مازیار رادمنش
با ورود علیرضا افشار یکی از راست ترین نیروهای سپاه پاسداران و فرمانده سابق بسیج به عنوان معاون سیاسی وزارت کشور، تجهیز این وزارتخانه و آماده سازی آن برای انتخابات و نیز مقابله با ناآرامی های احتمالی خیابانی آغاز شد. این چهارمین تغییر جدی کابینه در ده روز گذشته، پس از تغییر وزیر نفت، وزیر صنایع، رئیس کل بانک مرکزی است. به نظر می رسد دولت در حال تلاش است تا هر چه بیشتر خود را برای روزهای بحرانی آماده کند، اگرچه برخی ناظران معتقدند دولت یکدست احمدی نژاد در حال از دست دادن انسجام خود است.
علیرضا افشار کیست؟
علیرضا افشار متولد سال 1330 است. او دیپلم خود را از مدرسه علوی مشهد دریافت کرد و قبل از انقلاب به دلیل فعالیت های سیاسی توسط ساواک دستگیر شده و به مدت چهار ماه زندانی شد. علیرضا افشار فارغ التحصیل دانشکده مهندسی دانشگاه صنعتی شریف است.
علیرضا افشار یکی از دانشجویان مسلمان پیرو خط امام بود که همراه با دیگر دانشجویان این گروه سفارت آمریکا را اشغال کردند و بیش از یک سال این سفارتخانه و تعدادی از اعضای آن را به گروگان گرفتند. وی مدت زیادی در کنار این افراد باقی نماند، پس از تخلیه سفارت آمریکا محل سابق سفارت توسط وی و نیروهای سپاه اشغال شد و به صورت محل انتشار اسناد محرمانه سفارت آمریکا بصورت یک مجموعه کتاب درآمد. این کتابها بیش از این که در جهت انتشار اسناد دخالت های آمریکا در ایران یا کشورهای دیگر باشد، بصورت وسیله ای برای تسویه حساب های سیاسی درآمد. علیرضا افشار که رابطه اش با کسانی مانند عباس عبدی، محسن میردامادی، ابراهیم اصغرزاده، بیطرف و سایر اعضای مهم دانشجویان پیرو خط امام چندان نزدیک نبود، از سال 1358 تا 1361 عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی بود.
از سال 1361 وارد سپاه شد و یکی از یازده فرمانده اصلی سپاه در جنگ هشت ساله ایران و عراق بود. وی مسوولیت جانشینی، ریاست ستاد مرکزی و سخنگوی سپاه را تا پایان جنگ( از 1361 تا 1367) برعهده داشت.
فرماندهی بسیج
علیرضا افشار از سال 1368 فرمانده نیروی مقاومت بسیج شد و تا سال 1376 فرماندهی بسیج را عهده دار بود. او در این دوره بسیج را از یک نیروی مردمی برای مقاومت در مقابل نیروهای نظامی دشمن در جنگ های میهنی، به یک نیروی شهری برای کنترل زنان، عروسی ها، کسانی که خیابانها را می بستند و محلات را از نظر اجتماعی کنترل می کردند درآورد. در این دوره بسیج تعدادی از کسانی را که به این نیرو پیوسته بودند، به عنوان سهمیه به دانشگاهها فرستاد و بسیج دانشجویی در این دوران پایه گذاری شد. بسیج ادارات نیز در همین دوره وظایفی برای کنترل سازمانهای اداری پیدا کرد. وی در سال 1376 از فرماندهی بسیج استعفا داد و رئیس دانشگاه امام حسین شد. او در دوران اصلاحات یکی از مخالفان جدی اصلاحات خاتمی بود و یکی از 29 فرماندهی بود که نامه ای علیه خاتمی منتشر کردند و پس از واقعه 18 تیر وی را تهدید کردند که اگر توانایی اداره کشور را ندارد، آنان می توانند کنترل اوضاع را در دست بگیرند.
علیرضا افشار از سال 1379 تا 1383 فرماندهی ستاد کل و رئیس حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و معاون فرهنگی و امور مجلس ستاد کل نیروهای مسلح از 1383 تا امروز بوده است.
علیرضا افشار به دنبال تغییرات کابینه احمدی نژاد، از معاونت ستاد کل نیروهای مسلح استعفا داد و به جای مجتبی ثمره هاشمی معاون سیاسی وزیر کشور شد. با ورود وی به کابینه احمدی نژاد، تعداد نظامیان و اطلاعاتی ها افزایش یافت.
برخی دیدگاه ها
افشار و اقتصاد و ولایت: “باید اهل صرفه جویی باشیم و کالای خارجی را به کالاهای ایرانی ترجیح ندهیم تا غرور و افتخار ملی در مردم ما ضعیف نشود. در دوران دفاع مقدس ما مشکلی برای پشتوانه فرهنگی نداشتیم و در دوره سازندگی هزینه های زیادی مصرف شد چون فرهنگ بسیجی از دولت بیرون شده بود. امروز هم دولت نهم حداقل شعار قوی و محکم تبعیت از ارزش های ولایت را مطرح کرده اما مشکلات زیادی را باید از جلوی پایش وجود دارد.”
افشار و نگاه بین المللی: “معاون فرهنگی و تبلیغاتی ستاد نیروهای مسلح گفت: اقدام آمریکا در خصوص گنجاندن نام سپاه پاسداران در لیست گروه های تروریستی عجولانه بوده و ماهیت این کار و فضای سنگین تبلیغاتی که غربی ها ایجاد کردند جنبه جنگ روانی داشته است، تا که یک اقدام عملی باشد. سردار علیرضا افشار در گفت وگو با خبرگزاری فارس تصریح کرد: آمریکا نمی تواند نیروی رسمی کشوری را جزو لیست تروریستی قرار دهد و این کار سابقه ای در دنیا نداشته است. آمریکایی ها نتیجه مطلوبی از این موضوع نخواهند گرفت و چه بسا به طور عکس این حرکت آنها موجب افزایش محبوبیت جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران میان مردم منطقه و جهان اسلام شده است.”
افشار و هنر و موسیقی: “من به صورت انتخابی هیچ وقت به سراغ موسیقی نرفته ام؛ این که مثلا بخواهم نوار خاصی را بشنوم. معمولا به اجراهایی که توسط صدا و سیما در مناسبت های ویژه دفاع مقدس برگزار می شود، گوش می کنم. آن چیزی که بیشتر انسان را به وجد می آورد، مارش پیروزی است. همزمان با پیروزی ها همیشه مارش پیروزی نواخته می شد؛ بنابراین همیشه تا این مارش به گوش می رسد، ما به یاد عملیات فتح المبین یا بیت المقدس می افتیم. این مارش متعلق به قبل از دوران دفاع مقدس و جزو موزیک های نیروهای مسلح و نظامیان است و این خبر را به شما بدهم که روی همین مارش پیروزی، کلام گذاشته ایم. گروه موسیقی بسیج، سرود بسیار زیبایی روی آن گذاشته اند که از طریق رسانه ها هم پخش شد. گروه موسیقی بسیج تنها گروهی بود که از قواره نظامی خارج شد و تولید سرودهای حماسی و دفاع مقدس را در دستور کار خود قرار داد.”