دنیل پایپس
به گزارش سایت خبری میدل ایست نیوزلاین، جرج بوش تصمیم گرفته است به منظور جلوگیری از وقوع “رویداد فاجعه آمیز” به ایران حمله نکند. در همین حال یکی از منابع دولت بوش نیز اعلام کرده همکاری ایران “برای عقب نشینی نیروهای نظامی آمریکا از عراق ضروری است.”
اگر این موضوع صحت داشته باشد، آنوقت کشور یهود در مقابل رژیمی که تهدید می کند “نام اسرائیل باید از نقشه جهان محو شود” و برای این منظور سلاح اتمی می سازد، تنها خواهد ماند. سران اسرائیل خاطر نشان کرده اند که صبرشان در حال لبریز شدن است و شول مفاز معاون نخست وزیر اسرائیل به تازگی هشدار داده است که “تلاش های دیپلماتیک باید تا پایان 2007 نتیجه دهد.”
اما آیا نیروی دفاعی اسرائیل می تواند برنامه هسته ای ایران را مختل کند؟ ویتنی راس و آستین لانگ این موضوع را در مؤسسه فناوری ماساچوست مورد بررسی قرار دادند و تحلیل آنها تحت عنوان “ ارزیابی قابلیت های اسرائیل در نابودی تأسیسات هسته ای ایران ” در مجله اینترنشنال سکیوریتی چاپ شد. خانم راس و آقای لانگ صرفا ً بر روی امکان پذیری این موضوع تمرکز کرده اند و پنج مؤلفه را برای یک حمله موفق به ایران برشمرده اند:
1- اطلاعات: جلوگیری از تولید مواد شکافنده توسط ایران مستلزم انهدام سه تأسیسات زیربنایی هسته ای ایران است. این سه تأسیسات به ترتیب اهمیت عبارتند از: تأسیسات غنی سازی اورانیوم نطنز، تأسیسات فرآوری اورانیوم اصفهان و نیروگاه در دست احداث آب سنگین و راکتورهای تولید پولوتونیوم اراک. انهدام تأسیسات نطنز “برای جلوگیری از پیشرفت ایران به سمت هسته ای شدن ضروری است.”
2- اسلحه و مهمات: با در نظر گرفتن وسعت این سه نیروگاه، موقعیت زیرزمینی آنها، تسلیحات در دسترس نیروهای اسرائیل و عوامل دیگر، تخریب هر سه نیروگاه با ضریب اعتماد بالا نیازمند 24 سلاح 5000 پوندی و 24 سلاح 2000 پوندی است.
3- سکوهای پرواز: با توجه به مختلط بودن تکنولوژی نظامی ایران و محدود بودن هواپیماهای جنگنده و پدافندهای زمینی این کشور برای مقابله با نیروی هوایی پیشرفته اسرائیل، نیروی دفاعی اسرائیل نیازمند یک گروه ضربت نسبتا ً کوچک متشکل از 25 فروند هواپیمای اف 15 و 25 فروند هواپیمای اف 16 است.
4- مسیرها: جت های اسرائیل می توانند از طریق سه مسیر به اهداف خود دست پیدا کنند: ازترکیه به شمال ایران، از اردن و عراق به مرکز و از عربستان سعودی به جنوب. از لحاظ سوخت و بار نیز مسافت های هر سه نقطه قابل کنترل خواهد بود.
5- نیروهای دفاعی: ویتنی راس و آستین لانگ به جای پیش بینی نتیجه رویارویی ایران و اسرائیل، محاسبه کرده اند که برای انجام یک عملیات موفق باید چند فروند هواپیمای اسرائیل به سه هدف مورد نظر حمله کنند. طبق برآوردهای آنها، 24 فروند هواپیما برای تأسیسات نطنز، 6 فروند برای تأسیسات اصفهان و 5 فروند برای تأسیسات اراک لازم است. به گفته این دو نویسنده، میزان خسارتی که به نیروگاه نطنز وارد خواهد شد “نسبتا ً زیاد” و خسارت دو نیروگاه دیگر نیز “تقریبا ً غیرقابل تصور” خواهد بود.
راس و آستین معتقدند، به روز شدن مداوم نیروی هوایی اسرائیل “این قابلیت را به این کشور می دهد تا بتواند حتی اهداف بسیار مقاوم سازی شده ایران را با ضریب اعتماد بالا منهدم کند. در عین حال بنظر می رسد حمله به تأسیسات هسته ای ایران خطرناک تر از حمله اسرائیل به راکتور هسته ای اسیراک در سال 1981 نخواهد بود.”
اما این دو نویسنده یک موضوع مهم را مد نظر قرار نداده اند و آن هم اینکه، کدامیک از دولت های ترکیه، اردن، آمریکا و عربستان سعودی به اسرائیل اجازه خواهند از حریم هوایی آنها برای حمله به ایران استفاده کند؟ آنچه مهم است، این است که این عامل بیش از عوامل دیگر کل این پروژه را با شکست روبرو خواهد کرد. بنابراین، در نتیجه گیری نهایی بنظر می رسد روش دیپلماتیک امکان پذیرتر خواهد بود.
منبع: نیویورک سان، 12 ژوئن،