رسا قاضی نژاد
اگر چه رسانه های نزدیک به اصولگرایان در روزهای اخیر هرگونه طرح “وحدت ملی” یا “دولت ائتلافی” را به اصلاح طلبان نسبت داده و آن را پیشاپیش شکست خورده معرفی کرده اند، اما انتشار نامه محسن رضایی به یکی از اعضای حزب موتلفه مشخص کرد که اصولگرایان نیز با توجه به نارضایتی از وضع موجود ، به دنبال گزینه ای ”لایق” برای انتخابات آینده هستند. موضوعی که مورد اشاره صادق زیبا کلام نیز قرار گرفته و “هدف طرح دولت وحدت ملی” را “عبور از احمدینژاد” دانسته است.
در روز های اخیر پس از آنکه چند سایت نزدیک به اصلاح طلبان از تلاش اصولگرایان برای “تشکیل دولت وحدت ملی” خبر دادند خبرگزاری فارس ابتدا سعی کرد این موضوع را انکار کند و حتی طرح آن را به اصلاح طلبان نسبت دهد؛براین اساس چند اظهار نظری که در خبرگزاری فارس منعکس شد، جملگی بر این موضوع تاکید داشتند.
در همین ارتباط نماینده مردم ماهشهر در مجلس با اشاره به اینکه “طرح دولت وحدت ملی از طرف افراد معلومالحال مطرح شده است”، گفت: “دولت وحدت ملی معنایی جز تفرقه ندارد.”
همچنین به گزارش سایت خبری رجا نیوز که نزدیک به دولت است ، حسن سبحانی نیا ، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: “طرح دولت وحدت ملی امید اصلاحطلبان برای رسیدن به قدرت است.”
فارس همچنین به نقل از نماینده مردم اردبیل نوشت: “طرح دولت وحدت ملی ایده ورشکستگان سیاسی کشورمان است که برای سرپوش گذاشتن بر شکستهای خود برای تقابل با دولت خیز برداشتهاند.”
این اظهارات به حدی گسترش یافت که هاشمی رفسنجانی به صراحت از چهره های سرشناس جناح راست که در تدوین این طرح نقش داشته اند نام برد، هر چند همه آنان از جمله حبیب الله عسگراولادی، از سران حزب موتلفه، این مسئله را تکذیب کردند.تا دیروز که نامه محسن رضایی، دبیرشرایعالی امنیت ملی منتشر شد.
اعضای کابینه به دنبال رییس جمهوری
محسن رضایی از چهره های سرشناس جناح راست و از رقبای انتخاباتی احمدی نژاد در این نامه که خطاب به عسگر اولادی نوشته شده، ضمن انتقاداتی از دولت فعلی، طرح پیشنهادی خود در مورد« دولت ائتلافی» را تشریح کرده است.
رضایی در نامه خود نوشته است: “اعضای کابینه همه بدنبال رویکرد آقای رئیسجمهور، چهار سال و یا هشت سال میدوند بدون آنکه برنامهای داشته باشند. توجیه آنها این است که مردم به شعارهای رئیس جمهوری رای دادهاند. البته همه می دانند که این تنها بخشی از حقیقت است.”
هرچند نامه دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در انتقاد مستقیم از احمدی نژاد نیست اما با این حال انتقاداتی که در این نامه مطرح شده، موضوع مورد انتقاد را روشن می کند: “در شرایط فعلی که حجم مشکلات، مسایل، فرصتها و تهدیدهای پیشروی کشور و فاصله چشمگیر با حداقل معیشتی، سیاسی و فرهنگی مورد نیاز جامعه به حد قابل توجهی، وجود دارد، قطعاً توسعه تک بُعدی و تمرکز بر روی یک جنبه از نیازهای اجتماعی، کارساز نخواهد بود چرا که از یکسو شرایط اقتصاد نظیر تورم، بیکاری، فقر، کاهش درآمدهای نفتی و بهرهوری نازل خود، برای رسیدن به سطح قابل تحمل، نیازمند صرف همت و توان یک دولت است و از سوی دیگر، مسائل و فرصتها و تهدیدهای پیشرو در سیاست خارجی نظیر پرونده هستهای، بحران عراق و افغانستان، مسأله فلسطین و لبنان و چالش میان ایران و آمریکا به اندازهای پیچیده و سنگین است که باید برای مدیریت آن توان یک دولت اختصاص یابد.”
