مایکل شویرتز- ویلیام جی براود
به نظر می رسد همزمان با اعلام آزمایش موشکی برای دومین روز متوالی توسط ایران و اظهارات کاندولیزا رایس مبنی بر دفاع آمریکا از متحدانش در برابر هرگونه حمله ای، مواجهه ایران و آمریکا در روز پنجشنبه شدیدتر شده باشد.
رایس سخنان خود را در کشور استقلال یافته ارمنستان و در پایان سفر سه روزه به شرق اروپا ایراد نمود. رسانه های دولتی ایران نیز مدت کوتاهی پس از این سخنان، به گزارش آزمایش های جدید موشکی دست زند که به گفته آنها اژدر جدیدی را شامل می شود.
تلویزیون دولتی ایران موشکی را نشان داد که در سیاهی شب شلیک شده و غباری از آتش را به راه انداخت. به گزارش تلویزیون ایران، انجام آزمایش های جدید از چهارشنبه شب تا پنجشنبه ادامه یافته است. پیش تر در همان شب یکی از فرماندهان سپاه پاسداران از اجرای این مانور موشکی خبر داده بود ولی به جزئیاتی آن اشاره ای نکرده بود.
رادیوی دولتی ایران نیز ضمن اشاره به موشک های دریایی که در ایران نام نهنگ را گرفته، گفت: «شلیک انواع متنوعی از موشک های زمین به هوا، زمین به زمین، دریا به هوا و همچنین شلیک قدرتمند موشک های نهنگ در آب های خلیج فارس انجام شده است.» آزمایش های اخیر پس از اعلام آزمایش 9 موشکی است که به گفته تهران، دارای برد مناسب برای حمله به اسرائیل هستند.
رایس در کنفرانس خبری مشترک با میکائیل ساکاشویلی رئیس جمهور ارمنستان، گفت: «ما از منافع خود و متحدان خود دفاع خواهیم کرد.»
رایس گفت: «ما تعهدات خود را برای دفاع از متحدانمان بسیار جدی می گیریم و ذهن هیچ کس نباید در این مورد مغشوش باشد.»
این اظهارات به دنبال جنگ لفظی فزاینده میان مقامات ایران و آمریکا بر سر برنامه بحث انگیزهسته ای ایران ایراد شد که واشنگتن و بسیاری دیگر از دولتهای غربی معتقدند به عنوان پوششی برای توسعه تسلیحات هسته ای به کار می رود. تهران هم مکرراً این اتهام را رد کرده است. دولت بوش از کنار گذاشتن گزینه نظامی امتناع می کند. نیروی هوایی اسرائیل نیز ماه گذشته به تمرین نظامی دست زد که از نگاه مسؤولان امنیتی آمریکا مشابه یک حمله به تأسیسات هسته ای ایران بوده است.
اسرائیل عهد کرده که مانع از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هسته ای شود. به گزارش رویترز، اسرائیل نیز از پنجشنبه به این جنگ لفظی محلق شده است. ایهود باراک وزیر دفاع اسرائیل گفت او فشار دیپلماتیک و تحریم ها را ترجیح می دهد، اما «اسرائیل قوی ترین کشور منطقه است و در گذشته نشان داده وقتی پای منافع امنیتی حیاتی اش درمیان باشد، از دست زدن به اقدامات لازم ترسی ندارد.»
در ادامه این تنش ها، آمریکا و جمهوری چک به امضای موافقت نامه ای در هفته جاری دست زدند که اجازه استقرار بخشی از سپر موشکی ضد بالستیک را به پنتاگون می دهد. واشنگتن بر قصد خود در محافظت (اروپا) علیه موشک های ایرانی همچنان استوار است.
کشتی های جنگی آمریکا و انگلستان نیز در همین حال، به انجام مانور در خلیج فارس مشغول شده اند. گروهی از دانشمندان مستقل آمریکا اوضاع فعلی را به جنگ اغراق آمیز از سوی ایرانی ها و دولت بوش توصیف کرده اند. هم ایران درباره قدرت موشک هایش و هم آمریکا درباره لزوم استقرار دفاع موشکی به مبالغه دست زده اند.
دیوید رایت از سازمان دانشمندان مسؤول می گوید: «ایران خیلی وقت ها به اغراق در توان موشکی خود دست زده، و ظاهراً این سنت در آزمایش های هفته جاری نیز ادامه پیدا کرده است. در همین حال، دولت بوش هم از آزمایش های موشکی ایران برای پیشبرد سیستم ضد موشک آمریکا در اروپای شرقی استفاده کرده که کارآیی آن در دنیای واقعی هرگز نشان داده نشده است.»
رایت گفت به نظر می رسد برد بزرگترین موشک های ایران، به اندازه چشمگیری کمتر از آنچه باشد که ایرانی ها معمولاً ادعا می کنند.
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل- 11 ژوئیه