یک روز بعد از آن که سعید حجاریان با اشاره ای یادآوری کرد که احمدی نژاد با وعده هائی برای بازگرداندن صفارهرندی وزیر ارشاد ضمن حمله تازه ای به هنرمندان “وطن فروش” به اشاره اعلام داشت که از این پس سانسور سخت تری بر سینما و تئاتر و انتشار کتاب حکمفرما خواهد شد.
اولین روز هفته روزنامه های هوادار دولت گزارش دادند که وزیر ارشاد در گفتگو با خبرگزاری دولت [ایرنا] نسبت به اظهارات چندی پیش سعید حجاریان در گفتگو با همین خبرگزاری واکنش نشان داد.
حجاریان در آن گفتگو اظهار کرده بود که “اصولگرایان دولت نهم در حال فرار به جلو هستند. روزی میخواهند از لس آنجلس مجری تلویزیونی بیاورند و روز دیگر در پی دعوت از فیلمساز خارجی برای ساختن فیلمشان هستند.” صفار هرندی در مقابل این اظهارات خواستار پرسیده بود: “چه زمانی و کدام خواننده را به ایران آوردهایم؟”
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی فردای آن روز نوشت به نظر میرسد اظهارات سعید حجاریان اشاره به مصاحبه مهدی کلهر مشاور فرهنگی احمدی نژاد در اوایل تیر ماه سال 84 با شبکه ماهواره ای مهاجر (MITV) باشد که در آن جا وی با تاکید بر این که نظر احمدی نژاد را بیان می کند در پاسخ به این سوال مجری برنامه گفت “حتی آنطرف آبیها از نظر آقای دکتر- احمدی نژاد- هیچ محدودیتی. نه تنها در عرصه موسیقی که در هیچ عرصه دیگر ندارد. در عرصه هنر به استادانی چون ایرج قادری یا سعید راد جفا شده است. اگر صدای من را میشنوند من از همه آنها عذر میخواهم. همه تلاش آقای دکتر در این راستا است که همه کدورتها برطرف شود.”
به نوشته این روزنامه مشاور رسانه ای رییس جمهور در استانه انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال هم که پرسیده شد “مثلاً شادمهر عقیلی میتواند به ایران برگردد؟” گفته بود “چرا که نه. شادمهر یادش هست که وقتی برای آلبوم دهاتی، مجوزش گیر کرده بود من وساطت کردم و کارش حل شد.“
یادآوری گفته های مشاور فرهنگی احمدی نژاد که اینک مشاور رسانه ای اوست دیگر وزیر ارشاد را ساکت کرد اما مانع از آن نشد که وی به سخت گیری های خود ادامه ندهد. چنان که وی روز گذشته هنرمندان ایرانی را به ”وطن فروشی” و “خلق صحنه های وقیحانه” متهم کرد و اظهار داشت: “هنرمندی که تا رویتان را برمیگردانید صحنههای وقیحانهیی را ترسیم میکند که باید مدتها بدوید تا آثار آن را درست کنید به درد مملکت ما نمیخورد و برنامهریزی برای آن، آب در هاون کوبیدن است.”
محمد حسین صفار هرندی در جلسه معاونت برنامه ریزی و مدیران کل استانی وزارت ارشاد همچنین گفت: “ما برای انتقال فرهنگ به پایگاههای فرهنگی نیاز داریم. البته اگر تعداد هنرمندان ما هم زیاد شوند میتوانیم از آنها برای انتقال فرهنگ استفاده کنیم. اما اگر هنرمند بویی از وطن دوستی نبرده باشد و وطن فروشی در او غلبه داشته باشد آیا میتوان به توسعه فرهنگی ما کمک کند؟ چنین هنرمند وطن فروشی یک اقدام میکند که با آن همه آنچه جمع کردهایم خراب میشود.”
صفار هرندی که تا قبل از وزارت سردبیر روزنامه کیهان و نویسنده مقالات و گزارش های نیمه پنهان بوده است همچنین با طرح اتهاماتی علیه ناشران از کتاب به عنوان “یک ابزار” نام برد و گفت “آیات شیطانی هم یک کتاب است و در کشور ما خیلیها میخواهند از این کتابها تولید کنند، ولی من حق ندارم مقدمات چنین فرهنگی را فراهم کنم. البته هیچ برنامه خوبی نیست که به دست نااهل هنگام اجرا خراب نشود.”
صفار هرندی همچنین در مورد سینما و هنرهای تجسمی اظهار داشت: “ما اسیر مشهورات هستیم و برای تحول باید از قید آنها جدا شویم. مشهورات مثل این است که بگویم هنر تجسمی یعنی همین و سینما همین است و نباید از آن توقع اضافه داشت در حالی که ما میگویم باید مشهورات را لگد کوب کرد و کشت. ما چیزی بالاتر از آن ها، یعنی آرمانهایمان راداریم و همهی ابزارها باید در اختیار آرمانهای ما باشد.”
وی همچنین بحران اجتماعی و اقتصادی در کشور را ناشی از فرهنگ دانست و گفت “اگر اخلاق اجتماعی مردم دست خوش نا ملایمتهای شده باید ریشههای فرهنگی آن را جست. اگر فرآوردههایی به نام فرآوردههایی فرهنگی به جامعه آمده و سهم به سزایی در بد اخلاق کردن مردم داشته است، باید طراحی ما اجتناب از پیمودن راه آن باشد. باید دید اگر اقتصاد ما از عدم سلامت رنج میبرد کدام بزنگاه فرهنگی به تشدید این وضعیت کمک کرده است.“
یکی از شگردهای قدیمی صفارهرندی که در زمان دبیری روزنامه کیهان هم در خبرها و گزارش های این روزنامه نمود چشم گیری داشت و از وی به یادگار مانده نسبت دادن گفته ها و افعالی خاص به افراد مجهول و سپس پاسخگوئی به آن و حمله بردن به دشمن موهوم است. وی با همین شیوه و بدون مشخص کردن گوینده اظهار داشت “قبلا گفته میشد که تئاتر برای روشنفکران است و مردم عادی هم بیخود میکنند که هوس تئاتر میکنند” و افزود: “چه کسی جرات میکند که در مملکتی برافراشته ترین علم آن علم عدالت است، همچنین مزخرفی را بگوید که هنرهای تجسمی برای قشر روشنفکر است.”
وزیر ارشاد به تاسی از رییس دولت و بدون توجه به طنزهائی که درباره طرح های احمدی نژاد برای اداره جهان در ایران و خارج از ایران نوشته و گفته شده به مدیرانش گفت که برای 5 سال دیگر برنامه ریزی برای “جهان” کنند، و تاکید کرد که “برنامهریزی ما برای پنج سال آینده باید با برنامه ای که فقط خودمان را اداره میکند، تفاوت داشته باشد.“
وی خاطرنشان کرد: “البته تا وقتی که نتوانیم خودمان را اداره کنیم، نمیتوانیم برای جهان برنامهیی داشته باشیم. ولی متوقف ماندن در نیازهای داخل نمیتوان به پرش ما از وضعیت موجود کمک کند. اگر ما به نیازهای داخلی اکتفا کنیم، میپوسیم.“