حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت ارشاد، چند روز پس از انتشار تصویر اطلاعیهای از سوی وزارت ارشاد خطاب به رسانهها درباره نحوه پوشش اخبار مربوط به توافق هستهای، ابلاغ چنین اطلاعیهای را تایید کرد؛ اطلاعیهای که بر مبنای آن رسانهها “مجاز به شبهه افکنی” دربارهی توافق هستهای نیستند.
به گفته نوشآبادی مذاکرات هستهای از جمله “مسایل حیاتی” و “موضوعات اساسی” کشور است و “اگر قرار باشد هر کسی پیرامون موضوعی که با امنیت ملی ما گره خورده، اظهارنظرهای مخالف منافع ملی بکند، قطعا باید جلوی آن را گرفت”. او همین مساله را دلیل تصمیم شورای عالی امنیت ملی دانست.
سخنگوی وزارت ارشاد اضافه کرده که گفتوگوهای هستهای “زیر نظر رهبر معظم انقلاب و با تدابیر قوای سه گانه” انجام میشود و به همین دلیل “نمی تواند به راحتی مورد نقدهای ناروا قرار گیرد”. او همچنین بخشی از دلایل صدور این دستور را سخنان آیتالله خامنهای درباره حفظ “متانت و وحدت” و جلوگیری از “دودستگی و پراکندگی در جامعه” دانست.
نوشابادی همچنین گفتخ که این تصمیم که از طرف وزارت ارشاد به مطبوعات ابلاغ شده “برای همگان لازمالاجرا است و ما هم این مصوبه را بر اساس قانون مطبوعات در رسانه ها ابلاغ کردیم”.
چند روز پیش تصویر نامهای با قید “خیلی محرمانه” از سوی وزارت ارشاد - با امضای حسن محرابی، مدیر کل امور مطبوعات و خبرگزاریها - خطاب به رسانهها در فضای مجازی و توسط اصولگرایان منتشر شد. این نامه شامل دستورالعملهایی درباره چگونگی پوشش اخبار مربوط به توافق هستهای است.
براساس این نامه، رسانهها وظیفه دارند به “تمجید از مذاکره کنندگان” بپردازند، بر “بی نظیربودن مذاکرات در تاریخ سیاسی دهههای اخیر” تاکید و به “اهمیت شهامت توام با ادب مذاکره کنندگان” و “حرفه ای بودن مذاکرات” اشاره کنند. همچنین رسانهها در پوشش اخبار مربوط به گفتوگوها “مجاز به شبهه افکنی و ایجاد هرگونه تردید و یاس نیستند”.
زیر سئوال بردن “دستاوردهای مذاکرات هسته ای”، “القای تقابل میان دیدگاههای مقامات عالیرتبه نظام”، “القای تقابل میان دیدگاههای مردم متدین و انقلابی با رویکرد دولت” و همچنین انتشار تحلیلهایی که “موجب دو قطبیسازی جامعه” میشود، از جمله موارد دیگری است که در این نامه به عنوان خطوط قرمز به آنها اشاره شده.
رسانهها همچنین اجازه ندارند از رویکردهای “انتقادی” یا “تخریبی” برای گفتوگوهای هستهای استفاده کنند و تنها مجاز هستند که رویکرد “توصیفی و تبیینی داشته باشند”.
این البته نخستین بار نیست که چنین دستورالعملی از سوی شورای عالی امنیت ملی به رسانهها ابلاغ میشود. پیش از این نیز اصولگرایان گفته بودند که در دولت روحانی، شورای عالی امنیت ملی درباره نحوه پوشش اخباری همچون گفتوگوهای هستهای یا قرارداد کرسنت، دستورالعملهایی خطاب به مطبوعات صادر کرده است.
براساس اصل ۲۴ قانون اساسی جمهوریاسلامی ایران “نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر آن که مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشد”.
مساله هستهای از جمله مواردی است که سالهاست رسانههای ایران امکان پرداختن آزادانه به آن را ندارند. دیدگاههای مخالفان برنامه هستهای ایران در مطبوعات امکان انتشار ندارد، همچنان که تا پیش از این اجازه نقد و بررسی نتایج گفتوگوها نیز وجود نداشت. مسالهای که البته پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، کمی تعدیل شد و رسانههای اصولگرا، نقدهای مختلفی در این زمینه مطرح کردند. گرچه در برخی موارد این اظهارنظرها موجب شکایت شورای عالی امنیت ملی از نویسندگان و رسانهها شد.