اعضای خانواده شاپور بختیار، آخرین نخست وزیر ایران در دوران پهلوی در مصاحبه با “روز” اعلام کردند عدالت درباره این ترور سیاسی، زمانی اجرا خواهد شد که قاتلان اصلی و آمران ترور وی در دادگاه محاکمه شوند و براساس قانون به مجازات برسند.
شاپور بختیار، در سال 1370 در پاریس و در منزل شخصی اش به قتل رسید.او پیشتر و در سال 1359 از یک سوقصد جان سالم به در برده بود.
صحبت های اخیر محمد نوری زاد درباره چگونگی ترور او که به نقل از ابوالقاسم طالبی بیان شده بود، بار دیگرافکار عمومی را متوجه ترور مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی در خارج از کشور ساخت.
آقای نوری زاد به نقل از ابوالقاسم طالبی نحوه کشته شدن شاپور بختیار توسط نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی را شرح داده بود. هرچند برخی وب سایت ها در بازتاب سخنان او از حضور سینماگران یا داشتن نقش طالبی در این ترور سیاسی سخن به میان آوردند اما آقای نوری زاد در تماس خبرنگار “روز” اعلام کرد که آقای طالبی ، نحوه کشته شدن بختیار را به نقل از یک مامور اطلاعاتی برای او روایت کرده و اگر کسی برداشت کرده که خود طالبی در این قضیه نقش داشته اشتباه برداشت کرده است.
ابوالقاسم طالبی، کارگردان سینما و سازنده فیلم قلاده های طلا است؛ فیلمی که بر پرده های سینمای ایران در اکران است و کسانی که این فیلم را دیده اند می گویند فیلمی بر علیه جنبش سبز و معترضان به انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری در دوسال پیش است.
آقای نوری زاد می گوید که ابوالقاسم طالبی عضو اطلاعات اصفهان بوده،و اگر چه بعدها به حوزه سینما آمده اما کماکان ارتباطاتش را با نیروهای اطلاعاتی و سازمان اطلاعاتی جمهوری اسلامی حفظ کرده است.
او می گوید بازگویی چگونگی کشته شدن بختیارتوسط او به این دلیل بوده که “این ماجرا روی دل من سنگینی میکرد”.
این اولین بار است که در داخل کشور و به نقل از یک مامور اطلاعاتی، درباره کشته شدن و نحوه ترور شاپور بختیار توضیحاتی داده می شود.
اعضای خانواده آقای بختیار به “روز” می گویند ساماندهی ترور وی از سوی دستگاه های امنیتی جمهوری اسلامی کاملا محرز بوده و در دادگاه محاکمه قاتلان بختیار در فرانسه، شواهد و مستندات بسیاری در این زمینه ارائه شده است.
فریدون بختیار، پدر همسر شاپور بختیار که پسرعموی او نیز هست به “روز” می گوید: از اینکه یک مامور اطلاعاتی جمهوری اسلامی با این وقاحت درباره کشتن یک انسان صحبت میکند و آن را برای دیگران شرح میدهد و با افتخار میخواهد فیلمی از ان ساخته شود، تعجب نمیکنیم. برای همه روشن است که جمهوری اسلامی ، یک حکومت تروریستی است و در دادگاه محاکمه قاتلان دکتر بختیار در فرانسه هم کاملا به اثبات رسید که ترور توسط جمهوری اسلامی انجام گرفته.
او می افزاید: در این روایت از نحوه ترور هم اشتباهاتی وجود دارد. سه نفری که دکتر بختیار را کشتند نه با لباس سعودی یا عربی ، بلکه به عنوان کسانی که از ایران برای دادن اخبار به دکتر بختیار آمده اند پیش او رفتند. جمهوری اسلامی پیشتر هوشنگ بویراحمدی، از اعضای نهضت ملی و یکی از 15 نفری را که اجازه رفت و آمد به خانه دکتر بختیار داشت بود، خریده بود و توسط اوعلی وکیلی راد و محمد آزادی هم وارد خانه دکتر شدند و او را به قتل رساندند. دکتر بختیار پس از سوقصد سال 59 تحت محافظت پلیس فرانسه بود و رفت و آمد به خانه اش با کنترل پلیس صورت می گرفت اما متاسفانه پلیس فرانسه هم در این زمینه خیلی کوتاهی و بد عمل کرد به طوریکه دو روز بعد از ترور، جنازه دکتر و منشی اش در خانه رویت شد. لذا ابهامات زیادی در این زمینه وجود دارد که براین مساله که پلیس فرانسه هم با جمهوری اسلامی معامله کرده بوده دامن میزند.
