ثمره هاشمی: فریاد بزنید همین است

نویسنده

samarehashemi.jpg

کوروش سلیمی

در حالی که بیش تر گروه های سیاسی و از جمله افراد با تجربه در کار مدیریت انتخابات معتقدند روز تولد رضاشاه 24 اسفند که برای برگزاری انتخابات مجلس اعلام شده روزی نامناسب است وزارت کشور در واکنش به این اعتراض ها اعلام داشت که تاریخ همین است و کسانی که اعتراض دارند بدانند ما قرار نیست “اجازه تخلف بدهیم”. در همین حال وزیر سابق کشور در مقاله ای توضیح داد که چرا به دلایل مختلف تاریخ اعلام شده مناسب نیست.

پورمحمدی نیز گفته است که این تاریخ به ما تحمیل شد چون چاره دیگر نداشتیم. وی در حالی که اعتراض ها بدان است که چرا انتخابات دیرتر برگزار نمی شود پاسخ داده که اوایل ماه اسفند مصادف با روزهای عزاداری محرم و صفر است و جمعیت شناور کشور برای انتخابات مناسب نیست.

احزاب معتقدند روز 24 اسفند به دلیل همزمانی با هفته آخر سال، بر حضور حداکثری و آگاهانه مردم در انتخابات تاثیر منفی می‌گذارد. همچنین فعالا‌ن سیاسی نسبت به عدم دقت کافی در شمارش آرا و رعایت سلا‌مت انتخابات در شرایطی که 5 روز به پایان سال و آغاز تعطیلا‌ت نوروز مانده است، ابراز نگرانی کرده‌اند.

از سوی دیگر گفته می‌شود که هیات‌‌های نظارت و بازرسی، باید بر بررسی و تایید یا رد صحت انتخابات، همت گمارند که این امر هم باید در روزهای تعطیلی انجام شود و اجرای انتخابات را با مشکلا‌ت عدیده‌ای روبه‌رو خواهد کرد.

مجتبی ثمره‌هاشمی معاون سیاسی وزیر کشور، بر اساس شیوه همیشگی خود به جای پاسخگویی به انتقادهای مطرح شده به تحلیل رخدادها پرداخت و گفت این یک مشی‌همیشگی است. بعضی قبل‌از برگزاری انتخابات شروع به گفتن این مطالب می‌کنند که انتخابات ناسالم است و اگر غیر از این باشد، جای تعجب است. این افراد از بیان این مطالب دو مقصد دارند؛ اگر در انتخابات پیروز شوند، می‌گویند به دلیل هشدار آنها بوده است و اگر شکست بخورند، می‌گویند انتخابات ناسالم بود. ثمره‌هاشمی ‌افزود: از آنها انتظار داریم فریاد بزنند و اتهامات خود را وارد کنند. جز این از آنها انتظار نداریم.

اما وزیر کشور درباره اعتراض برخی گروه‌های سیاسی به تاریخ برگزاری انتخابات گفت: ‌پیشنهاد وزارت کشور برای انتخابات23 فروردین بود، اما شورای نگهبان عنوان کرد که برای دور دوم انتخابات فرصت کمتری به وجود آید و نمی‌توانیم به‌موقع مجلس را تشکیل دهیم و از این جهت تاریخ انتخابات را 24 اسفند اعلا‌م کردیم.

پورمحمدی با بیان اینکه 6 ماه قبل از برگزاری انتخابات مسوولا‌ن مربوطه باید استعفا بدهند. گفت: با توجه به اینکه کاندیداها شش ماه قبل از انتخابات باید از مسوولیت خود استعفا دهند عملا‌ ما این زمان را تا حدود زیادی از دست داده‌ایم بنابراین فرصت کمی‌ برای انتخابات قبل از عید خواهیم داشت..

به گفته پورمحمدی با توجه به صحبت شورای نگهبان قبول کردیم که قبل از عید نوروز انتخابات برگزار شود، اما به دلیل آنکه هفته‌های ابتدایی اسفند‌ماه مصادف با اربعین و 28 صفر می‌شد و جمعیت زیادی از کشور شناور می‌شود و مساجد و فعالین ما درگیر مراسم هستند عملا‌ امکان برگزاری زودتر انتخابات در این ماه وجود نداشت. بنابراین این زمان به ما تحمیل شده است و ما پیشنهاد‌دهنده این زمان نبوده‌ایم و ناچار شدیم این زمان را بپذیریم.

وزیر کشور گفت ‌روزنامه‌ها چهار، پنج روز در ایام عید تعطیل هستند که از آنها می‌خواهیم در این ایام تعطیلا‌ت روزنامه‌ها باز باشند و ما مانع فعالیت آنها نخواهیم بود، البته سایت‌ها فعال هستند و حرف خود را خواهند زد. فضای اجتماعی بسیار فراخ شده است و دیگر دغدغه‌ای برای بحث اطلا‌ع‌رسانی نیز وجود ندارد و دیگر دغدغه آن وجود ندارد که عده‌ای نگران آن باشند می‌توانند شکایت خود را مطرح کنند یا خیر. ما سعی می‌کنیم با دقت و وسواس به شکایت‌ها رسیدگی کنیم.

