هنر روز، در بخش کتاب روز می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند را به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود و این به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زبان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
po box 94000 creteil cedex
France10014
تاریخ جمعیت اخوان المسلمین
(از آغاز تا امروز)
نویسنده: ریچارد میشل
ترجمه: سید هادی خسرو شاهی
456ص، تهران: انتشارات وزارت امور خارجه، 1386، چاپ اول
اخوان المسلمین، بدون تردید از مهم ترین جنبش ها و حرکت های اسلامی – سیاسی تاریخ معاصر جهان است. این جمعیت از آغاز تاسیس در سال 1928 میلادی در مصر، همواره نقش تاثیر گذاری در تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جهان عرب و اسلام داشته است. در کتاب حاضر، پرفسور «ریچارد میشل» که عرب تبار و استاد تاریخ در دانشگاه میشیگان است، به بررسی مفصل و دقیق تاریخ اخوان المسلمین از آغاز تا امروز پرداخته. او برای تالیف این کتاب، مدت پنج سال کارکرده و با حضور در مصر، شاعد عینی وقایع مهمی در آن کشور بوده است. منابع و مستندات او در کتابش، نشان می دهد که تا چه حد محققانه کار کرده است. فهرست همه این مآخذ و منابع، در آخر هر فصل کتاب آمده است.
جلال آل احمد و گذار از سنت به تجدد
نویسنده: حسین قاضیان
256ص، تهران: انتشارات کویر، 1386، چاپ اول
این کتاب، تلاشی است مقدماتی برای مطالعه جامعه شناختی اندیشه ها و آرای یکی از برجسته ترین روشنفکران تاریخ معاصر ایران، یعنی «جلال آل احمد». آراء و آثار «آل احمد»، به ویژه ایده غرب زدگی، بر زندگی روشنفکری روزگار او و سال های پس از آن، تاثیر بزرگی بر جای گذاشت. به علاوه، گفتمانی که به تدریج پیرامون مفهوم کانونی غرب زدگی شکل گرفت، در ادامه به صحنه سیاست عملی رسوخ کرد و در جامه فکر و عمل مذهبی، از انقلابی تمام عیار سر درآورد. عناوین بعضی از مباحث کتاب عبارتنداز: «آثار آل احمد و زندگی او»، «آل احمد و روشنفکران»، «تعریف توسعه»، «آل احمد و توسعه»، «علل توسعه نیافتگی از نظر آل احمد»، «راه حل های آل احمد»، «آل احمد و مساله غرب»، «آل احمد، سنت و تجدد»، «آل احمد، دین و بازسازی دینی» و«آل احمد و تکنولوژی».
باربر، دیوید دبلیو: باخ، بتهوون و باقی برو بچه ها
(تاریخ موسیقی آن گونه که
باید آموخته شود)<br/>
نویسنده: دیوید دبلیو باربر
مقدمه: آنتونی برجس
تصویرگر: دیو دانلد
مترجم: پیام روشن
135ص، جلد تهران: موسسه فرهنگی – هنری ماهور، 1386، چاپ اول
این کتاب، شرحی سرگرم کننده و سرشار از طنز، از زندگی آهنگسازان برجسته و مشهور است. نویسنده در قالبی داستان گونه و ظریف، به گوشه هایی از زندگی و دنیای این آهنگسازان پرداخته است. او حقایق تاریخی موسیقی را با خنده و مزاح به خواننده توضیح می دهد. «باخ، بتهون و باقی برو بچه ها»، در عین اینکه به شکلی حیرت انگیز کامل است، در بیان مقصود خویش نیز جسور است. این کتاب به تمام دوستداران موسیقی و علاقمندانی توصیه می شود که دوست دارند تاریخی موسیقی را به زبانی ساده تر مطالعه کنند و از آن لذت ببرند.
مارکس و انگلس
و هجوم ارتش بریتانیا به بوشهر و جنوب ایران
نویسنده: سید قاسم یاحسینی
109ص، تهران: انتشارات دیرین، 1386، چاپ اول
این کتاب، مجموعه چند مقاله پژوهشی است که برای نخستین بار قرائتی بومی گرایانه از برخی از اندیشه های کمتر شناخته شده «مارکس» و«انگلس» درباره خلیج فارس و جنوب ایران در قرن نوزدهم به دست می دهد. «کارل مارکس» و«فردریک انگلس»، در خلال اختلافات سیاسی ایران و انگلیس، و خصوصا ماجرای لشکرکشی «ناصرالدین شاه» به هرات و اعلان جنگ انگلیس به ایران در پی این ماجرا در سال 1856 میلادی، مقالاتی تحلیلی – انتقادی درباره این موضوع نوشتند. در کتاب حاضر مقالات و موضع گیری های این دو متفکر برجسته اروپایی در قرن نوزدهم، در رابطه با هجوم ارتش بریتانیا به بوشهر و اشغال بخش هایی از جنوب ایران، بررسی شده است.
