نام این بخش از رمان نویسنده نامدار احمد محمود برگرفته شده و به حرف و حدیث اهل هنر اختصاص دارد. هر جا که هنرمند ایرانی هست، چه در دل گربه خفته بر میانه قاره کهن و چه در غربت و آواره در جهان خاکی…
سیروس شمیسا: “فرهنگ تلمیحات”
چاپ نخست از ویرایش جدید “فرهنگ تلمیحات” تالیف دکتر سیروس شمیسا توسط نشر میترا در نمایشگاه کتاب عرضه شد.
”فرهنگ تلمیحات” تاکنون هفت بار چاپ شده و این کتاب ویرایش جدید آن به شمار می رود.
از این محقق ادبی همچنین چاپ اول ویرایش جدید “فرهنگ اشارات”، چاپ دوم “نقد ادبی”، چاپ سوم “سبک شناسی نثر و نظم” و چاپ یازدهم “سبک شناسی نثر” به وسیله نشر میترا در نمایشگاه در معرض دید مخاطبان قرار گرفته است.
”داستان یک روح” از دیگر آثار تالیفی سیروش شمیسا است که به دلیل عدم صدور مجوز نشر به نمایشگاه کتاب نرسید. سیروس شمیسا در “داستان یک روح” به نقد و تحلیل “بوف کور” صادق هدایت پرداخته و آن را از دیدگاه نمادشناسی و نظرگاه کارل گوستاو یونگ بررسی کرده است.
مجموعه داستان “عشق جادویی” (نوشته میگوئیل فرانو) نیز عنوان اثری ترجمه ای از سیروس شمیسا است. این کتاب شامل سه داستان کوتاه و به هم پیوسته است که با گذشت چندین ماه هنوز موفق به کسب مجوز نشده است.
مارکز: یک رمان عاشقانه جدید
”گابریل گارسیا مارکز” رمان جدید خود را در ژانر عاشقانه مینویسد. ”داریو آریزمندی” - دبیر بخش خبر رادیو کاراکول کلمبیا - که دوست مارکز است، با اعلام این خبر، گفت: مارکز هماکنون آخرین قسمتهای رمان جدیدش را که داستانی عاشقانه است، در حال نگارش دارد و این رمان تا پیش از پایان امسال منتشر خواهد شد.
وی افزود: من این فرصت را داشتم که آخرهفته را در مکزیک با مارکز بگذرانم و به شما اطمینان میدهم که او در حال نوشتن قسمتهای آخر رمان جدیدش است.
به گزارش روزنامه گاردین، برای این کتاب 250 صفحهای هنوز عنوانی انتخاب نشده است؛ اما “آریزمندی” اعلام کرد که “مارکز” این رمان را پنج بار پاکنویس کرده است.
”
مارکز” در سال 2006 به روزنامهی اسپانیایی “لا وانگواردیا” اعلام کرده بود که به پایان نویسندگی رسیده است؛ اما بهنظر میرسد بار دیگر قریحه نویسندگیاش را بازیافته است.
داریوش مهرجویی: انتشار رمان
رمان “به خاطر یک فیلم بلند” نوشته داریوش مهرجویی به زودی منتشر خواهد شد.
این رمان را قرار است نشر قطره منتشر کند و به گفته ناشر، رمان “به خاطر یک فیلم بلند” چندی پیش آماده شده است.
مهرجویی در این رمان سرگذشت پسر جوان فیلمسازی را روایت میکند که همیشه فیلمهای کوتاه ساخته و برای اولین بار میخواهد فیلم بلندی بسازد و شخصیت این رمان هنگام ساخت این فیلم بلند درگیر ماجرای عاطفی میشود.
داریوش مهرجویی قصد ندارد بر اساس رمان “به خاطر یک فیلم بلند” فیلمی بسازد.
این فیلمساز سال گذشته دو نمایشنامه از اوژن یونسکو را با عناوین “آوازه خوان طاس” و “درس” ترجمه و منتشر کرد.
