هنر روز، در بخش کتاب می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند، به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود، ولی این امر به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
توجه: به اطلاع دوستان نویسنده و ناشر می رساند، کتاب هائی که در سال 1387 به نشانی کتاب روز فرستاده شده است، متاسفانه به علت درهم ریختگی نشانی پستی به دست ما نرسیده است. ضمن پوزش از دوستان نشانی را به صورت صحیح اعلام می کنیم:
Iran Gooya : نام گیرنده
BP 114 : شماره صندوق پستی
Creteil 94000 : اسم وکد پستی شهر
France : نام کشور
فرهنگ اساطیر ایرانی بر پایه متون پهلوی
نویسنده: خسرو قلی زاده
472 ص، تهران: نشر کتاب پارسه، 1387، چاپ اول
این کتاب که به صورت یک فرهنگ یا واژه نامه تدوین شده است، به طرح مباحثی در زمینه اساطیر و آیین های ایران باستان با محوریت دوره میانه می پردازد. در حقیقت در تدوین این واژه نامه تنها از متون پهلوی یا دوره میانه زبان فارسی استفاده وسیعی شده است تا خواننده با نظر مؤلفین متون پهلوی در مورد بن مایه های اساطیری و فکری ایران کهن آشنا گردد. همچنین به دلیل تاثیری که ایرانیان از اساطیر سایر ملل همجوار پذیرفته اند، به اساطیر بین النهرینی، ودایی و تا حدی مصری نیز اشاره شده است. در این کتاب با اعتقادات، باورها، مراسم، آیین ها، قهرمانان، شاهان، زنان، مردان، جانوران و گیاهان اساطیری روبرو می شویم که کهن الگوی نمونه های متون جدید و حتی معاصر فرهنگ ایران و ادبیات فارسی هستند.
خانلری و نقد ادبی
نویسنده: ایرج پارسی نژاد
222 ص، تهران؛ انتشارات سخن، 1387، چاپ اول
«پرویز ناتل خانلری» در دفتر تاریخ نقد ادبی ایران مقامی ارجمند دارد. او پنجاه سال از هفتاد و هفت سال زندگی پرثمرش را در کار خدمت فرهنگی به جوانان ایران صرف کرد. در کتاب حاضر، میراث گرانبهای «خانلری» در حوزه زبان و ادبیات فارسی و نقد ادبی ایران معرفی و بررسی شده است. در بازنگری آراء انتقادی «خانلری» در ادبیات می بینیم، با آن که بیش از شصت سال از زمان نگارش بسیاری از مقاله های او می گذرد هنوز هم نظریات تجدد خواهانه معتدل و معقول این استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، اصالت و تازگی خود را حفظ کرده است.
پژوهشگران معاصر ایران، جلد دوازدهم:عبدالحسین زرین کوب، محمد جعفر محجوب
نویسنده: هوشنگ اتحاد
707 ص، تهران: انتشارات فرهنگ معاصر، 1387، چاپ اول
جلد دوازدهم از مجموعه «پژوهشگران معاصر ایران» به بررسی زندگی، فعالیت ها و آثار دو پژوهشگر برجسته و فقید تاریخ و ادبیات ایران یعنی «عبدالحسین زرین کوب» و «محمد جعفر محجوب» اختصاص دارد. این بررسی همراه است با نمونه هایی از نثر این دو پژوهشگر، فهرست آثار آنها، هم چنین کتابنامه و فهرست های گوناگون راهنما.
راه یاب ایران
(مصور، رنگی)
نویسنده: ناصر کرمی
349 ص، تهران: انتشارات فرهنگ معاصر، 1387، چاپ اول
«راه یاب» روشی روزآمد برای معرفی فضای سیاحتی یک سرزمین است. بر خلاف راهنماهای سنتی و قدیمی گردشگری، در کتاب های «راه یاب» ارائه اطلاعات بر مبنای منطق معمول سفر، یعنی در قالب مسیر و نه به صورت فهرستی از نقاط پراکنده انجام می شود. از این نظر در کتاب «راه یاب ایران»، متن پا به پای نقشه های راهنما – که برای سهولت استفاده عموم به صورت ساده طراحی شده اند – پیش می رود و به همین خاطر حتی امکان سفر در مقاصد ناشناس را برای علاقمندان فراهم می کند. این کتاب، با نقشه ها، تصاویر، فهرست ها و اطلاعات گوناگون و مفید، ابزاری مناسب برای گردشگری و سفر در ایران است.
رند خام: شریعتی شناسی
جلد یکم
نویسنده: رضا علیجانی
279 ص، تهران: انتشارات قلم، 1387، چاپ اول
به عقیده نویسنده این کتاب، دکتر علی شریعتی یکی از مهم ترین نظریه پردازان چپ و رادیکال مذهبی و به عبارت دقیق تر یکی از بزرگ ترین میراث گذاران سوسیال دموکراسی مذهبی و معنوی در ایران است. کتاب حاضر، بر اساس مطالبی که نویسنده در کلاس «شریعتی شناسی» بازگو کرده، تنظیم و تدوین شده است. این کلاس در چهارچوب برنامه های «دفتر پژوهش های فرهنگی دکتر علی شریعتی» در سال های گذشته برگزار شده است. نویسنده که خود تعلق خاطر به سوسیال دموکراسی مذهبی و معنوی دارد، در این کتاب که جلد اول از یک مجموعه است، به بررسی زمانه، زندگی و آرمان های شریعتی می پردازد.
