت در سفر به استان ها در پایان سفر به ۳۰ استان به ۵ هزار و ۵۰۰ مصوبه رسید اما دولت تاکنون آماری از میزان عملی شدن این مصوبات در اختیار رسانه ها قرار نداده است.
تعداد نامه های دریافت شده از مردم در سفرهای استانی نیز به عنوان یکی از نکات مثبت این سفرها از سوی معاونان احمدی نژاد هر هفته اعلام می شود.به گفته معاون اجرائی رییس جمهوری اسلامی تعداد کل نامه های دریافتی تا کنون نزدیک به ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نامه است. با این حال خود مسئولان دولت نیز تاکید دارند که درخواست دریافت وام و کمک مالی بیشترین حجم نامه های دریافتی از مردم را تشکیل می دهد.
سفرهای استانی از جنبه های دیگری نیز مورد انتقاد قرار گرفته است.از جمله در ماه گذشته احمدی نژاد در سفر به استان فارس روستای خسرو شیرین را از شهرستان اقلید منفک و به شهرستان دیگری سپرد. این تصمیم که در حین سخنرانی اخذ و اعلام شد شهرستان اقلید را به آشوب کشید و مردم خشمگین به ساختمان های دولتی هجوم بردند و آنان را به آتش کشیدند.در جریان سرکوب این شورش ها صدها نفر دستگیر و زخمی شدند و گزارشهائی از مرگ ۱۲ تن از جمله دو مامور نیروی انتظامی هم انتشار یافت.