رسالهای فلسفی درباره ادبیات با عنوان “مفتش بزرگ و روشنفکران رذل” و دو نمایشنامه “کودک مدفون” و “غرب واقعی” از سام شپارد، آثاری بودند که پیش از این عنوان شده بود در نمایشگاه کتاب تهران عرضه میشوند.
میترا الیاتی : مجموعه داستان “کافه پری دریایی”
”کافه پری دریایی” دومین مجموعه داستان میترا الیاتی توسط نشر چشمه منتشر شد. محور داستان های این کتاب مسائل اجتماعی است که هر یک به نوعی مناسبات اجتماعی انسان معاصر را ترسیم می کند.
رفاقت، نرد، بالابر، آسمان خیس، زیر باران، نامه به یک دوست قدیمی، خاطره سهشنبه برف و کافه پری دریایی داستان های این مجموعه را تشکیل می دهد.
”کافه پری دریایی” را نشر چشمه در شمارگان 2000 نسخه و با بهای 1600 تومان عرضه کرده است.
کتاب قبلی میترا الیاتی با نام “مادمازل کتی و چند داستان دیگر” - اولین مجموعه داستان نویسنده - در سال 1380 منتشر شد که جوایزی چون جایزه اولین مجموعه داستان سال 81 «بنیاد گلشیری» و جایزه کتاب سال «خانه داستان» را از آن خود کرد.
جوایز ادبی
روزی روزگاری
جزئیات مراسم پایانی جایزه “روزی روزگاری” که قرار است روز شنبه 28 اردیبهشت برگزار شود، مشخص شد.
حمید امجد، محمد چرمشیر و محمد رحمانیان در مراسم اختتامیه دومین دوره جایزه ادبی “روزی روزگاری” که در یکی از شعب تازه تاسیس شهر کتاب برگزار خواهد شد، درباره بهرام بیضایی سخنرانی خواهند کرد و در ادامه از این فیلمساز و نمایشنامه نویس کشورمان در بخش ادبیات نمایشی جایزه ادبی روزی روزگاری تقدیر خواهد شد.
در این مراسم، همچنین رضا سیدحسینی - مترجم و منتقد ادبی - درباره جمال میرصادقی داستان نویس معاصر سخنرانی خواهد کرد. جایزه روزی روزگاری امسال به طور ویژه از “جمال میرصادقی” به پاس یک عمر داستان نویسی تقدیر می کند.
همچنین مدیا کاشیگر دبیر این جایزه گزارشی از روند برگزاری دومین دوره آن ارائه خواهد کرد. سعید طباطبایی از مسئولان برپایی جایزه ادبی روزی روزگاری نیز توضیحاتی در این خصوص ارائه می کند.
در مراسم پایانی دومین دوره این جایزه ادبی و در بخش نظرسنجی آن که به دو زیربخش جداگانه (کتاب منتخب کتابفروشان و کتاب منتخب نخبگان غیر ادبی) تقسیم شده است، جوایزی به ترتیب زیر اهدا خواهد شد:
در بخش کتاب منتخب کتابفروشان، از محمدعلی جعفریه مدیر نشر ثالث برای انتشار کتاب “هزار خورشید تابان” نوشته خالد حسینی، ترجمه مهدی غبرایی تقدیر می شود.
همچنین در بخش کتاب منتخب نخبگان غیر ادبی نیز از حسن کیائیان مدیر نشر چشمه برای انتشار کتاب “ها کردن” نوشته پیمان هوشمندزاده تقدیر می شود.
در این مراسم لوح سپاس به هر کدام از آثار سه گانه بخش های مجزای مجموعه داستان و داستان غیر ایرانی اهدا خواهد شد و تندیس مجموعه داستان و داستان غیر ایرانی برتر نیز به آثار برتر اعطا می شود.
سه اثر راه یافته به دور پایانی و در واقع نامزدهای بخش مجموعه داستان این جایزه ادبی، به ترتیب حروف الفبا عبارت اند از:
1- “گوساله سرگردان” نوشته مجید قیصری، نشر افق
2- “گوشه دنج سمت چپ” نوشته مهدی ربی، نشر چشمه
3- “مردی که گورش گم شد” نوشته حافظ خیاوی، نشر چشمه.
