ایرینا مورنو
شیرین عبادی، وکیل ایرانی و برنده جایزه صلح نوبل، تأکید می کند که زن بودن و وکیل بودن در ایران دو مقوله کاملاً سازگارند.
خط سیر زندگی شیرین عبادی مثال آشکاری است از نبرد میان داوود و جالوت. او از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ از مقام قضاوت برکنار شد و از آن پس به اعتراض علیه تفسیر “ناعادلانه” اسلام که حقوق بشر را در کشورش زیر پا می گذارد پرداخت. او به عنوان وکیل، مدافع حقوق مدنی و برنده صلح نوبل در سال ۲۰۰۳، صریح و بی پرده تأکید می کند که زنان و مردان در کانون وکلای ایران بدون قائل شدن هیچ گونه تبعیضی به فعالیت مشغول اند. او می گوید موانع زمانی به وجود می آیند که او قصد مبارزه با اقدامات ضد حقوق بشری را دارد.
خانم عبادی مصاحبه ای با لا گاستا به سؤالاتی در این خصوص پاسخ گفته است.
آیا وکیل بودن و زن بودن در کشور شما با یکدیگر سازگار است؟
کاملاً. ۷۰ سال پیش اولین خانم در ایران به وکالت مشغول شد. هیچ گونه مشکلی از نظر زن بودن وجود ندارد، به جز تحمیل حجاب. ولی من به عنوان وکیل در زمینه حقوق بشر با مشکلات بسیاری مواجه ام.
چه نوع مشکلاتی؟
زیادند. یکی از اصلی ترین آنها تهدیدهایی است که از سال ها پیش علیه من اعمال می شود.
آیا وکالت کردن و عضو کانون وکلا بودن در ایران آزاد است؟
بله، کاملاً آزاد است.
می توانید نمونه هایی از پرونده هایی که اکنون روی میز شما هستند نام ببرید؟
من در حال حاضر وکیل هفت عضو جامعه بهائیت در ایران هستم که از ۹ ماه پیش در زندان بسر می برند. در این مدت نگذاشته اند من آنها را ملاقات کنم و حتی اجازه نداده اند که پرونده آنها را بررسی کنم. پرونده مهم دیگرم مربوط به روزنامه نگار و عکاس کانادایی ایرانی تبار است که بدون هیچ اتهامی در حالی که در خیابان عکس می گرفته دستگیر شده و یک هفته بعد به وسیله ای ضربه ای که به سرش خورده در زندان فوت کرده. این پرونده آنقدر حائزاهمیت است که دولت کانادا از سفیر این کشور خواست تا ایران را ترک کند. اکنون ۵ سال از زمانی که این پرونده را به عهده گرفته ام می گذرد، ولی هنوز از نظر قضایی به نتیجه ای نرسیده ایم.
آیا عدالت وجود ندارد؟
چرا، ولی من با بسیاری از قوانین ایران مخالفم. اگر خودم را در شرایطی می دیدم که مجبور بودم این قوانین را اجرا و سپس با قضاوتم شخصی را محکوم کنم، هیچ وقت دلم نمی خواست به قانون بپردازم، چون اساساً با قوانینی که علیه حقوق بشر رأی می دهند مخالفم.
فکر می کنید در سیستم قضایی چه تغییراتی در فوریت قرار دارند؟
لغو مجازات هایی که برخلاف عهدنامه های بین المللی اند: سنگسار، شلاق زدن، حکم اعدام برای افراد زیر ۱۸ سال، قطع دست دزدان و غیره.
آیا گشایش در روابط بین المللی که امید به آن با روی کار آمدن باراک اوباما بیشتر شده، می تواند کشور شما را مجاب به رعایت قوانین بین المللی کند؟
خیر، بهبود این قوانین تنها زمانی عملی است که مردم خود بخواهند و ارتباطی با روابط ایران با کشورهایی مانند ایالات متحده ندارد.
چرا زن در کشورهای اسلامی مورد تبعیض قرار می گیرد؟
قوانینی که زن را مورد تبعیض قرار می دهند برگرفته از اسلام نیستند، بلکه ناشی از تفسیرهای اشتباهی هستند که از این قوانین بعمل آمده و من با این تفسیرها مخالفم. همین تفسیرها هستند که در سیستم قضایی در را به روی زنان می بندند.
آیا فکر می کنید مرد سالاری ای که زنان از آن رنج می برند یک معضل بین المللی است؟
مطمئناً همین طوره. در همه جای جهان زنان از تبعیض رنج می برند، هم در کشورهای شرقی و هم در کشورهای غربی.
منبع: لا گاستا، ۲۲ فوریه