توافق با ایران بر سر دستور کار آژانس

نویسنده

ajansatomi.jpg

ایران روز سه شنبه پس از یک هفته وقفه و در اثر فشار های اعضاء پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای، با مضمون دستور کار کنفرانس بین المللی این سازمان موافقت کرد.

این تصمیم تهران بن بست یک هفته ای را پایان داد و به نمایندگان امکان داد که به موضوع های اصلی کنفرانس سال 2010 در مورد چگونگی تقویت و احیای پیمان مذکور بپردازند.

گردهم آیی فعلی قدرت تصمیم گیری ندارد ولی شکست آن در ارائه دستور کار آینده باعث تخریب چهره این گونه کشور ها برای رسیدن به توافق و زیر سوال بردن این گونه پیمان ها می شد.

کنفرانس حاضر از 30 آوریل تا کنون برای مخالفت تهران با جمله “پیروی کامل از مفاد” پیمان ان پی تی فلج شده بود.

دیپلمات ها معتقد بودند این جمله بندی ایران را هدف حملات سازمان ملل برای توقف غنی سازی اورانیوم قرار می دهد. درخواستی که ایران از انجام آن سرباززده است.

با پیشنهاد افریقای جنوبی یک زیر نویس در مورد لزوم رعایت مفاد پیمان ان پی تی برای تمام اعضا، که مورد خواست ایران بود، به دستور کار اضافه شد. این جمله می تواند به معنی لزوم رعایت مفاد از سوی آمریکا و سایر کشور های صاحب سلاح هسته ای و خلع سلاح این کشور ها باشد.

علی اصغر سلطانی رئیس هیئت نمایندگی ایران گفت پذیرش این دستور کار نشانه “انعطاف هیئت نمایندگی” ایران است.

ولی به نظر می رسد این تصمیم بیشتر زائیده ناراحتی کشور هایی باشد که معمولا از برنامه های هسته ای ایران دفاع می کنند.

قبل از اعلام تصمیم ایران، هیئت های نمایندگی، کنفرانس سال 2005 را به یاد می آوردند که طی آن، به دلیل بن بست های مشابه، نتوانسته بودند به پیشرفت قابل ملاحظه ای دست پیدا کنند.

هیئت نمایندگی آمریکا گفت این تاخیر غیر ضروری بوده است چرا که از اول معنی جمله “پیروی کامل” روشن و به معنی قبول تمام مفاد پیمان بوده است.

کریستوفر فورد رئیس این هیئت گفت: “جای تاسف است که به دلیل موانعی که ایران ایجاد کرد این روند تا این حد طول کشیده است.”

ایران معتقد است می تواند با پیروی از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای به غنی سازی اورانیوم ادامه دهد چرا که در این پیمان به اعضاء اجازه داده شده که از انرژی هسته ای برای مقاصد صلح آمیز استفاده کند. ولی سوء ظن هایی که ایران در مخفی نگاه داشتن فعالیت های هسته ای خود طی دودهه و خرید اطلاعات مرتبط با فن آوری تولید سلاح، بوجود آورده است شورای امنیت سازمان ملل را بر آن داشت که تحریم هایی را علیه تهران به دلیل عدم توقف غنی سازی اورانیوم به تصویب برساند.

دیپلمات ها گفتند آمریکایی ها همراه با 5 کشور متحد آن این هفته برای بحث در مورد راه های برخورد با ایران در صورت عدم پذیرش قطعنامه سازمان ملل، در پایتخت آلمان گرد هم خواهند آمد.

معاون وزارت خارجه آمریکا، نیکولاس برنز، روز پنج شنبه به همتاهای روسی، چینی، انگلیسی، فرانسوی (صاحبان حق وتو) و آلمانی خود و نیز نماینده اتحادیه اروپا خواهد پیوست.

پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای از امضاء کنندگان آن می خواهد که تولید و توسعه سلاح های هسته ای را متوقف کنند و از 5 کشور هسته ای جهان - آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه، و چین - می خواهد به طرف خلع سلاح هسته ای پیش بروند.

هند و پاکستان که دارای سلاح هسته ای هستند در خارج از پیمان ان پی تی قرار دارند. اسرائیل نیز هر چند دارای این گونه سلاح ها ست ولی از امضا کنندگان پیمان یاد شده نیست.

آسوشیتد پرس، 9 مه