جان میکالسین
هر کس که امیدوار بود که بتواند با محمود امحمدی نژاد درباره مسائل اتمی یا مسئله حساس حقوق بشر مذاکره کند، در این آخر هفته تلخ، امید هایش بر باد رفت.
هفته با اظهارات مضحک رئیس جمهور ایران درباره چرخه جدید شش هزار تایی سانتریفوژ ها در نطنز، آغاز شد. شب یکشنبه هم مزین شد به اعدام سی نفر محکوم به مرگ . حکم مرگ، سحرگاه در زندانی در تهران اجرا شد و در میان اعدام شدگان، حدود بیست نفر قاچاقچی مواد مخدر و ده نفر قاتل بودند. اما لیست رسمی جرم ها بسیار طولانی تر است. گروهی هم در مورد کسانی اجرا شد که جرمشان، قتل، قاچاق مواد مخدر، تهدید امنیت ملی، روابط نامشروع و سرقت مسلحانه بود. هر چند آنان این سی نفر هم افراد مقدسی نبوده اند، اما ایران با اعدامشان، برای چندمین بار به تذکرات سازمان ملل مبنی بر پابان دادن به استفاده از قوانین اسلامی و صادر کردن احکام از سوی قاضی هایی که از این قوانین پیروی می کنند، بی اعتنایی کرد که این امر نشان می دهد که این کشور راه مذاکرات را برای مجامع بین المللی بسته است.
در چالش بر سر پرونده اتمی، وضع از این هم بدتر است. اظهارات خنده آور و تاثیرگذاراحمدی نژاد که باعث شد از سوی اعضای سپاه لقب “ قهرمان ملی نبرد هسته ای” را نصیب خود کند، نشانه بی تفاوتی او نسبت گشایش روابط با جهان است. از شنبه گذشته که ویلیام برنز، معاون وزارت خارجه امریکا در کنفرانس ژنو شرکت کرد و آمریکا به سی سال تحریم دیپلماتیک خود پایان داد، زمان زیادی نمی گذرد.
سخنان احمدی نژاد چنین برداشت می شود که این اظهارات، پایانی بود بر آمادگی ایران برای همکاری ها. احمدی نژاد که در جمع اساتید بسیجی دانشگاه ها در شهر مشهد اعلام کرد: “ایران اسلامی امروز شش هزار سانتریفوژ دارد”. وی بلافاصله بعد از این اظهارات خیال همه را راحت کرد و توضیح داد: این موضوعی است که از ماه آوریل مطرح شده است و آمریکا و سایر کشورهای جهان خواستار توقف برنامه های اتمی ایران، از این به بعد شده اند. رئیس جمهور ایران با اشاره ای مختصر به اینکه هیئت ایرانی بعد از کنفرانس ژنو، پیشنهاد تعلیق غنی سازی اورانیوم را که از سوی پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت و آلمان مطرح شده بود را پذیرفته است، توضیح داد: “آنها در جریان هستند که ما بیش از پنج هزار سانتریفوژ داریم و مشکلی هم درست نکرده ایم”.
در حالی که غرب به چهارمین دور از تحریم های جمهوری اسلایم تهدید کرده است، احمدی نژاد از حضور آمریکا در جریان مذاکرات ژنو به عنوان پیروزی واضح جمهوری اسلامی ایران یاد کرد و گفت “یک بار می گویند که تا زمانی که ما دست از تعلیق اورانیوم برنداریم، مطلقا در هیچ مذاکره ای شرکت نمی کنند، اما این بار بدون گذاشتن پیش شرط در مذاکرات ژنو شرکت کردند و یکی از مقامات عالی آمریکایی هم در این کنفرانس شرکت کرد و بدون در نظر گرفتن نتیجه کنفرانس، این یک پیروزی برای ایران بود”.
منبع: ایل جورناله 27 ژوئیه