پر هینریکس
شرکت آلمانی مان، تولیدکننده ماشین آلات صنعتی، به اتهام انجام مبادلات بازرگانی با ایران به شدت مورد انتقاد قرار گرفته. ولی این شرکت هرگونه اقدامی در این زمینه را تکذیب کرده است.
براساس تحقیقاتی که توسط سازمان “اتحاد در برابر ایران هسته ای” [UANI] انجام شده، این گروه صنعتی که مقر آن در شهر مونیخ آلمان قرار دارد، موتورهای دیزل کشتی به جمهوری اسلامی تحویل داده و قراردادهای خود را با این کشور همچنان حفظ کرده است. شرکت مان همچنین قراردادی در زمینه تأمین موتورهای دیزل برای ساخت دوازده کشتی ازنوع “نفت کش های بسیار غول پیکر” در چین دارد و این نقض آشکار تحریم های بین المللی ای است که هرگونه مبادله با ایران را به دلیل برنامه مناقشه آمیز هسته ای اش ممنوع اعلام کرده است.
قابل ذکر است که تنها چند شرکت انگشت شمار می توانند چنین موتورهای دیزل غول پیکری تولید کنند. به علاوه، ایران نیز برای صادرات مواد خام خود به چنین شرکت هایی که در زمینه حمل و نقل فعالیت می کنند وابسته است. مایکل اسپنی، سخنگوی سازمان آلمانی “بمب را متوقف کنید“، دراین خصوص می گوید: “توان حمل و نقل دریایی یکی از مهم ترین نقاط ضعف حکومت ایران است.”
اسکادران کشتی های حمل و نقل ایران به طور مستقیم ازسوی حکومت این کشور اداره می شوند. اسپنی در ادامه می افزاید: “درحالی که شرکت مان به ایران کمک می کند تا بر مشکلات خود در بخش حمل و نقل فائق آید، در زمینه تقویت شاخه های لوکس صنایع این کشور نیز فعال است. حکومت تهران از این درآمد در تأمین بودجه برای برنامه اتمی غیرقانونی اش و حمایت از حکومت سوریه که در سرکوب خشونت بار مردم خود نقش دارد استفاده می کند.”
سازمان “بمب را متوقف کنید” در چهار نکته اصلی شرکت مان را مورد انتقاد قرار می دهد:
تأمین تجهیزات دیزل برای یک سری از نفت کش های ایرانی ازجمله، “کاملیا”، “مجستیک” و “جاستیس”.
مشارکت در ساخت ۱۲ نفت کش عظیم الجثه در چین به نفع “شرکت ملی نفت کش ایران”. نام این شرکت از سال ۲۰۱۲ در لیست تحریم های اتحادیه اروپا قرار دارد.
براساس تحقیقات انجام شده ازسوی سازمان “اتحاد در برابر ایران هسته ای”، شرکت مان همچنین در ساخت ۵ کشتی دیگر برای سازمان کشتیرانی جمهوری اسلامی که نام آن نیز در لیست تحریم ها به چشم می خورد مشارکت دارد. سازمان کشتیرانی جمهوری اسلامی تا امروز دارای چندین شرکت خصوصی با مسؤولیت محدود در شهر هامبورگ آلمان بوده است. شریک ایرانی شرکت مان در این زمینه شرکت “تعاونی کشتی سازی خلیج فارس” است که زیر نظر حکومت تهران فعالیت می کند.
به گفته سازمان “اتحاد در برابر ایران هسته ای”، شرکت مان حتی با گروه ها و شرکت هایی وارد همکاری شده که زیر نظر سپاه پاسداران فعالیت می کنند. ظاهراً این شرکت مونیخی [شرکت مان] همچنین با “شرکت صنعتی و تولیدی دیزل سنگین ایران” که به نوبه خود زیر نظر سپاه پاسداران است همکاری داشته. تمامی این شرکت ها در فعالیت های نظامی و تلاش های هسته ای ایران دخالت دارند.
تکذیب شرکت مان
اسپنی مشارکت با چنین شرکت هایی را که به سپاه پاسداران مربوط می شوند “غیرقابل قبول” می داند. ازطرف دیگر، شرکت مان چنین ادعاهایی را رد می کند. یکی از سخنگویان این شرکت به روزنامه دی ولت گفت که از سال ۲۰۱۰ هیچ قرارداد جدیدی منعقد نشده و تقریباً تمامی فعالیت ها مربوط به قراردادهای قبلی می شوند.
ساخت موتورآلات نفت کش در چین نیز هیچ ارتباطی به شرکت مان در آلمان ندارد. تولید این نفت کش ها با مجوز خود شرکت های چینی و بدون مشارکت شرکت آلمانی انجام می شود. به گفته سخنگوی شرکت مان، این شرکت هیچ نفوذی بر اینکه محصول نهایی به کجا تحویل خواهد شد ندارد و همچنان به کلیه تحریم های بین المللی اعمال شده پایبند است.
منبع: دی ولت، ۱۵ ژانویه