آرش سیگارچی
در روزهایی که گقته می شود سید محمد خاتمی در حال نهایی کردن تصمیم خود برای شرکت یا عدم شرکت در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری است، رسانه های نزدیک به دولت موج جدیدی از حمله به وی راشروع کرده اند، به طوری که برخی از آنها خاتمی را به “بنی صدر” اولین رییس جمهور ایران تشبیه کرده و برخی دیگر از خاتمی به عنوان مصداق ”سلطان حسین” در سخنرانی اخیر آیت الله خامنه ای نام برده اند.
شبکه ایران که وابسته به موسسه فرهنگی- مطبوعاتی روزنامه ایران است دیروز انتشار خبر تمایل خاتمی به دیدار با رهبر جمهوری اسلامی را “تلاش حامیان خاتمی برای ارتباط دادن تصمیم وی با نظر رهبر انقلاب” خواند. این سایت نوشت حامیان خاتمی می کوشند تا با ارتباط دادن دیدار آتی خاتمی و رهبر به نگرانی های وی این گونه وانمود کنند که “از یک سو ورود احتمالی خاتمی به گود رقابت های انتخاباتی با نظر رهبری انقلاب است و از دیگرسو در صورت انصراف خاتمی از کاندیداتوری شانه وی را از باراعتراضات به تعلل در ورود به انتخابات سبک نمایند.”
غیر از این سایت خبری رجا نیوز نزدیک به محمود احمدی نژاد نیز با اشاره به این دیدار نوشت که: “رسانه ای کردن دیدار خاتمی با رهبر انقلاب در شرایطی انجام می شود که به نظر می رسد وی قصد دارد هزینه هرگونه تصمیم بعدی خود در زمینه پذیرش یا رد کاندیداتوری را از خود سلب و متوجه رهبر انقلاب کند.”
به عقیده وابستگان دولت نهم “استفاده حامیان خاتمی از این ترفند برای اعلام کاندیداتوری یا عدم اعلام به منظور فرافکنی و فرار از پیامدهای آن، پیش از این نیز سابقه داشته و به عنوان نمونه بنی صدر از این ترفند استفاده کرده بود.”
رجا نیوز که خاتمی را به “بنی صدر” تشیبه کرده همچنین یادآور شده است: “بنی صدر پیش از شروع فرآیند انتخابات، برای بی میل نشان دادن خود به ریاست جمهوری در جلسات مختلف (به طور خاص و مستند در جلسه شورای انقلاب، در نشستی با اعضاء جامعه روحانیت مبارز و در دیداری با حضرت امام) موضوع تعویق انتخابات تا منظم تر شدن اوضاع کشور و تعیین یک شورای انقلاب مردمی تر! را پیش کشیده بود که البته با مخالفت مواجه شد. جالب تر اینکه او منافقانه به افکار عمومی وعده داد که پس از دیدار با حضرت امام تصمیم خود را برای شرکت یا عدم شرکت در انتخابات اعلام خواهد کرد و به این ترتیب، یک روز در حالی که از منزل امام خارج شده بود به خبرنگاران اعلام کرد که نامزد ریاست جمهوری خواهد شد.”
غیر از این دیروز سایت خبری رجا نیوز متن کامل مناظره روانبخش و تاج زاده را منتشر کرد و در بخشی از آن به نقل از روانبخش که از نزدیکان آیت الله مصباح یزدی است، نوشت: “فرق خاتمی با شاهسلطانحسین چیست؟”
وی در این سخنرانی با انتقاد شدید از سیاست های هسته ای دولت خاتمی، اظهار داشت: “نسبت سیاست اصلاح طلبان که رئیسش ایشان است در بحث هستهای با شاه سلطان حسین صفوی چیست که در رابطه با زمان امضا پروتکل الحاقی میگوید: ما آماده امضا هستیم و اگر 10 روز دیگر یا اگر فردا باشد امضا خواهیم کرد. ما داوطلبانه قبول کردهایم قبل از نهایی شدن پروتکل در مجلس مواد آن رااجرا کنیم. ایشان دو سال قفل زد بر فعالیت هستهای و آخر هم احمدینژاد آمد و آن را فعال کرد حد زیادهخواهی دشمن کجاست ما تسلیم بشویم؟ اینها سیاست شاه سلطان حسینی بود. بفرمایید نسبت آقای خاتمی با شاه سلطان حسین چیست؟ “
یک دیدار، چند تفسیر
سید محمد خاتمی رییس جمهوری سابق ایران که هنوز تصمیمی برای کاندیداتوری در انتخابات آینده نگرفته است، در آستانه دیداری قرار دارد که به گفته بسیاری، این دیدار می تواند در اعلام نظر خاتمی تاثیر گذار باشد. خاتمی پس از دوران رییس جمهوری، دیدار های هر از گاه با آیت الله خامنه ای داشته، اما در هفته های اخیر دفتر رهبری به بهانه بیماری خامنه ای این دیدار را به تعویق انداخت و رسانه های نزدیک به اصولگرایان، این را پیامی برای نیامدن خاتمی دانستند؛ هر چند اصلاح طلبان و افراد نزدیک به خاتمی نظری دیگر دارند.
از جمله این افراد علی اشراقی، نوه آیت الله خمینی است که دیروز در این مورد به سایت خبری یاری نیوز گفت: “هیچ دلیلی برای ممانعت مقام رهبری از شرکت آقای خاتمی در انتخابات وجود ندارد. از رهبر بزرگوار انقلاب جز این هم انتظاری نیست.”
به گزارش “امروز”، فیض الله عرب سرخی عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی هم روز گذشته با تاکید بر اینکه احتمال حضور خاتمی کاهش نیافته است، گفت: “خاتمی در پی کسب موافقت نهادی نیست اما اگر کسانی در مدیریت نظام تصمیم بگیرند که مانع از حضورش شوند تکلیف از وی ساقط است.”
همچنین، سید مصطفی تاجزاده، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت در این خصوص گفت: “مقام رهبری به آقایان کروبی و روحانی گفتهاند که نه به کسی خواهند گفت در انتخابات ریاستجمهوری آینده نامزد شود و نه مانع حضور کسی در انتخابات خواهند شد، به ویژه شخصی که حضور او، باعث افزایش مشارکت مردم در انتخابات میشود.“
از سوی دیگر، سایت آفتاب نزدیک به هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی نیز به نقل از حامیان و نزدیکان خاتمی نوشت: ”اگر در این دیدار، رهبری مخالفت صریح و شفافی با کاندیداتوری خاتمی نداشته باشند، او کاندیداتوری در انتخابات را خواهد پذیرفت و تنها در صورتی از کاندیداتوری منصرف خواهد شد که با نظر صریحی در مخالفت با کاندیداتوری خود در این جلسه مواجه شود.”
با اینکه علاوه بر دیدار با رهبری، این روزها خاتمی بر تعداد دیدارهای خود افزوده و پس از دیدار با عبدالله نوری، برنامه هایی برای دیدار با میرحسین موسوی و همچنین نمایندگان مجلس دارد، اما به نوشته سایت خبری آفتاب، “به نظر میرسد که با گذشت زمان، تمایل محمد خاتمی برای کاندیداتوری در انتخابات آینده کاهش یافته است. برخی منابع خبری با اشاره به جلسه اخیر عبدالله نوری و محمد خاتمی درباب انتخابات از افزایش تردیدهای خاتمی پس از این جلسه خبر داده و حتی ازعبدالله نوری نقل کردهاند که در این جلسه، میل خاتمی به کاندیداتوری را ضعیفتر از قبل استنباط کرده است”.