در آیینه رود: منتخب اشعار شفیعی کدکنی
ترجمه و نقاشی: پری آزرم معتمدی
ویرایش: آلن ویلیامز
408 ص، تهران: انتشارات سخن، 1387، چاپ اول
این کتاب که به صورت دو زبانه و همراه با نقاشی های زیبایی چاپ شده، گزیده ای است از اشعار «محمد رضا شفیعی کدکنی»، همراه با ترجمه انگلیسی آنها. کتاب با دو مقدمه از مترجم و ویراستار درباره این اشعار و روش ترجمه و ویرایش آنها آغاز می شود.
تاریخ شفاهی جامعه روحانیت مبارز تهران
تدوین: مجید نجف پور
332 ص، تهران: انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1387، چاپ اول
در این کتاب، شکل گیری، فعالیت ها و نقش «جامعه روحانیت مبارز تهران» در جریان پیروزی انقلاب اسلامی ایران بررسی شده است. این تشکل در بحبوحه انقلاب با تلاش های شخصیت هایی چون «سید محمد حسینی بهشتی»، «مرتضی مطهری»، «علی اکبر هاشمی رفسنجانی»، «محمد رضا مهدوی کنی» و… شکل گرفت و نقش ویژه ای در دوران قبل و پس از انقلاب ایران، در عرصه سیاسی و اجتماعی ایفا کرد. کتاب شامل شش فصل با این عناوین است: 1- بررسی سیر اندیشه سیاسی حکومت در تاریخ تشیع، 2- نخبگان «جامعه روحانیت مبارز تهران»، 3- موجودیت «جامعه روحانیت مبارز تهران» و هدایت امت در پیروزی نهضت، 4- حضور فعال «جامعه روحانیت مبارز تهران» در عرصه سیاست، 5- روحانیت، جنگ و هشت سال دفاع مقدس، 6- «جامعه روحانیت» و آینده ای پرالتهاب.
تاریخ سلجوقیان کرمان
نویسنده: محسن مرسل پور
168 ص، کرمان: انتشارات مرکز کرمان شناسی، 1387، چاپ اول
حکومت سلجوقی کرمان را می توان مدل کوچکی از امپراطوری سلجوقیان بزرگ به شمار آورد. ترکمانان سلجوقی که از سال 440 تا 583 ه. ق در کرمان حکومت کردند، سعی در تطبیق خود با فرهنگ مردم محل داشتند و این تلاش ها به خصوص در مورد «توران شاه اول» با موفقیت چشمگیری همراه بود. اگر چه تاریخ سلجوقیان کرمان منابع بسیار زیادی دارد اما این منابع محدودند و با وجود حجم زیاد، مطالب بسیار کمی ارائه می دهند. کتاب حاضر، کوششی است برای پرکردن این خلاء. نویسنده ضمن بررسی تاریخ حکومت صد و پنجاه ساله سلجوقیان بر کرمان، ساختار اقتصادی و اجتماعی در این دوره را مورد توجه خاص قرار داده است. کتاب دارای چهار فصل با این عناوین است. 1- جغرافیای تاریخی کرمان از صدر اسلام تا روی کار آمدن سلاجقه، 2- تاریخ سیاسی و دودمانی سلجوقیان کرمان، 3- نظام سیاسی و اداری، 4- اوضاع اقتصادی و اجتماعی کرمان در دوره سلجوقیان کرمان.
پارسای پارسی: سلمان فارسی به روایت متون فارسی
نویسنده: محمد رضا ترکی
414 ص، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی، 1387، چاپ اول
این کتاب، زندگانی و شخصیت «سلمان فارسی» را، آن گونه که در متون فارسی و در قلمرو اندیشه های مذاهب اسلامی و در عرصه غریب اسطوره ها جلوه یافته است روایت می کند و خواننده را با یکی از شخصیت های برجسته ایرانی که در تاریخ صدر اسلام جایگاه ویژه ای دارد آشنا می سازد. برای این منظور، نویسنده علاوه بر جستجو در آثار ادبیات فارسی، بسیاری از متون تاریخی، کلامی، اخلاقی، عرفانی، تفسیری و روایی را مطالعه کرده و سیمای «سلمان فارسی» را بر اساس آنها به تصویر کشده است.
