سولماز شریف
روز به روز بر تعداد زنانی که در ایران به دلایل عقیدتی دستگیر و راهی زندان می شوند افزوده می شود: روزنامه نگار، فعال دانشجویی، فعال حقوق زنان و… اتهام همه آنها هم یکیست: اقدام علیه امنیت ملی و تشویش اذهان عمومی.
فعالان زن که دیگر گوشه ای نشستن و نظاره کردن را بر نمی تابند، تنها برای احقاق حقوق برابر بین زن و مرد نیست که بازداشت می شوند. دانشجویان دختر هم هستند که بازداشتی های آنان به 5 تن رسیده است؛ یک نویسنده زن کرد نیز در زندان به سر می برد. از سوی دیگر تعداد فعالین حقوق زنان زندانی نیز به 4 تن رسیده که دو تن از آنان از فعالین کرد هستند که به آنها هم اتهام همکاری با گروه های ضد انقلاب زده شده است.
روناک صفار زاده و هانا عبدی فعالین حقوق زنان در سنندج بیش از دو ماه است که در زندان به سر می برند. این دو، عضو انجمن آذر مهر زنان کردستان هستند که در کمپین یک میلیون امضا نیز فعالیت می کردند. این دو امروز به همکاری با ضد انقلاب و پیش بردن افکار آنان از طریق نهادهای مدنی هم متهم شدند.
زنان زندانی نیز وضعیتی مشابه مردان زندانی دارند:یورش به خانه ها، دستگیری، بی خبری خانواده ها، برخوردار نبودن از حقوق زندانی و بسیاری موارد دیگر.
ماموران نیروی انتظامی هانا را در خانه پدر بزرگش دستگیر کردند. کیس کامپیوتر و دفترچه های کمپین یک میلیون امضا را با خود بردند و از آن پس خبری از هانا نیست.
روناک صفارزاده نیز شرایط مشابهی دارد. ماموران وزارت اطلاعات بدون حکم قضایی وارد منزل وی شدند و پس از ضبط وسائل شخصی، او را بازداشت کردند. گزارشات حاکی از آن است که مادر روناک پس از مراجعه به مسئولین قضایی در سنندج مورد توهین و تمسخر این افراد قرار گرفته و به وی اعلام شده است درصورت خبر رسانی در مورد فرزندش، وی را هم بازداشت می کنند.
مادر روناک صفار زاده اعلام کرده پس از مراجعه به دادسرا نه تنها اجازه ملاقات با فرزندش را نیافته است بلکه مسئولین مانع از تحویل لباس ها و دارو های روناک نیز شده اند.
همچنین در تهران، مریم حسین خواه و جلوه جواهری کماکان در زندان به سر می برند. اتهام مریم حسین خواه و جلوه جواهری، همکاری با سایت های اینترنتی و بیشتر در ارتباط با مسائل حوزه زنان اعلام شده است. اما روزنامه های وابسته به جناح راست بعد از آنکه حتی برای آزادی این دو وثیقه تعیین شده بود، اعلام کردند آنها با گروه پژاک همکاری داشته اند.به این ترتیب به گفته همسر خانم حسین خواه، نه تنها وثیقه سنگین وی تعدیل نشدف بلکه جرمش هم سنگین تر اعلام شد. برای این دو فعال حوزه رسانه وثیقه های چند صد میلیونی تعیین شده است.
در همین حال و در شرایطی که دانشگاهها روزهای پر التهابی را تجربه می کنند ـ این ناآرامی ها با روز دانشجو شدت بیشتری یافت ـ دختران دانشجو نیز به همکلاسی های خود پیوستند و برای احقاق حقوق صنفی شان تلاش کردند، اما آنها نیز یک به یک بازداشت شدند.
سارا خادمی دانشجوی جامعه شناسی دانشگاه مازندران در خوابگاه دختران این دانشگاه دستگیر و به مراجع اطلاعاتی بابلسر تحویل شد. وی توسط دو مامور زن تحت تعقیب بوده است.
سحر یزدانی پور، دانشجوی سال سوم کتابداری و از اعضای انجمن اسلامی دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی، که در پی تجمعات اخیر این دانشگاه به دادگاه انقلاب احضار شده بود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
نسیم سلطان بیگی، دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی، انوشه آزادفر دانشجوی دانشگاه تهران و الناز جمشیدی دانشجوی دانشگاه آزاد نیز طی هفته های اخیر بازداشت شده اند.
در ادامه این روند، زینب یوسفی از فعالان ادبی سنندج نیز پس از احضار به وزارت اطلاعات سنندج، بلافاصله بازداشت و راهی سلول انفرادی شد.
گفته می شود بازداشت این فعال ادبی مربوط به سفر اخیر وی به کردستان عراق و شرکت در یک فستیوال ادبی به نام “گلاویژ” در شهر سلیمانیه است؛ در حالیکه طبق گفته فعالین حقوق بشر حوزه کردستان، فستیوال ادبی ”گلاویژ” هر ساله در شهر سلیمانیه کردستان عراق برگزار می شود و وزارت روشنفکری حکومت اقلیم کردستان عراق هر سال عده ای از چهره های روشنفکری و ادبی کردستان ایران را برای شرکت در این فستیوال دعوت می کند.
و اینها تازه اسامی ای است که به خبرها راه یافته؛ در میان زنان فعال نیز زندانیان هستند که در بی نامی روزهای زندان را می گذرانند؛ مثل مردان ایرانی.