شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آراء سومین دور تحریم ها بر ضد ایران را به تصویب رساند. پیام ارسال شده به ایران هم روشن است: خودداری این کشور از تعلیق غنی سازی غیر قابل قبول بوده و هر چه بیشتر برای این کشور گران تمام می شود.
محمد خزائی، سفیر ایران در سازمان ملل نیز، در آستانه رای گیری شورای امنیت اعلام کرد، کشورش به هرگونه “اقدام غیرقانونی” علیه برنامه هسته ای خود گردن نخواهد نهاد.
او گفت: “ایران نمی تواند و نمی خواهد تقاضایی را که از نظر حقوقی غیرقانونی است و از نظر سیاسی تحمیلی است بپذیرد. تاریخ به ما می گوید که هیچ اندازه از فشار، ارعاب وتهدید قادر نیست ملت ما را مجبور به صرفنظر کردن از حقوق مسلم و قانونی خود نماید.”
این قطعنامه برای اولین بار، داد و ستد کالاهایی با قابلیت استفاده دو گانه غیر نظامی و نظامی را با ایران ممنوع می سازد. ضمناً در این قطعنامه اجازه بازرسی به محموله های مشکوک به حمل کالاهای ممنوعه از یا به مقصد ایران در مسیر دریا و هواداده شده است.
در این قطعنامه نظارت مالی بر دو بانک، که مشکوک به ارتباط با فعالیت های تکثیر هسته ای هستند –بانک ملی و بانک صادرات- در نظر گرفته شده است. همچنین، از همه کشورها خواسته شده هوشیاری خود را در ”وارد شدن به هر گونه تعهد تجاری جدید با ایران – شامل تخصیص اعتبارات صادراتی، ضمانت ها و بیمه- به عمل آورند”.
ضمناً قطعنامه به کشورها دستور داده که دارایی 12 شرکت دیگر و 13 فرد را که به برنامه های هسته ای و بالستیک ایران مربوط هستند را مسدود نمایند. ضمناً از کشورها می خواهد بر مسافرت یا ترانزیت این افراد ایرانی “نظارت کامل” داشته و آنرا گزارش کنند. قطعنامه، برای پنج فرد مرتبط با تلاش های هسته ای ایران، ممنوعیت مسافرتی قایل شده است.
اغلب افراد جدیدی که مشمول تحریم ها شده اند را چهره های فنی تشکیل می دهند، اما در این میان سردار رضا نقدی، به عنوان چهره شاخص سپاه پاسداران انقلاب نیز به چشم می خورد که روابط نزدیکی با آیت الله خامنه ای- رهبر جمهوری اسلامی- دارد. قطعنامه، وی را به عنوان رییس [سابق] ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز معرفی می کند که در تلاش های صورت گرفته برای دور زدن تحریم های قبلی سازمان ملل نقش داشته است.
در رای گیری نهایی، سه کشور لیبریا، آفریقای جنوبی و ویتنام به قطعنامه رای مثبت دادند و اندونزی به رای ممتنع قناعت کرد. در این میان دیپلمات ها سفر هفته گذشته رییس جمهور فرانسه، نیکلاس سارکوزی، به آفریقای جنوبی را کمک موثری در جلب حمایت لیبریا و آفریقای جنوبی قلمداد می کنند.
یکی از نگرانی های چهار کشور یاد شده مربوط به گزارش اخیر آژانس بین المللی هسته ای در 22 فوریه است که می گوید اغلب تردیدها راجع به گذشته فعالیت های هسته ای ایران کاهش یافته یا برطرف شده است. نمایندگان لیبریا و اندونزی تاکید داشتند این گزارش از همکاری ایرانی ها حکایت می کند و در نتیجه لزوم برقراری تحریم های جدید را زیر سوال برده بودند.
اما آمریکایی ها و هم پیمانان اروپایی آنها تاکید کردند که گزارش نهاد ناظر بر انرژی هسته ای سازمان ملل، ادامه غنی سازی توسط ایران را تایید کرده و این بر خلاف درخواست شورای امنیت مبنی بر تعلیق این فعالیت ها بوده است.
منبع: گاردین – 3 مارس