نامزدهای ریاست‌جمهوری از مقاومت در برابر غرب می‌گویند

نویسنده

» گزارش واشنگتن پست از انتخابات ایران

مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران که برای انتخابات ماه آینده ریاست‌جمهوری نامزد شده است، در آغاز مبارزات انتخاباتی خود عهد کرد که در صورت انتخاب شدن، سیاست مقاومت در برابر غرب دهد.

سعید جلیلی در اولین نطق انتخاباتی خود در تهران گفت، اولویت سیاست خارجی را گسترش نفوذ اسلام در جهان و مقابله با “خودخواهی” اعلام کرد، که اشاره به آمریکا داشت.

جلیلی یکی از تندروترین نامزد‌هایی به حساب می‌آید که شورای نگهبان صلاحیت وی را برای انتخابات 14 ژوئن تایید کرده است.

این اعتقاد وجود دارد که او بخش زیادی از حمایت خود را از بسیج، شاخه شبه‌نظامی سپاه پاسداران دریافت می‌کند. این نامزد یک پای خود را در جنگ 8 ساله ایران و عراق از دست داده و جانباز به حساب می‌آید.

بسیاری از شخصیت‌های بسیجی و دیگر تندروها در این نطق شرکت کردند. جمعیت حدود 3000 نفری فریاد می‌زدند: “شهید زنده ما، برگ برنده ماست.” برخی به نشانه حمایت از کمپین جلیلی روزه گرفته بودند.

شورای نگهبان صلاحیت دو تن از مهمترین نامزدهای انتخاباتی را تایید نکرد و شانس نامزدهای موافق با حکومت را بیشتر کرد.

اکبر هاشمی رفسنجانی و اسفندیار رحیم مشایی رد صلاحیت شدند. ممنوعیت شرکت رفسنجانی در انتخابات، اصلاح‌طلبان را که پس از حوادث سال 2009 به شدت سرکوب شدند، ناامید کرد. از هشت نامزد تایید صلاحیت شده، شش تن محافظه‌کار هستند و فقط دو نفر تمایلات اصلاح‌طلبانه دارند.

جلیلی گفته است که به دنبال احیای سیاست‌های انقلابی سال 57 است که روحانیون را به قدرت رساند.

وی با تکرار سیاست‌های بنیانگذار جمهوری اسلامی، آیت‌الله روح‌الله خمینی، گفت: “ما به دنبال خشک کردن ریشه رژیم صهیونیستی، سیستم‌های سرمایه‌داری و کمونیستی هستیم. در عوض سیستم اسلامی را ترویج می‌کنیم. این گفتمان اشغال را رد می‌کند. این گفتمان جمهوری اسلامی است.”

جلیلی گفت، سازش رنج و نابودی به بار می‌آورد.

وی به عنوان مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران، با قدرت‌های جهانی بر سر برنامه مناقشه‌برانگیز هسته‌ای کشور، سازش نکرده است. غرب ایران را متهم می‌کند که به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای است؛ ایران این اتهام را رد می‌کند.

روی یک پلاکارد در این اجتماع نوشته شده بود: “مقاومت تنها راه پیشرفت است.” شعار تبلیغاتی او “خروش فقرا” است.

جلیلی از حمایت محافظه‌کاران متعددی برخوردار است که در سال 2005 احمدی‌نژاد را به قدرت رساندند. احمدی‌نژاد در سال 2011 به دنبال به چالش کشیدن قدرت رهبر ایران، که حرف آخر را در مسایل ایران می‌زند، حمایت محافظه‌کاران را از دست داد. جلیلی خود را کاملا مطیع رهبر نشان داده است.

منبع: واشنگتن پست - 24 مه