بازیگران تئاترهای خیابانی اسپانیا درقاب هائی نشسته اند که دوربین تینا پاکروان آنها را ثبت کرده است و به تهران آمده اند. گزارشی داریم از این نمایشگاه عکس ابتکاری در تهران.
نگاهی به نمایشگاه عکس تیناپاکروان
بازیگران خیابانی اسپانیا در تهران
ساعت 15:30د قیقه بعدازظهر یکی از سردترین روزهای تهران بود که سرازگالری مهرواقع درخیابان کاج آبادی ولی عصر درآوردم. به گمانم دومین یا سومین باربود که به اینجا می آمدم تا از نمایشگاه هنرمندانی که درقالب های متفاوت کارکرده و آثارشان را به شکلی صمیمی وبدون واسطه درمعرض دید عموم قرار می دهند، دیدن کنم. مثل قبل منتظر دیدن فضایی دلنشین بودم. درب اصلی گالری که به خیابان باز می شد درکنارخود تابلویی بزرگ را می دید که درآن مطالبی درمورد نمایشگاه، تاریخ بازبینی، ساعت و نام هنرمندنوشته شده بود. با هیجان وارد حیاط شدم وبلافاصله دست چپم را برای بازکردن درب کافه گالری دراز کردم.
درهمان لحظه اول متوجه عطر سیگاربه همراه موسیقی که تم اسپانیایی داشت شدم اما هنوز فضا برایم آشنا نشده بود. وارد شدم. طبق معمول همیشگی چند دختروپسر برروی صندلی های نارنجی وگردی که میزهای منحنی را دور کرده بودند نشسته وگپ می زدند. چای، سیگاروکیک هم که محتویات همیشگی این نوع مجالس بود. سلام گفتم واز جواب وتعارفاتشان فهمیدم که بچه های هنری هستند. انگار اینجا پاتوق ومحل امن آنها به شمارمی آمد. چنان به میزها چسبیده بودند که گویی سالها برنامه نشستن دارند. لبخندی زدم وازکنارشان گذشتم…
دراولین برخورد به شناسنامه کاری عکاس نمایشگاه برخوردم. تینا پاکروان. متولد 1356. لیسانس سینما از دانشکده سینما تئاتر تهران ودانشجوی رشته هنر درمدارس امریکا. کارگردانی جند فیلم کوتاه هنری ودستیاری کارگردانانی چون بهرام بیضایی، ضیاء الدین دری و… فعالیت مطبوعاتی وتئاتری درگرایش های مختلف هم از جمله فعالیت های هنری ایشان محسوب می شد.
تابلوهایی که مدنظرم بودند به صورت دقیقی دراطراف کافه به دیوار خاکستری رنگ آنجا آویخته شده بودند. قریب به 25 فریم عکس ازتئاترهای خیابانی اسپانیایی. از سمت راست شروع به دیدن کردم. عکس هایی از بازیگران نمایش های هیجان انگیز. با دقت که به این عکس ها می نگری متوجه می شوی که قاب بندی آنها درلحظه اتفاق افتاده واکثر آنها درحین اجرا به ثبت رسیده اند. هیچ گونه نورپردازی از خود عکاس در تابلوها دیده نمی شود ووجود نورطبیعی واستفاده از عناصر مستند بصری در ترکیب بندی مشهود است. خلاقیت در نوع نگاه عکاس، انتخاب سوژه هایی است که به گونه های مختلف استفاده از رنگ درصورت وبدن بازیگررا دراولویت قرار داده اند. تفاوتهای هنر تئاترخیابانی را به سادگی می توان درهمین چند عکس درک کرد. اینکه گریم، انتخاب وطراحی لباس درشیوه بیانی هنرپیشگان تئاترخیابانی اسپانیا چه جایگاهی دارد. فرم درخدمت نمایش است وزنجیره این سه عنصر به راحتی درنگاه تینا پاکروان به عنوان عکاس قابل تشخیص است.
سر برمی گردانم تا به سمت چپ بروم. عطر قهوه درفضای کافه پیچیده وبه آنجا حال وهوای دیگری می دهد. حالا تلاش می کنم موسیقی اسپانیایی که از chepsy king انتخاب شده ودرفضا موجود است را هم درخدمت نگاهم بیاورم تازیبایی درشیوه عکاسی را دقیق تر ببینم. صورت قاب استفاده شده برای تکثیر عکس ها نیزمتفاوت است وحتی با اندازه های قاب ها هم برای رسانیدن موضوع ومفهوم، بازی می شودتا گهگاهی از این طریق شاهد تولید هنری تلفیقی، درقاب بندیها بشویم.
چیزی که درتصاویرتوجه را به خود جلب می کند نوع نگاه و حسی بود که دراغلب بازیگران نمایش های خیابانی موجود است. موضوعی که درانتقال آن از طرف عکاس به شدت تاکید می شود. نوعی غم ونگرانی. اندوه و افسوس. نگاهی غریب وپریشان که درصورت بیشتر عکس ها موج می زند وبا نگاه عکاس به نگاه مخاطب منتقل می شود. شاید دردی بودمشترک که کم وبیش درهمه هنرمندان تئاتر دنیا ازناکامی ها و هرج ومرج های موجودمیان حکام ومردم دیده می شد. به تابلوی آخررسیدم. عکسی بزرگ از یک بازیگر اسپانیایی که بال های خود را برروی دخترکوچکی بازکرده وچیزی از او می گیرد یا می دهد. چند لحظه ای بافت وبرش های به وجودآمده درآن مرا مجذوب می کند تا حسن ختام نمایشگاه اثری برجسته وپرمعنا به نظربیاید.
این نمایشگاه از ساعت 17 تا 20 تا 24 دیماه در بوفه گالری ماه مهر برپاست بوفه گالری ماه مهر در خیابان ولیعصر، روبروی پارک ملت، خیابان کاج آبادی، شماره 12 واقع است.