اسفندیار صفاری
“شهرام جزایری عرب بازداشت شد”. این خبری بود که دیروز به نقل از یک مقام امنیتی در اختیار خبرگزاری های فارس و جمهوری اسلامی قرار گرفت و در اندک زمانی به خبر اول رسانه های کشور بدل شد. خبری که هیچ کس مایل نیست جزییات دقیق آن را مطرح کند. به همین دلیل حتی وزیر اطلاعات نیز جزییات مربوط به دستگیری جزایری را اعلام نکرد و تنها گفت: “مهم این است که شهرام جزایری که گریخته بود و تصور میکرد دیگر دستگیر نمیشود، هماکنون دستگیر شده و در زندان اوین به سر میبرد”.
فرار 26 روزه
خبرگزاری مهر هم همین خبر رسمی را منتشر کرد و به نقل از یک “منبع آگاه” افزود که شهرام جزایری در یکی از روستاهای کشور عمان در جنوب خلیج فارس بازداشت شده است. این مقام آگاه که برخی خبرگزاری ها وی را امنیتی و برخی دیگر قضایی معرفی کردند در این باره گفته بود: “ماموران پلیس اینترپل پس از تحقیقات جامع و گسترده مخفیگاه این مفسد اقتصادی را در کشور عمان شناسایی و بامداد یک شنبه او را در یک عملیات غافلگیرانه دستگیر کردند”.
خبری که چند ساعت بعد وزارت امور خارجه ایران و سفیر جمهوری اسلامی در کشور عمان آن را تکذیب کردند. مرتضی رحیمی، در گفتگویی تلفنی به خبرگزاری فارس گفت: “خبر دستگیری شهرام جزایری عرب در کشور عمان واقعی نیست”.
اما دادستان تهران به خبرگزاری فارس گفت: “شهرام جزایری دستگیر شده و به زودی به تهران منتقل میشود”. مرتضوی در عین حال گفت: “وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه همکاری بسیار نزدیکی برای دستگیری شهرام جزایری داشتند که این همکاری جای تقدیر و تشکر دارد”. وی تاکید کرد که “متهم به زودی به تهران منتقل میشود”.
در حالیکه معاون عملیات نیروی انتظامی، در زمانی که مقام های امنیتی و قضایی از دستگیری جزایری خبر می دادند به خبرگزاری ایلنا گفت: “خبر دستگیری شهرام جزایری را درحال حاضر تایید نمیکنیم”. اسکندرمومنی، افزود: “صحت و سقم موضوع دستگیری شهرام جزایری در حال بررسی است”. اظهارات معاون عملیات نیروی انتظامی که حاکی از بی اطلاعی این نیرو از بازداشت جزایری بود با این سخن خاتمه یافت: “عدم تایید خبر دستگیری وی از سوی ناجا به معنی عدم صحت این خبر نیست و باید اطلاعات در این زمینه تکمیل شود”.
اخبار متفاوت
بعد از ظهر دیروز نیز همچنان انتشار اخبار متناقض در مورد دستگیری شهرام جزایری ادامه داشت. ابتدا علیرضا جمشیدی سخنگوی قوه قضائیه به خبرنگاران گفت: “شهرام جزایری صبح امروز (یکشنبه) دستگیر و به تهران عودت داده شد”. جمشیدی در گفت و گو با ایسنا افزود: “با تلاشهای فشرده از دقایق اولیه فرار شهرام جزایری، با دستور رییس قوه قضاییه به دادسرای تهران، وزارت اطلاعات و مرکز حفاظت اطلاعات قوه قضاییه افراد متعددی که در فرار وی نقش داشتند و همچنین مسیرها و محلهای اقامت وی و نیز املاکی که حین فرار قصد انتقال آنها را به دیگران داشته است، شناسایی شد”.
وی افزود: “نهایتا این متهم فراری صبح امروز (یکشنبه) دستگیر و به تهران عودت داده شد”. سخنگوی قوه قضاییه در سخنان خود” از تلاشهای فشره وزارت اطلاعات، مرکز حفاظت اطلاعات دستگاه قضایی و دادسرای تهران و تمام کسانی که در دستگیری جزایری نقش داشتند تشکر کرد”. وی نیز افشای “محل” دستگیری جزایری را به اعلام اخبار تکمیلی موکول کرد.
همزمان بااظهارات سخنگوی قوه قضائیه؛وزارت اطلاعات با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: “مقدمات انتقال شهرام جزایری به تهران، فراهم شده است”. روابط عمومی وزارت اطلاعات دراطلاعیه خود دستگیری شهرام جزایری غرب را حاصل”عنایات الهی و تلاشهای سربازان گمنام امام زمان در وزارت اطلاعات و هماهنگی مسئولان قوه قضائیه” عنوان و اعلام کرد: “مقدمات انتقال شهرام جزایری به تهران در دست اقدام میباشد که اخبار و گزارشهای تکمیلی متعاقبا به اطلاع امت شهید پرور خواهد رسید”.