فریدون بختیار سپس می گوید که بحث عصا و ضربات عصا که در این روایت آمده نادرست است اما نکته مهم این است که با هر روایتی که بخواهند مطرح کنند قاتل دکتر بختیار جمهوری اسلامی است.
20 سال پس از ترور شاپور بختیار،پدر همسر او می گوید: این 20 سال بر خانواده ما خیلی سخت گذشته. یک بعد قضیه ترور یک شخصیت سیاسی است؛ شخصیتی که اگر می بود منشا خدمات بسیاری برای کشورش بود و امروز هم به او و توان و اندیشه اش نیاز است. اما بعد دیگر عزیزی است که از خانواده ما رفته؛ آن هم عزیزی که در خانواده بختیاری به شدت مورد علاقه همه بود.
او می افزاید: بر خانواده ما خیلی سخت گذشته؛ خانواده ای که می توانست انتقام بگیرد و توان انتقام گرفتن را داشت، اما ما اهل آدم کشی نیستیم چون برای روی کار آمدن قانون و قانونمداری خیلی زحمت کشیده ایم و هرگز قانون شکنی نمی کنیم. وقتی قاتل دکتر را آزاد کردند و به ایران بازگشت و گل گردنش انداختند ما هم می توانستیم انتقام بگیریم اما همه چیز را سپرده ایم به قانون و عدالت. و می دانیم که روزی عدالت در این زمینه اجرا خواهد شد و آمران و عاملان ترور دکتر به مجازات خواهند رسید.
علی وکیلی راد، یکی از قاتلان شاپور بختیار است که در دادگاهی در فرانسه به حبس ابد محکوم شده بود او اما پس از 19 سال زندان در فرانسه آزاد شد و به ایران بازگشت و مسئولین جمهوری اسلامی در حالی با حلقه گل به استقبال او رفتند که دست داشتن خود در ترور دکتر بختیار را رد می کردند.
قاتل بختیار هرگز ابرازندامت نکرد
آخرین نخست وزیر ایران در دوران پهلوی، در سال 59 نیز توسط انیس نقاش،چریک لبنانی هدف سوقصد قرار گرفته بود. او موفق به کشتن آقای بختیار نشد اما یک شهروند فرانسوی و یک نیروی پلیس این کشور در این سوقصد کشته شدند. انیس نقاش هم در دادگاه فرانسه به حبس ابد محکوم شده بود اما یک دهه بعد آزاد شد و به ایران رفت. او پس از بازگشت به ایران در مصاحبه با خبرگزاری فارس اعلام کرد که “ از تهران گفتند که بختیار باید هرچه زودتر کشته شود”.
هومان بختیار، یکی دیگر از بستگان شاپور بختیار هم در مصاحبه با “روز” می گوید که آیت الله خمینی ، خصومت شخصی با شاپور بختیار داشته و این مساله از علت های ترور او است.
ازاو می پرسم باتوجه به اینکه آقای بختیار فعالیت چندانی در زمانی که مورد ترور قرار گرفت نداشت فکر میکنید چرا جمهوری اسلامی درصدد حذف فیزیکی او برآمد؟ چنین توضیح میدهد: دو مساله وجود دارد یکی اینکه روح الله خمینی عناد و خصومت شخصی نسبت به دکتر بختیار داشت. من خود بارها از دکتر بختیار شنیده بودم که می گفت “من اولین کسی بودم که دست روح الله خمینی را رو کردم و می دانستم وعده هایی که درباره آزادی میدهد دروغ است و می خواهد حکومتی فاشیستی بنیان گذارد؛ برای همین هیچ وقت مرا نبخشید”. یک عده ای هم می گویند که در وصیت نامه سیاسی روح الله خمینی ، ترور دکتر بختیار توصیه شده بود. از سوی دیگر دکتر بختیار بر سر اصول به هیچ عنوان سازش نمیکرد؛ اصولی که بدان معتقد بود جدایی دین از سیاست بود. او معتقد بود حکومت قانون، عدالت اجتماعی آزادی با جدایی دین از سیاست امکان پذیر است. حتی وقتی در آن مقطع تاریخی با فداکاری نخست وزیری را پذیرفت، در بحبوحه انقلاب و در آن شرایط هم اعلام کرد که لائیسیته و جدایی دین از سیاست تا عملی نشود ایران دچار بحران و انزوای بین المللی خواهد بود. او را کشتند چون از اصولی که بدان معتقد بود و حاضر به سازش درباره آن نبود می ترسیدند.
او می افزاید: فعالیت دکتر بختیار کم شده بود؛ او کارها را به همفکران و یاران نزدیک خودش محول میکرد و مثل سابق فعالیت نداشت با این حال دولت ایران به دولت فرانسه خیلی فشار می آورد که او را از این کشور اخراج کنند.دکتر بختیار هم در فکر این بود که اگر فشارها بیشتر شود به کشور دیگری برود که او را کشتند.
