میکل آیستاران
جواد نکونام [متولد 1980 شهرری] هر روز به استخر هتل المپیک تهران می رود تا با انجام تمرینات لازم مجدداً سلامت زانوی راست خود را به دست آورد. ماه اوت، عضله مقطعی پای او در مسابقه ای در مقابل تیم “ویا رئال” دچار پارگی شد و از آن تاریخ به بعد، بهترین بازیکن مراسم “توپ طلایی” ایران در سال 2007 و توپ ساز مرکزی تیم اوساسونا، زیر دست پزشکان و در باشگاه های مختلف ورزشی روزگار می گذراند. او پس از دو عمل جراحی در آلمان به ایران سفر کرد تا روحیه خود را در نزد دوستان و اطرافیانش به دست آورد. اکنون نکونام برای علاقه مندان محلی که تیم های اوساسونا، رئال مادرید یا بارسلونا را می شناسند، به الگو و بت بزرگی تبدیل شده است. این بازیکن جوان، جدی و در عین حال کمرو که تنها بازیکن ایرانی در لیگ اسپانیاست در مصاحبه ای با “آ ب ث”، با مسؤولیت پذیری خاصی به تمامی سؤالات پاسخ می دهد.
کدام یک از این دو عنوان شهرت شما را بهتر نشان می دهد؟ بت پامپلونا یا بت تهران؟
پامپلونا به مانند یک رودخانه است و تهران به مانند یک اقیانوس. من در هر دو شهر مشهور هستم و مردم مرا در خیابان می شناسند. ولی در خیابان های ایران بهتر می توان ناشناس ماند.
به چه دلیل تصمیم گرفتید بیمارستان خود را در آلمان ترک کنید و برای بهبود پایتان به ایران سفر کنید؟
در آنجا خیلی تنها بودم. علاوه بر وضعیت بدنی می بایست از لحاظ روحی نیز تقویت می شدم. در آنجا داشتم افت می کردم، زیرا پس از عمل جراحی دوم مشکل کوچکی پیش آمد و حداقل به مدت سه هفته فعالیتی نداشتم. در حقیقت، برای تجدید نیرو و گذراندن آخرین مرحله بهبود احتیاج داشتم دوستان و نزدیکانم را ببینم.
نظر مربیان در پامپلونا درباره سفر شما به ایران چه بود؟
در همه حال از من حمایت کردند. تمامی دوستانم، کادر فنی و مدیران باشگاه به من توجه داشتند. این مسأله کمک بزرگی برای من بود و در آینده نیز آن را در نظر می گیرم.
اکنون دستمزد شما، پس از به دست آوردن توپ طلایی در کشورتان به عنوان بازیکن برگزیده سال 2007 و علیرغم مصدومیت زانو، بالا رفته است. آیا فکر می کنید سال های بیشتری در پامپلونا توپ بزنید؟
نمی دانم. از آلمان و انگلستان نیز پیشنهادهایی دریافت کرده ام و باید در این خصوص فکر کنم. ولی باز هم این مسأله را تکرار می کنم که قرارداد اوساسونا طی سال جاری آنقدر خوب بود که در تمامی مذاکراتم آن را در نظر خواهم داشت. ماه آینده درخصوص این موضوع در آلمان یا پامپلونا مذاکره خواهیم کرد.
از اینکه تنها ایرانی هستید که در “لا لیگا” اسپانیا توپ می زند، چه احساسی دارید؟
یک مسؤولیت بزرگ. در اسپانیا کسی چیزی در مورد ایران نمی داند. مردم فکر می کنند ایران یک کویر است و ما هم در دوران ماقبل تاریخ زندگی می کنیم. با این حال، جمهوری اسلامی در زمینه فنآوری یک قدرت به حساب می آید و میزان رشد و توسعه نیز بالاست. ما در دنیای فوتبال هنوز به سطح اروپا نرسیده ایم، ولی من خود را به عنوان نماینده ایران می دانم و همیشه تلاش خواهم کرد تا نام ایران را بالا ببرم.
نظر شما در خصوص تصویری که غرب از ایران دارد چیست؟
برای شناخت ایران باید به آنجا سفر کرد و این کشور را از نزدیک دید. تمامی اخبار در این زمینه منفی هستند، ولی با این حال زمانی که شخصی به ایران سفر می کند، متوجه می شود که آنچه مطبوعات می گویند در خصوص اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان صدق نمی کند.
اکنون بحران هسته ای به وضعیت قرمز خود رسیده است. آیا شما که در زمان جنگ ایران و عراق خردسال بودید، از خطر حمله نظامی نگران هستید؟
این مسأله تا بدین حد جدی نیست و من معتقدم که در نهایت راه حلی از طریق مذاکره یافت خواهد شد. ولی ترجیح می دهم از سیاست صحبت نکنم.
آیا شما یک شخص مذهبی هستید؟
من یک ایرانی مسلمان هستم و همیشه سعی می کنم که واجبات دینی خود را انجام دهم. از این لحاظ، احساس می کنم در اسپانیا به من احترام می گذارند.
همان طور که می دانید تیم های اسراییلی نیز در اتحادیه فوتبال اروپا [یوفا] بازی می کنند؟ آیا شما به عنوان بازیکن تیم اوساسونا در برابر یک تیم اسراییلی بازی خواهید کرد؟
خیر، من هرگز در برابر یک تیم اسراییلی بازی نمی کنم.
شما جو حاکم بر استادیوم “رینو ناوارا” را ترجیح می دهید یا استادیوم آزادی را؟
به هم ربطی ندارند. در ایران، بازی ها به صورت دیگری است. در ایران، حتی گاهی مردم از دو روز قبل به استادیوم می آیند و پشت درها می خوابند. در هیچ کجای دنیا نمی توانید فوتبال را با این شور و عشق یافت کنید.
آیا بازی تیم های فوتبال زنان در اسپانیا برای شما عجیب نیست؟
من در این رابطه تجربه بین المللی دارم و به آن عادت کرده ام. در ایران هم کارهایی در این زمینه انجام شده تا فوتبال صرفاً ورزش مردسالاری نباشد و زنان نیز بتوانند در تیم های مخصوص به خود بازی کنند. من امیدوارم که بزودی امکان ورود زنان به استادیوم نیز فراهم شود. هر چه تعداد تشویق کنندگان بیشتر باشد، بهتر است.
گفته می شود که زنان ایرانی زیباترین زنان در خاورمیانه هستند. به نظر شما زنان ناوارا [استانی در اسپانیا] چگونه اند؟
بسیار زیبا هستند، ولی من زنان ایرانی را ترجیح می دهم.
منبع: آ ب ث، 31 اکتبر
مترجم: علی جواهری