به این ترتیب در حالیکه سخنی باز محل و نحوه دستگیری نمی رفت، خبرگزاری مهر دقایقی پس از انتشار اطلاعیه وزارت اطلاعات به نقل از معاون دادستان تهران خبر داد: “شهرام جزایری به زندان اوین منتقل شده است”. محمود سالارکیا در گفتگو با این خبرگزاری تاکید کرده بود: “شهرام جزایری هم اکنون در زندان اوین است”. اما خبرگزاری فارس در ساعات اولیه شب گذشته به نقل از یکی دیگر از معاونان دادستانی تهران، سهراب سلیمانی، نوشت:” این فرد هنوز تحویل سازمان زندانها نشده است”.
مدیرکل زندان های استان تهران همچنین در پاسخ به سؤالی در خصوص اینکه آیا جزایری تا آخر شب به زندان اوین منتقل میشود یا خیر گفت: “از این موضوع اطلاعی ندارم”.
حضور محسنی اژه ای وزیر اطلاعات در ساعت 20 شامگاه یکشنبه در جمع خبرنگاران، اگر چه پایان بخش اخبار متفاوت در مورد دستگیری شهرام جزایری بود، اما باز هم جزییات را در ابهام باقی گذاشت. وزیر اطلاعات با اشاره با تایید خبر انتقال شهرام جزایری عرب به زندان اوین، گفت: “شهرام جزایری صبح امروز یکشنبه با تلاش مامورین و سربازان گمنام امام زمان و با کمک وزارت امور خارجه و قوه قضائیه در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس دستگیر شد و پس از دستگیری ساعت 6 بعد از ظهر روز یک شنبه به فرودگاه مهرآباد و از آنجا به زندان اوین منتقل شد”. وزیر اطلاعات در عین حال اخبار مختلف در مورد حضور جزایری در کشورهای مختلف را رد کرد و گفت: “شهرام جزایری عرب پس ازفرار از زندان در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس پنهان شده بود”.
اما وزیر اطلاعات هم در پاسخ به این پرسش که “امکان دارد کشوری را که شهرام جزایری در آن مخفی شده بود نام ببرد” گفت: “مهم این است که شهرام جزایری که گریخته بود و تصور میکرد که دیگر دستگیر نمیشود، هماکنون دستگیر شده و در زندان اوین به سر میبرد”. وی در عین حال از کشورهای حاشیه خلیج فارس به خاطر همکاری و شناسایی شهرام جزایری تشکر کرد.
پرونده دوم جزایری
همزمان با انتشار خبر دستگیری مجدد شهرام جزایری عرب، خبرگزاری مهر به مسئولان قوه قضائیه توصیه کرد “پرونده فرار” شهرام جزایری را فراموش نکنند، زیرا “هم اکنون انتظار ملت شریف ایران برخورد قاطع با این متهم است”.
اما محمد صادق آل محمد وکیل مدافع جزایری در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفت: “باید تشریفات ابلاغ رای دادگاه به جزایری مربوط به اتهام تحصیل مال از طریق نامشروع و اتهامات دیگری که به وی وارد و موجب صدور این رای شده بود، طی شود”. وی با اشاره به وضعیت پرونده شهرام جزایری گفت: “پرونده جزایری مسیر خود را طی میکند، رای صادره برای شهرام جزایری که از سوی شعبه 1192 صادر شده بود، پس از ابلاغ به متهم ظرف مدت بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی است”. آل محمد در عین حال گفت: “جزایری درعین حال جرم جدیدی هم به عنوان فرار از زندان برای خود ترتیب داده که این اتهام نیز مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و پس از تفهیم اتهام، حکم این جرم نیز صادر میشود”.
شهرام جزایری عرب که در آبان ماه 1380 به عنوان مفسد اقتصادی دستگیر و در جنجالی رسانه ای به مشهور ترین متهم اقتصادی کشور از 5 سال پیش تا به امروز تبدیل شد، ابتدا به 27 سال زندان محکوم و در حکم دادگاه تجدید نظر به 14 سال زندان، تبعید به طبس و جریمه مالی محکوم شده بود. فرار جزایری انتقادات شدید مخالفان رییس قوه قضائیه در جناح راست را به دنبال داشت و موجبات برکناری رییس زندان اوین، رییس مجتمع قضایی ویژه امور اقتصادی، و دو قاضی پرونده وی توسط هاشمی شاهرودی را فراهم کرد.