نوه خواهری شاپور بختیار که زمان ترور او در فرانسه حضور داشته می افزاید: ترور دکتر بختیار اینقدر برای جمهوری اسلامی مهم بود که حاضر بودند اینکار را به هر قیمتی، حتی خدشه دار شدن رابطه خودشان با اروپا انجام دهند. شما ببینید همان سال قرار بود آقای میتران به ایران سفر کند و بعد از انقلاب اولین رهبر غربی بود که می خواست به ایران برود اما با این ترور این سفر هم لغو شد.
به آقای بختیار می گویم:همسر و فرزند شاپور بختیار از جمهوری اسلامی شکایت کردند. اکنون 20 سال گذشته و قاتل آقای بختیار آزاد شده وبه ایران بازگشته، آیا خانواده شما اقدامی در این زمینه انجام دادند؟ می گوید: دادگاه به نفع خانواده ما رای داده بود و در محکومیت جمهوری اسلامی. مستندات و مدارکی دال بر ارتباط تنگاتنگ سه نفری که برای ترور آمده بودند با دستگاه امنیتی و سفارت خانه های جمهوری اسلامی در دادگاه ارائه شد. 12 میلیون دلار غرامت هم دادگاه حکم داد که باید جمهوری اسلامی به خانواده دکتر بختیار بپردازد اما خانواده هنوز موفق نشده این مبلغ را از سپرده های مالی جمهوری اسلامی در خارج از کشور وصول کند.
او در عین حال توضیح می دهد: من فکر می کنم تا عوامل اصلی این ترور و آمران این قضیه به محاکمه کشیده نشوند و مورد بازپرسی و محاکمه قرار نگیرند عدالت اجرا نخواهد شد حتی اگر وکیلی راد اعدام هم می شد باز عدالت محقق نمی شد. محاکمه آمران اصلی ترور که مسئولین جمهوری اسلامی هستند عدالت را محقق خواهد کرد که آن نیز موکول است به زمانی که ایران آزاد شود وقاتلان هزاران انسانی که هدف ترور دستگاه امنیتی جمهوی اسلامی قرار گرفتند پای محاکمه کشیده شوند.
آقای بختیار درباره روایت ابوالقاسم طالبی از نحوه ترور دایی اش می گوید: اصلا برای من جای تعجب نیست که یک مقام امنیتی در این مورد بخواهد گزافه گویی کند. در تمام این سالها برای ما و همه محرز بوده که جمهوری اسلامی ، دکتر بختیار راترور کرده است. در دادگاه هم کاملا به اثبات رسید با مدارک و مستندات . حرف های طالبی اگر برای کسانی شوکه کننده بود برای ما نبود چون همه می دانستیم قضیه چیست.
او سپس به آزادی قاتل شاپور بختیار و بازگشت او به ایران اشاره می کند و می گوید: ما از دولت فرانسه بیشتر ابراز خشم و عصبانیت می کنیم چون درست برخلاف وعده ای که سارکوزی داد و گفت وکلیلی راد را تعویض نمیکند اما 24 ساعت بعد او را با کلوتید راس، شهروند فرانسوی که در ایران زندانی بود مبادله کرد و این را ما یک عمل شرم آور می دانیم چون حتی برخلاف قوانین فرانسه هم بود. تعجب ما از این است که چرا آن دسته از مردم ایران که در خارج از کشور ساکن هستند وقتی چنین معامله ای شد به سفارت خانه های فرانسوی اعتراض نکردند.
آقای بختیار می گوید که براساس قوانین فرانسه فرد قاتل که به حبس ابد محکوم شده بعد از ۲۰ سال با دو شرط آزاد می شود: اول اینکه باید ابراز ندامت کند از جرمی که مرتکب شده، اماقاتل دکتر بختیار هرگز ابراز ندامت نکرد. دوم هم اینکه باید مطمئن شوند او دیگر جرمی مرتکب نخواهد شد که باز درباره وکیلی راد این شرط محقق نیست چون او به ایران بازگشته و ممکن است باز دست به عملیات تروریستی بزند. در اصل دولت فرانسه قانون خود را نیز زیر پا گذاشت و این جای تاسف دارد.
او در پایان می گوید: رژیم های دیکتاتوری مثل جمهوری اسلامی فکر میکنند با حذف فیزیکی افراد می توانند اندیشه آنها را از بین ببرند اما اشتباه می کنند اندیشه دکتر بختیار و سایر قربانیان ترورهای سیاسی زنده است هرچند خودشان حذف فیزیکی شده اند.