صدور انقلاب فرهنگی دوم به خارج

نویسنده

samanrasoulpour.jpg

‏ سامان رسول پور ‏

همزمان با محدودیت هائی که برای دانشجویان خارج از کشور ایجاد شده و زمینه سازی برای بازگرداندن عده زیادی از آنان و جا دادنشان در دانشگاه های کشور در دستور قرار داده، دادستان کل کشور با تنظیم نامه ای انتقادی خطاب به مسئولان علمی و فرهنگی کشور، خواستار نظارت بیشتر و دقیقتر بر رفتار دانشجویان ایرانی خارج از کشور شد و دستور داد اقدامات انضباطی و ارشادی بیشتری برای آنان تدارک دیده شود.

دری نجف آبادی در سخنانی خطاب به وزرای علوم، بهداشت ومسئولین دبیرخانه ی شورای عالی انقلاب فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، ضمن انتقاد از عملکرد این نهادها در کنترل دانشجویان ایرانی خارج از کشور، خواستار اتخاذ تدابیر سخت گیرانه تری شد، چرا که به گفته ی وی “هویت ملی” و “عزت اسلامی” چنین اقتضا می کند.

در جریان جلسات پیشین دادستانی با نهادهای مذکور- مسئولانی از وزارت های علوم و بهداشت و شورای عالی انقلاب فرهنگی - تصمیماتی اتخاذ شده بود مبنی بر فعال کردن مبلغان دینی و فرهنگی، ایجاد انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی و غیر ایرانی برای پیشبرد فعالیتهای مذهبی، فرهنگی و علمی، تقویت عرق مذهبی و ملی دانشجویان خارج از کشور، گسترش گفتمان پیروان اهل بیت از طریق رسانه های ایرانی برون مرزی در بین دانشجویان و کنترل و بازرسی محسوس و غیر محسوس وزارت علوم بر وضعیت دانشجویان، جهت برخورد با عناصر مخل امنیت ملی و حیثیت اسلامی و شیعی.

موضوع دیگری که در این جلسات و در نامه ی اخیر دادستانی بر آن پای فشاری شده، در نظر گرفتن ضمانت اجرایی برای تصمیمات اتخاذ شده است.به عبارت دیگر وضع مجازات هایی از قبیل عدم اعطای مجوز تحصیلی یا حق ورود به دانشگاههای داخل کشور و در حالت سخت گیرانه تر هماهنگی با سفارت ها برای عدم اعطای مجوز ورود به کشور.

همچنین در نامه ی دادستان کل کشور، از مسئولان مربوطه خواسته شده تا گزارش کارشان را در پیوند با مصوبات پیشین دادستانی کل کشور سریعا ارائه کنند.

در حال حاضر حدود 70هزار دانشجوی ایرانی در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند که عمده ی آنان دانشجویان غیر بورسیه ای هستند و طرح کاستن از دانشجویان ایرانی مقیم خارج از کشور از زمان روی کار آمدن دولت جدید در دستور قرار داشت و علت عمده آن آگاهی هایشان از وضعیت دانشجویان بود که بدون توجه به خواستگاه خانوادگی و طبقاتی آنان رای و نظرشان با جناح راست و سنت گرایان نبوده است. مهم ترین نمود این برداشت در انجمن های اسلامی دانشجویان ایرانی در خارج از کشور دیده می شود که در آخرین رای گیری ها نشان دادند که نه تنها هواداران جناح راست در آن ها اکثریت ندارند بلکه تعداد دانشجویان حاضر در این مراکز که نظراتی تندرو از اصلاح طلبان دارند نیز فراوان بوده است. تعدادی از این انجمن ها با سفارت و یا دفاتر رهبری در خارج دچار مشکلات متعدد شده اند.

در طول سالیان گذشته قریب 100 انجمن اسلامی در دانشگاههای خارج از کشور تاسیس شده است.

به گفته صاحب نظران بر اساس طرح دادستان کل می تواند برخوردهایی مشابه با دانشجویان داخل کشور، با دانشجویان خارج از کشور نیز صورت بگیرد. به باور این تحلیلگران، اظهارات دادستان کل کشور و محدودیت هایی که برای دانشجویان تدارک دیده شده، نشان از زمینه چینی برای صدور انقلاب فرهنگی دوم به خارج از مرزهای کشور دارد.در همین ارتباط دانشجویان مقیم خارج قاعدتا به زودی با نشانه های این سیاست جدید برخورد خواهند کرد.