نشریات
حرفه:هنرمند
بیست و پنجمین شماره نشریه “حرفه: هنرمند” ویژه نقاشی و عکاسی منتشر شد. در این شماره از نشریه “حرفه هنرمند” در بخش عکاسی مطالبی چون “پیکرهها و مکانها” از رولف لاتر، “راوی معاصر صحنهها در تاریخ هنر تجسمی” نوشته فرهاد فخریان، “انتخاب موضوع در عکاسی” که در باب انتخاب موضوع گفتوگویی با بیل جی و دیوید هورن با ترجمه محمدرضا میرزایی داشته است و “ در باب اهمیت موضوع:ارتباط با هنرمند” مهرداد دفتری، “اندر اهمیت چیز” نوشته مهرداد افسری، “رویارو، عکاسی خانگی، عکس موقعیت” گفت و گوی عباس کوثری و شهریار توکلی با پیمان هوشمندزاده، “خرده فرهنگهای دنیای بیش و کم مردانه” نوشته مهران مهاجر، “ستوان، مرغ ریقو، خروس ریقوتر” نوشته پیمان هوشمندزاده و در بخش نقاشی مطالبی چون “آنتونیو لوپز گارسیا” نوشته آنتونیو لوپز گارسیا، ”رئالیستهای نوین اسپانیا” نوشته ویلیام دیکس، “ دستانی آهسته و پیوسته” نوشته جف اگرز، “نقاشی از روی عکس: اطلاعات عکس یا حضور در واقعیت” گفت و گوی جمعی ساغر پزشکیان، امین نورانی و ایمان افسریان، “نقاشی عکس-پایه” نوشتهِ اریک لپرستی، “شهره مهران : پردههای نایلونی” گفت و گوی مهران مهاجر و ایمان افسریان با شهره مهران و” چند نکته در حواشی نقاشی شهره مهران” نوشتهِ مجید اخگر به چاپ رسیده است.
همچنین در این شماره در بخش هنرمند مِیتوان مطالبی همچون “ ورود به بحث” از مجید اخگر، “بنیامین و زیبایی شناسی پس ماندهها” از بن هایمور، “زیمل: قطعات زندگی روزمره” از بن هایمور، “خرابههای صنعتی” از تیم ادنسور، “زندگی روزمره و بیان هنری” نوشته بن هایمور و “ نزدیک شدن به چه چیز؟” نوشته ژرژ پرک را خواند.
”حرفه: هنرمند” به صورت فصلنامه با مدیر مسوولی شهریار توکلی زیر نظر شورای نویسندگان منتشر میشود.
گلستانه
صدمین شماره ماهنامه ادبی و هنری گلستانه با گشودن پرونده ویژه “کارن. یی بندر” نویسنده آمریکایی همراه با مطالب متنوعی از نویسندگان ایرانی و خارجی منتشر شد.
پرونده این شماره از ماهنامه گلستانه ویژه “کارن. یی بندر” نویسنده رمان های”کاندیدا” و “مثل آدم های عادی” است و در بخش هایی از این نوشتار قسمت هایی از دو داستان نام برده منتشر شده است.
نگاهی به آثار میترا تبریزیان از عکاسان و فیلمسازان شناخته شده معاصراز دیگر مطالب این مجله است. میترا تبریزیان تاکنون نمایشگاه های زیادی در موزه ها و گالری های بزرگ بین المللی دنیا برگزار کرده است. همچنین آثار او در موزه های شناخته شده ای چون موزه ویکتوریا و آلبرت، موزه لندن و… نگهداری می شود.
گلستانه در بخش شعر خود “شعر لیتوانی” را مورد توجه قرار داده است که در این میان به اسامی کسانی مانند “ بالیس ایروگا”، “ ایلحان برک” و “چارلز سیمیک” بر می خوریم.
در بخش داستان این نشریه نیز گفتگویی با آفاق مسعود نویسنده جمهوری آذربایجان منتشر شده است همچنین داستانی کوتاه از ایساک بابل به همراه نقد این داستان از دیگر بخش های این قسمت است.
نگاهی به داستان حنیف قریشی و نقد مجموعه داستان “مسافر باغ سیب” نوشته اسماعیل یورد شاهیان ازدیگر مطالب خواندنی این شماره است.
جدید
هفتمین شماره ماهنامه “جدید”، نخستین ماهنامه تخصصی کمیک استریپ در ایران، ویژه مهرماه 87 منتشر شد.
ماهنامه آموزشی، خبری، فرهنگی، اجتماعی “جدید” با مدیر مسئولی محمدرضا زائری و سردبیری نریمان فرامرزی هفتمین شماره خود را با طرح جلدی ازماجراهای تن تن منتشر کرد.
این ماهنامه در هر شماره خود چند داستان را در سه تا چهار صفحه به شکل دنبالهدار منتشر میکند و علاوه بر آن بخشی را به معرفی یک چهره برجسته و فعال در زمینه گرافیک و تصویرسازی اختصاص میدهد.
”سابر و اپه”، “آستریکس و اوبلیکس”، “اسپیرو فانتزیو” و “داستان ضحاک” از داستانهای این شماره هستند. ماهنامه تخصصی کمیک استریپ “جدید” در 64 صفحه رنگی به بهای 1500 تومان روی پیشخوان است.