نامزدهای بخش داستان غیر ایرانی هم به ترتیب حروف الفبا عبارت اند از:
1- “اپرای شناور” نوشته جان بارت، ترجمه سهیل سمی، نشر ققنوس
2- “بائودولینو” نوشته امبرتو اکو، ترجمه رضا علیزاده، نشر روزنه
3- “دم را دریاب” نوشته سال بلو، ترجمه بابک تبرایی، نشر چشمه.
مراسم اختتامیه دومین دوره جایزه ادبی “روزی روزگاری” از ساعت 19 تا 21 روز شنبه 28 اردیبهشت ماه در سالن آمفی تئاتر شهر کتاب گلچین واقع در بزرگراه امام علی، بعد از تقاطع شهید بابایی، خیابان گلچین، پلاک شش برگزار می شود.
این مراسم به دلیل گنجایش کم سالن محل برپایی آن (130 نفر) قرار است به شکل خصوصی برگزار شود و به همین دلیل ورود برای عموم آزاد نیست.
اولین دوره جایزه ی ادبی “فردا”
نشست خبری اولین دوره جایزه ادبی “فردا” با حضور دبیر جایزه در نمایشگاه کتاب برگزار شد.
در ابتدای نشست حمیدرضا حسامی - دبیر نخستین جایزه ادبی “فردا” - گفت: طرح برگزاری این جایزه از دو هفته پیش با تعامل ناشران و نویسندگان از سوی فرهنگسرای دانشجو آغاز شد. در این جایزه رمان ها و داستان های بلند ایرانی مورد نقد و گزینش داوران قرار خواهد گرفت.
وی افزود: سال گذشته حدود 1155 عنوان کتاب در حوزه ادبیات داستانی کودک و بزرگسال منتشر شد که از این تعداد در حال حاضر 353 اثر به دست ما رسیده است. به هر حال تصور دست اندرکاران برگزاری این جایزه این بوده است که جایزه ادبی “فردا” می تواند گامی باشد جهت مرتفع کردن نقایص موجود در جوایز داستانی ایران.
حسامی تصریح کرد: ابوالفضل درخشنده - نویسنده - در فرهنگسرای دانشجو مدت ها داستان نویسی تدریس کرده و شاگردان زیادی پرورش داده است. این طرح در واقع پیشنهاد درخشنده به فرهنگسرای دانشجو بود که مورد موافقت رئیس فرهنگسرا قرار گرفت.
دبیر نخستین جایزه ادبی فردا در ادامه خاطرنشان کرد: این جایزه عناصر داستانی از قبیل زاویه دید، شخصیت پردازی و غیره را در آثار مورد بررسی قرار می دهد تا تکنیکی ترین آنها را معرفی کند.
وی افزود: جایزه “فردا” محدود به طیف خاصی نیست و همه می توانند در آن شرکت کنند. نکته ای که این جایزه را از دیگر جوایز ادبی متمایز می سازد، این است که آثار ارسالی در این جایزه رتبه بندی می شوند. تا امروز تعداد زیادی از ناشران و نویسندگان تهران و شهرستانی برای شرکت در جایزه اعلام آمادگی کرده اند.
مهلت ارسال آثار به دبیرخانه فردا - واقع در فرهنگسرای دانشجو - 15 خرداد اعلام شده است. این جایزه 14 تیرماه همزمان با روز قلم برگزار می شود.
گفتنی است در این نشست که در یک روز مانده به پایان نمایشگاه کتاب و در محل فرهنگسرای کتاب مصلی برگزار شد، سقف های برزنتی محل به دلیل باد و باران از چند جا از هم گسسته و موجبات دردسر مدعوین را فراهم آورده بود. فرهنگسرای کتاب امروز علاوه بر مدعوین، میزبان کارگران شهرداری هم بود که با جاروهای بلند خود سعی می کردند، آب مانده بر سقف های بی دوام را از بالای سر حاضران به کناره ها هدایت کنند و از آنجا به پایین بریزند.