از سوی دیگر، سخنگوی حزب اعتماد ملی در این باره گفت: اگر انتخابات مجلس هشتم 24 اسفندماه آغاز شود، با توجه به نیمه‌تعطیل بودن مطبوعات و توجه افکار عمومی ‌به تعطیلا‌‌ت پایان سال، معترضان به نتایج انتخابات، ابزارهای رسیدن به حق خود را از دست می‌‌دهند. اسماعیل گرامی‌‌مقدم در واکنش به اعلا‌‌م قطعی برگزاری انتخابات مجلس هشتم در روز 24 اسفندماه از سوی شورای نگهبان اظهار داشت: اگر انتخابات، روز 24 اسفند برگزار شود، با توجه به اینکه تعطیلا‌‌ت پایان سال را در آن زمان در پیش روست، چنانچه ایرادات و اشکالا‌‌تی در انتخابات باشد، معترضان زمان را برای اعتراض از دست می‌‌دهند. وی افزود: اگر ایام برگزاری انتخابات مجلس هشتم، 24 اسفند باشد، رسانه‌‌ها به عنوان دستگاه‌‌های منعکس‌کننده اعتراض‌‌ها در حالت نیمه‌تعطیل به‌سر خواهند برد و با ایام تعطیلی سال نو، توجه افکار عمومی ‌جامعه هم از انتخابات دور می‌‌شود، در نتیجه معترضان، ابزارهای رسیدن به حق خود را از دست می‌‌دهند. در همین رابطه مجید انصاری عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز نیز تاکید کرد: رایزنی‌‌هایی را با مسوولا‌ن نظام در سطوح مختلف برای رفع موانع احتمالی و هموارسازی بستر انتخابات شورانگیز و بانشاط در دستورکار داریم. وی گفت: با توجه به تهدیداتی که کشور با آن مواجه است و با توجه به منابع ملی و اینکه امسال با عنوان اتحاد ملی و انسجام اسلا‌می ‌نامگذاری شده، معتقدیم حتی با گروه‌‌های رقیب هم می‌‌توان وارد مذاکره شد و یا حداقل در صحنه‌آرایی انتخابات با آنان تشریک مساعی کرد تا انتخاباتی سالم و به دور از حاشیه برگزار شود.

دبیرکل حزب مشارکت هم خاطر نشان کرد: تاریخ برگزاری انتخابات مجلس هشتم به لحاظ اجرایی مناسب نیستمحسن میردامادی دبیرکل حزب مشارکت در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره قطعی ‌شدن زمان انتخابات در 24 اسفندماه گفت: تاریخی که انتخاب ‌شده از نظر اجرایی مشکلا‌تی را ایجاد می‌‌کند. انتخابات باید در زمانی برگزار شود که همه امور مملکت دایر باشد.

وی 24 اسفند را زمان مناسبی برای برگزاری انتخابات مجلس هشتم ندانست تاکید کرد که این تاریخ از نظر اجرایی مناسب نیست، زیرا پس از برگزاری انتخابات، کشور با تعطیلی طولا‌نی‌مدتی مواجه خواهد شد.

واکنش لاری

موسوی لاری وزیر سابق کشور در مقاله ای نوشته برگزاری انتخابات در آستانه تعطیلا‌ت نوروزی هیچ توجیهی ندارد مگر اینکه بگوییم آقایان شرایط موجود در حواشی 24 اسفند را به خوبی لحاظ نکرده‌اند و به این نکته توجه نداشته‌اند که تاریخ مقرر شده میان دولت و شورای نگهبان برای برگزاری انتخابات مجلس هشتم در هفته پایانی سال و زمانی که مردم مشغول رتق و فتق امور برای آغاز سال جدید هستند قرار دارد. ضمن آنکه چند روز قبل از آن ایام سوگواری دهه آخر صفر پایان یافته است. برگزاری انتخابات در آستانه تعطیلا‌ت نوروزی هیچ توجیهی ندارد مگر اینکه بگوییم آقایان شرایط موجود در حواشی 24 اسفند را به خوبی لحاظ نکرده‌اند و به این نکته توجه نداشته‌اند که در چنین ایامی ‌رسانه‌ها، دانشگاه‌ها و مجامع عمومی‌ تعطیل می‌شوند. در نگاهی خوشبینانه به تاریخ تعیین شده برای انتخابات مجلس هشتم به نظر می رسد در بررسی حواشی این تاریخ از سوی مسوولا‌ن نوعی بی‌دقتی شده است.

به نوشته لاری تنظیم تقویم انتخابات به نحوی که اعلا‌‌م اولین نتایج شمارش آرا با آغاز تعطیلا‌‌ت نیمه رسمی ‌و رسمی‌ پایان سال جاری و آغاز سال جدید مواجه خواهد شد، جای شبهه و پرسش دارد. در سال‌های اخیر حتی یک نمونه سراغ دارید که انتخابات در زمانی برگزار شود که از روزهای رسمی ‌اداری، تنها 4 روز باقی مانده باشد؛ هرچند که در عمل، روزهای فعال اداری کمتر از این میزان نیز خواهد بود؟ شاید آقایان از روند و نتیجه کار انتخابات و اعتراضاتی که بعد از آن مطرح می‌شود نگرانی دارند که این تاریخ را انتخاب کرده‌اند تا پس از اعلا‌م نتایج انتخابات شرایط مناسبی برای پیگیری نتایج فراهم نشود که خدا کند چنین نباشد. ضمن اینکه اگر تعیین چنین تاریخی برای انتخابات را کنار این نکته بگذاریم که در وضعیت فعلی مجریان و ناظران از یک جریان فکری و سیاسی هستند می‌توان به نگرانی‌ها و شائبه‌های حاصل از این موضوع در افرادی که مقابل سلیقه مجریان و ناظران برگزاری انتخابات هستند پی برد.