حمایت بوش از طرح افتتاح اتاق فکر در تهران

نویسنده

‏‏heymayatbush.jpg

رابرت تیت ‏

دولت بوش در راستای تغییر در سیاست انعطاف ناپذیر انزوای جمهوری اسلامی، به یک نهاد فکری ‏برای افتتاح دفتر در ایران چراغ سبز نشان داده است.


ارائه مجوز به شورای آمریکائی ها- ایرانی ها در حالی صورت می گیرد که زمزمه افتتاح قریب ‏الوقوع یک شبه سفارت آن کشور در تهران نیز به گوش می رسد. در عین حال نگرانی هائی از تأثیر ‏این رویداد بر انتخابات ریاست جمهوری در ایران نیز وجود دارد، زیرا انجام این امر می تواند پاداشی ‏برای محمود احمدی نژاد رئیس جمهور تندروی ایران محسوب شود که درخواست سازمان ملل برای ‏توقف برنامه غنی سازی را ندیده گرفته است.


این شورا که مجموعه ای از افراد دانشگاهی و دیپلمات های سابق را در پرینستون نیوجرسی شامل ‏می شود، مجوز یکساله افتتاح دفتر در تهران را از دفتر کنترل دارائی های خارجی وزارت خزانه ‏داری آمریکا دریافت کرده است. این دفتر برای حصول اطمینان از اجرای تحریم های دولت آمریکا، ‏بر تماس آمریکائی ها با ایران نظارت دارد.


به نظر می رسد احمدی نژاد در جریان دیدار با اعضای ارشد این شورا در نیویورک در ماه گذشته و ‏هنگام حضور در مجمع عمومی سازمان ملل، ازاین شورا حمایت کرده است.


شورا که در سال 1997 تأسیس شده است، تمهیداتی را برای دیدار دانشگاهیان و چهره های تجاری با ‏احمدی نژاد در خلال دیدارهای وی از آمریکا ترتیب داده است. هوشنگ امیراحمدی رئیس این شورا ‏که تابعیت آمریکائی- ایرانی دارد در حال حاضر برای کسب مجوزهای لازم از مسوولان ایرانی در ‏تهران به سر می برد. تصمیم نهائی در خلال روزهای آینده اعلام خواهد شد، اما در این میان تندروها ‏به مخالفت پرداخته اند.


علاء الدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران دیروز ضمن نپذیرفتن ‏امیراحمدی به عنوان یک «نماینده شاخص» از سوی دولت آمریکا، خواستار رد این درخواست شد. ‏وی به خبرگزاری ایسنا گفت: «آمریکائی ها همین الان هم خواستار گفتگو در سطوح مختلف شده اند، ‏اما به دلیل مشخص نشدن موضع آنها این گفتگوها انجام نگرفته است. بنابراین، دادن اجازه به چنین ‏فردی برای افتتاح دفتر در ایران در راستای منافع ملی ما نیست.»


شورا معتقد است پا گذاشتن به این عرصه سبب تسهیل تماس ها میان مقامات و قانونگذاران می شود و ‏در نهایت به عادی شدن رابطه میان دو کشور خواهد انجامید.


برنت لولیس مدیر عامل این شورا گفت درخواست آنها جدا از طرح وزارت خارجه آمریکا برای ‏بازگشائی دفتر حفاظت منافع آن کشور در تهران است. او گفت: «درنظر گرفتن تفاوت میان آنچه دولت ‏آمریکا انجام می دهد و آنچه ما انجام می دهیم حائز اهمیت است. آیا قرار است ما خدماتی را ارائه ‏بدهیم که به درد دیپلمات ها و قانونگذاران می خورد؟ بله. ولی ما جایگزین دفتر حفاظت منافع نیستیم ‏زیرا وزارت خارجه تصمیماتش را خودش می گیرد. ما باید بتوانیم به همان نحو در تهران به فعالیت ‏بپردازیم، که اکنون در آمریکا کار می کنیم.»


او فزود: «با استقرار در تهران باید بتوانیم نشست های گسترده تری را ترتیب بدهیم. ما خود را در ‏موضع کمک به هر حزبی قرار می دهیم که مایل به گفتگو با دیگری است.»


طرح افتتاح دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران، در ژوئیه گذشته توسط روزنامه گاردین فاش شد. این ‏دفتر، اولین حضور دیپلماتیک آمریکا در ایران از زمان قطع روابط دو کشور بدنبال انقلاب اسلامی ‏‏1979 محسوب خواهد شد. ‏

با اینحال، پس از گزارش آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام شناخته نشده از دولت بوش مبنی بر توقف ‏این طرح تا زمان روی کار آمدن رئیس جمهور آینده آمریکا، اجرای طرح در هاله ای از ابهام فرو ‏رفته است. ‏

کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا گفت این پیشنهاد همچنان مطرح است اما هنوز تصمیمی درباره ‏آن گرفته نشده است. او به خبرنگاران گفت: «من فکر می کنم این ایده جالبی باشد، ولی ما از زاویه ای ‏به آن نگاه می کنیم که برای ارتباط ما با مردم ایران چه کاری می تواند بکند.»‏


منبع: گاردین- 6 اکتبر ‏