وی در ادامه نامه خود می نویسد: “مدل دولت ائتلافی با طرح دولت وحدت ملی متفاوت است، در دولت وحدت ملی تفاهمی بین جناحها و سران آنها به وجود میآید ولی در دولت ائتلافی، تفاهمی بین نامزدهای ریاست جمهوریِ اصولگرا و ارزشی صورت میگیرد.”
او همچنین با کنایه به احمدی نژاد ، خطاب به عسگر اولادی می گوید: “به دو نفر از دوستان که از کاندیداهای بالقوه ریاست جمهوری بودند و از من میخواستند که برای انتخابات آینده فکری بکنیم عرض کردم که این صندلی ریاست جمهوری « توهمآمیز » شده و هرکسی که روی آن قرار میگیرد احوالش تغییر مییابد و احساس میکند که همه دنیا را باید اصلاح کند و ممکن است اصلاح خودش را فراموش نماید. این نوع روشهای انتخاباتی به تکروی در انتخابات و به خود محوری و یا انحصارطلبیِ پس از پیروزی منجر میشود. ما نیاز به این داریم که کارآمدی و تعهد را با دموکراسی درهم بیامیزیم و از افراط و تفریط در هر کدام از آنها بپرهیزیم. نادیده گرفتن ارزشها و ایدئولوژی انقلاب و یا نادیده گرفتن کارآمدی و از دست رفتن فرصتهای تاریخی، به زیان ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی است.”
متن کامل نامه رضایی را اینجا بخوانید.
عبور از احمدی نژاد
موضوع عبور از احمدی نژاد در ماه های اخیر چندین بار تکرار شده است. در این میان همزمان با مطرح شدن طرح های دولت ملی و ائتلافی در میان اصولگرایان ، صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرگزاری فارس ، با بیان اینکه طرح دولت ائتلافی از سوی شخصیتهایی همچون هاشمی رفسنجانی، ناطق نوری و علی لاریجانی اعلام شد، اظهار داشت: “افرادی که طرح دولت وحدت ملی را مطرح کردهاند معتقدند سیاستهای دولت کنونی نتوانسته است بر مشکلات فائق بیاید.”
به عقیده زیبا کلام ، “هدف طرح دولت وحدت ملی عبور از احمدینژاد است” و “طرح دولت وحدت ملی یا همان دولت ائتلافی از سوی اصولگرایانی مطرح شد که مخالف سیاستهای آقای احمدینژاد هستند. این طیف از اصولگراها که از خودشان با عنوان اصولگرایان میانهرو نام میبرند به این نتیجه رسیدهاند که کاندیدای آنها فردی غیر از احمدینژاد باشد. از نظر آنان این کاندیدای جایگزین میتواند علی لاریجانی، قالیباف و یا حسن روحانی باشد.“
وی با تاکید بر اینکه، ایده دولت ائتلافی و دولت وحدت ملی به هیچ وجه از سوی اصلاحطلبها مطرح نشده است، می افزاید: “اصلاحطلبان تندرو و رادیکال اساساً با طرح دولت وحدت ملی مخالف هستند. این دسته از اصلاحطلبان تندرو که به شدت طرفدار آقای خاتمی هستند و برای رویارویی با جناح راست فقط چشم به کاندیداتوری خاتمی دارند از اساس با ایده دولت ائتلاف ملی مخالف هستند. از طرفی، اعلام ایده دولت ائتلافی واکنش تند اصولگرایان تندرو را هم در برداشته است. ”
دغدغه دولت ائتلافی هرچند در میان اصولگرایان مطرح است اما دیدگاه های مختلفی در مورد آن وجود دارد. در روزهای اخیر برخی مانند روح الله حسینیان ، آن را “به منزله اعلام شکست اصولگرایان” می دانند و برخی دیگر همچون علی لاریجانی ، بحث دولت ائتلافی را “یک بحث فرعی” تلقی می کنند و معتقد هستند “آنچه مهم است وحدت بین تمام نیروهای انقلابی” است.