ابراهیم کاشفی
در حالی که با سخنان اخیر احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در مورد انتخابات مجلس هشتم، لزوم ائتلاف در میان اصلاح طلبان بیش از پیش مطرح شده، بعد از مهدی کروبی، نوبت به سید هادی خامنه ای دبیر مجمع نیروهای خط امام و مدیرمسئول روزنامه حیات نو رسید که با سخنانی علیه “تندروی” در میان اصلاح طلبان، بحث ها را وارد مرحله تازه ای کند.
هادی خامنه ای که در جمع خبرنگاران سخن می گفت، در مورد مصادیق تندروی در میان اصلاح طلبان گفت: ”مثلا جریان تحصن یک تندروی بود که بدون اطلاع ما انجام گرفت و در همان روز اول هم شکست خورد. تحصن طی یک جلسه چند دقیقه ای و توسط افراد معدودی انجام شد و دیدید که هیچ حمایتی هم از آن نشد.“
وی در مورد دیگر مصادیق تندروی در دوره اصلاحات گفت: “تحریم انتخابات مجلس هفتم هم از حرکاتی بود که ما به شدت با آن مخالف بودیم و از دیگر مصادیق تندروی در این دوره بود.” خامنه ای در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه در مقابل ردصلاحیت های گسترده ای مانند مجلس هفتم ـ که شاید در مجلس هشتم هم تکرار شود ـ چه عکس العملی باید نشان داد، گفت: “رد صلاحیت های گسترده انجام نخواهد شد. همان طور که نمی توان در مورد مجلس هفتم هم از اصطلاح رد صلاحیت گسترده استفاده کرد. رد صلاحیت ها به گونه ای است که شامل عده ای از افراد نشان دار خواهد شد و آن ها در تهران رد می شوند. اصلاح طلبان باید از افراد بی مشکل استفاده کنند. در مورد رد صلاحیت هم اگر جریان به گونه ای باشد که ما هیچ گزینه ای نداشته باشیم، لیست نخواهیم داد، اما دست به تحریم هم نخواهیم زد.“
وی در ادامه با اشاره به اینکه “آقای جنتی و امثال آنها همه کاره انتخابات نیستند” افزود: “این کشور رهبر دارد که با بسیاری از نظرات این چنینی اصلا موافق نیست. مجلس دارد، که حتی آنهایی که صد در صد اصلاح طلب نیستند در بسیاری از موارد موضع اعتراضی داشتند. اتفاقی که در مجلس هفتم افتاد باعث شد بسیاری از موضع گیریهای شبه اصلاح طلبانه که به این طیف تعلق ندارند هم اتفاق بیافتد”.
وی سپس تاکید کرد که “وزارت کشور و شورای نگهبان باید مراقب باشند که حقوق همه شهروندان تامین شود زیرا حق مردم است که افرادی شایسته را انتخاب کنند”.
وی با توصیه به اینکه “براساس توهمات و اسناد غیر معتبر، صلاحیت کاندیداها رد نشود” اظهار داشت: “چهار چوب هایی که برای اصل انتخابات در قانون پیش بینی شده محترم است اما نباید این موارد را به صورت دلخواه تفسیر کرد. مردم علاقه دارند به عده ای که سالهاست آنها را می شناسند رای دهند و این مهم قبل از اینکه حق کاندیدا باشد جزو حقوق عمومی و حق بزرگ شهروندی است”.
خامنه ای افزود: “من ایرادی اساسی به این سخن آقای جنتی که اصل برائت را فاقد پایه حقوقی دانسته وارد می دانم زیرا یکی از معتبر ترین اصولی که هم از نظر اسلامی و هم انسانی دارای پشتوانه است، اصل برائت بوده و در حقیقت برائت یک اصل عقلی است.هیچ کس بدون دلیل متهم نیست و این مایه اختلاف ما با هیات نظارت است. به نظر آنها اگر صلاحیت شخصی بر آنها محرز نشده، دلیل بر عدم صلاحیت بوده و حق دارند که او را رد کنند. اما ما معتقد هستیم که رد کردن افراد یک شرط مهم دارد و آن احراز عدم صلاحیت است و این مسئله ای است که بین ما و شورای نگهبان هنوز حل نشده است”.
خامنه ای “علی رغم شرایط موجود” انتخابات را “مسئله اصلی انقلاب” دانست و گفت: “خود را به شرکت در آن موظف می دانیم و نظر و رفتار گروههایی را که از تحریم سخن می گویند رد می کنیم”.
وی در عین حال معرفی لایه های مختلفی از کاندیداهای اصلاح طلبان، متشکل از افراد نامور و کمتر شناخته شده را جواب مناسبی به احتمال رد صلاحیت گسترده در انتخابات آتی عنوان کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اصلاح طلبی بعد از انقلاب را تعریف کرد و یادآور شد: “اصلاحات محدود به چند سال گذشته نیست، حمایت و پشتیبانی از روند صحیح انقلاب اسلامی و برگرداندن هر چیز به جای خودش، معنای اصلاح طلبی است”.
هادی خامنه ای افزود: “من رای آوردن و رای نیاوردن را معلول قبول یا رد یک تفکر نمی دانم، چون نتایج انتخابات ارتباط مستقیمی با این امر نمی یابد”.