حقوق مردم در تعیین سرنوشت خود
(مجموعه مقالات)
گردآوری و ترجمه: دکتر مرتضی کلانتریان
226ص، تهران: نشر آگه، 1385، چاپ اول
این کتاب مجموعه ای از مقالات پژوهشگران و اندیشمندان کشورهای مختلف، درباره موضوع های گوناگون سیاسی و اجتماعی جهان معاصر است. این مقالات از سایت های مختلف اینترنتی گردآوری و ترجمه شده است. عناوین بعضی از مقالات عبارتنداز: «از عدالت تا دموکراسی، از طریق ناقوس ها/ژوزه ساراماگو»، «تروریسم، سلاح قدرتمندان/نوام چامسکی»، «حق نافرمانی/تیری پاکو»، «حق مردم در تعیین سرنوشت خود/مونیک شومیلیه- ژاندرو»، «سازمان های غیر دولتی: سنگری در برابر پایان کار دنیا/ژاک آتالی»، «زندانی های بدون مرز؛ جابه جایی شکنجه/استیفن گری»، «ماریو بارگاس یوسا، نویسنده ای استثنایی/ایگناسیو رامونه» و «هرمان هسه، ستایشگر عدم خشونت/پییر لوپاژ، پییر دشوس».
چهارگزارش از تذکره الاولیاء عطار
نویسنده: بابک احمدی
239ص، تهران: نشر مرکز، 1386، چاپ سوم
این کتاب، گزارش چهار بار خواندن «تذکره الاولیاء»، نوشته «فرید الدین عطار نیشابوری» است، هر بار به سودایی. هدف گزارش نخست، کشف نشانه های زندگی هر روزه ایامی است که این اثر در آن پدید آمد، و درک تاریخی که در آن نهفته است. هدف گزارش دوم، کشف معناهایی است که به نظر می رسد فهمشان در چارچوب افق دلالت های متن، برای مردم آن دوران ممکن بود. گزارش سوم، به زبان جادویی، و تازگی ها و ویژگی های سبکی و توان های روایت گری کتاب «عطار» می پردازد. گزارش چهارم، تلاشی است برای یافتن معناهای باطنی و رازهای متن.
امثال و حکم برای همه، یا، اخلاق مصور
نویسنده: میرزا ابراهیم صنیع السلطنه
بازخوانی و تصحیح: محمد جواد صاحبی
224ص، تهران: انتشارات پازینه، 1386، چاپ دوم
این کتاب که با نثری ساده و روان و در خور فهم همگان نوشته شده، یکی از آثار «میرزا ابراهیم صنیع السلطنه»، از فرهیختگان عصر قاجار است. مولف، آنگونه که در مقدمه می نویسد، کتابی تالیف کرده «مشتمل بر حکایات و تمثیلات که حکمای فرنگ برای اطفال خود جمع آوری نموده، نصایح را مصور و مجسم ساخته بودند». کتاب «امثال و حکم برای همه، یا، خلاق مصور»، مجموعه ای از حکایات و روایات شیرین و خواندنی و نکته ها و ظرایف حکمت آمیز است.
اقتصاد و عدالت اجتماعی
نویسندگان: مسعود نیلی، موسی غنی نژاد، محمد طبیبیان، غلامعلی فرجادی
126ص، تهران: نشر نی، 1386، چاپ اول
این کتاب مجموعه ای از اندیشه ها و نظریات چند اقتصاددان لیبرال ایران است. آنان در مقالات و نوشته های این مجموعه اندیشه ای را به چالش می کشند که بر اساس آن تنها راه تحقق عدالت اجتماعی، ایجاد اقتصادی دستوری و دولتی است که در آن دولت نقش اصلی را در برنامه ریزی و پیشبرد اهداف اقتصادی ایفا می کند. این اقتصاد دانان، در نوشته های خود نشان می دهند که تنها نظام اقتصادی سازگار با تحقق عدالت اجتماعی، سازکار اقتصاد بازار آزاد و رقابتی است. کتاب شامل چهار فصل با این عناوین است: 1- اخلاق و عدالت/موسی غنی نژاد، 2- عدالت اجتماعی و اقتصاد بازار/محمد طبیبیان، 3- دولت و عدالت اجتماعی/غلامعلی فرجادی، 4- آزادی اقتصادی و عدالت اجتماعی/مسعود نیلی.