پریسا حافظی
آخرین حرف های بهنام زارع، نوجوان 18 ساله که برای اعدام برده می شد، این بود:« من می خواهم زنده بمانم. من بسیار پشیمانم. آیا کسی هست که من را نجات بدهد؟»
روزسه شنبه در کنفرانسی که به منظور ایجاد یک کمپین برای پایان دادن به مجازات اعدام جوانان، تشکیل شده بود، صدای ضبط شده بهنام در آخرین مکالمه تلفنی اش برای روزنامه نگاران، فعالان حقوق بشر و پدر و مادر گریان کسانی که در معرض اعدام شدن قرار دارند، پخش شد.
شیرین عبادی، که برای فعالیت هایش در زمینه حقوق بشر در سال 2003 برنده جایزه صلح نوبل شد گفت که زارع یکی از شش نوجوانی است که از ماه مارس توسط دستگاه قضایی ایران، اعدام شده اند.
شیرین عبادی گفت که او هم مثل شش نفر دیگر در زندان نگه داشته شد تا به سنی برسد که بشود او را بدون بر انگیخته شدن انتقاد های بین المللی اعدام کرد.
زارع در سن 15 سالگی، بعد از اینکه در یک نزاع باعث کشته شدن همکلاسی اش شد، دستگیر شد. او در ماه اکتبر و بعد از اینکه به سن 18 سالگی رسید، اعدام شد.
شیرین عبادی بعد از پخش شدن صدای بهنام زارع ،در کنفرانسی که توسط کمپین مدافعان حقوق بشر برگزار شده بود، گفت:« او قبل از اعدام به من زنگ زد. او بسیار ترسیده بود و التماس می کرد که به او کمک کنیم. داستان غم انگیز حقوق کودکان و نوجوانان در ایران یک داستان بی پایان است».
قانون شرع
گروه های مدافع حقوق بشر و اتحادیه اروپا ایران را به دلیل اعدام افراد زیر سن قانونی مورد انتقاد قرار داده اند. ایران اعلام کرد که از سال 2000 مجارات اعدام را زمانی که متهم به سن قانونی یعنی 18 سال می رسد اجرا کرده است و به همین دلیل اعتراض های غرب را نسبت به نقض حقوق رد می کند و می گوید که از قانون شرع اسلامی استفاده کرده است.
یک مقام قضایی در ماه اکتبر اعلام کرد که حکم اعدام در مورد فراد زیر 18 سال، که متهم به اعدام شده اند اجرا نمی شود مگر اینکه جرمشان قتل باشد. در این مورد طبق قوانین شرع خانواده مقتول می توانند خواستار قصاص قاتل شوند و یا حکم را تغییر بدهند.
عبادی می گوید:« اما مجازات اعدام در مورد نوجوانان قاتل، متجاوز و قاچاقچیان مواد مخدر اجرا می شود که این امر ناقض مستقیم میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است.
در ایران مردان در سن 15 سالگی و زنان در سن 9 سالگی بزرگسال محسوب می شوند.
عبادی در حالیکه اعلام می کرد که 150 نفر زیر سن قانونی در معرض اعدام قرار دارند، گفت:« چرا کودکان باید با مجازات افراد بزرگسال نظیر اعدام مواجه شوند؟»
دیده بان حقوق بشر مستقر در نیویورک در ماه اکتبر اعلام کرد که از ماه ژانویه سال 2005، ایران مسئول اعدام 26 تا 32 نوجوان است. این نهاد اعلام کرد که ایران یکی از 5 کشوری است که دست به چنین کاری می زند.
آسیه امینی، فعال حقوق بشر در کنفرانس اعلام کرد:« در 18 سال گذشته، 41 نفر به دلیل جرم هایی که زیر سن قانونی مرتکب شده اند، اعدام شده اند که نه نفر از آنها در زمان اعدام زیر 18 سال بودند. یکی از این افراد که زیر سن قانونی اعدام شد، دختر بود».
عبادی که وکیل تعداد زیادی از این جوانا محکوم به اعدام است، گفت:« ایران بالاترین رده را در محکوم کردن افراد زیر سن قانونی به اعدام دارد. تقاضا برای متوقف کردن اعدام نوجوانان، تناقضی با قانون شرع اسلام ندارد».
عبادی می گوید:« عالی ترین مراجع روحانی در حدود 80 سال پیش اعدام نوجوانان در ایران را ممنوع کرده بودند.
جرم در حدود 95 درصد نوجوانان محکوم به اعدام، قتل است».
منبع: رویترز 25 نوامبر