کاوه برزگر
تنها سه هفته پس از آنکه احمدینژاد و سخنگوی دولتش ادعا کردند نیروهای آمریکایی قصد “ربودن یا ترور خادم ملت در عراق” را داشتهاند، وی هویت عاملان ادعایی ربودن خود را تغییر داد و آنها را “فلسطینی، عراقی، افغانستانی و آمریکایی” معرفی کرد. اما این تنها سخن عجیب دیروز احمدینژاد در حضور خبرنگاران نبود، چرا که او از پیشنهاد بازگشایی کنسولگری آمریکا در ایران نیز استقبال کرد و علیاکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل رهبر نظام را هم در مسئله هستهای هیچکاره دانست.
احمدینژاد در حالی ملیت عاملان ربودن ادعایی خود را تغییر داد که پیش از این سخنگوی دولت وی، خبرگزاری دولتی ایرنا و روزنامه ارگان دولت به صراحت عاملان طرح ترور یا ربودن احمدینژاد را آمریکایی معرفی کرده بودند. حتی یک سایت حامی دولت از این هم فراتر رفته و از قصد نیروهای آمریکایی برای ربودن احمدینژاد و بردن وی به خاک آمریکا برای محاکمه خبر داده بود!
با این حال دیروز رئیس دولت نهم مشخص کرد که شعار ربایندگان ادعایی وی، “ضد آمریکایی و ضد ایرانی” بوده است: وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری درباره اینکه آیا نمی خواهید افرادی را که قصد ربودن شما را داشتند معرفی کنید، گفت : “گروهی متشکل از افراد فلسطینی،عراقی، افغانستانی و آمریکایی با شعار ضد آمریکایی و ضد ایرانی می خواستند این کار را انجام دهند که به لطف خدا نتوانستند به اهداف شومشان دست پیدا کنند” . وی پیش تر ادعای “قصد دشمنان برای ربودن یا ترور” خود را در جمع روحانیان عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم مطرح کرده و گفته بود که: “با تغییر یکی دو برنامه این عملیات به هم خورد و آنها وقتی متوجه موضوع شدند که عراق را ترک کرده بودیم.“
این در حالی است که علاوه بر نمایندگان اصولگرای عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم که از این موضوع ابراز بیاطلاعی کردند، رئیس دیوان عالی ریاستجمهوری عراق نیز به صراحت گفتههای احمدینژاد را تکذیب کرد. وی گفت: “من یکی از کسانی بودم که از آغاز تا پایان سفر، آقای احمدینژاد را همراهی کردم. در تمام مراحل سفر هیچ تغییری در طرح امنیتی نیروهای عراق برای حفاظت جانی او ایجاد نشد و احمدینژاد از سوی هیچ گروهی تهدید نشد.“
مشاور رهبر دخالتی ندارد
احمدینژاد در مصاحبه مطبوعاتی دیروز علاوه بر طرح سخنان جدید درباره ادعای قبلی مبنی بر طرح ترور خود، به سؤالی درباره مقاله اخیر علی اکبر ولایتی، مشاور آیتالله خامنهای در امور بینالملل، و بازتابهای گسترده جهانی آن نیز پاسخ گفت که در نوع خود، پاسخی کمسابقه به نظر میرسد.
مقاله ولایتی که همزمان در سه روزنامه چاپ اروپا منتشر شده بود، در محافل دیپلماتیک به معنای تصمیم رهبر ایران برای بهدست گرفتن اختیار کامل پرونده هستهای و تلاش برای حل آن با روشهایی جدید ارزیابی شده بود؛ خصوصا از آن لحاظ که ولایتی مشاور عالی وی در زمینه مسائل بینالمللی است.
اما احمدینژاد بدون توجه به این موقعیت ولایتی، درباره مواضع اخیر وی گفت: “آقای ولایتی انسان محترمی هستند، نظراتی دارند و این نظرات را بیان میکنند. همه در جمهوری اسلامی آزاد هستند که نظرات خود را بگویند و ایشان نیز نظراتی داشتهاند و این نظرات شخصی را مطرح کردند. ولی ایشان دخالتی در تصمیمگیریها در موضوع هستهای ندارند.“
وی همچنین در خصوص ارزیابیهای مثبت صورت گرفته از مواضع اخیر ایران در پذیرش مذاکره با کشورهای گروه 1+5 تصریح کرد: “آن طرف کسانی که خوشحال شدند و درصدد بودند جشنی راه بیندازند و بگویند که ایران از مواضع خود عقبنشینی کرده است، دیدند که این جشن زمان زیادی ادامه پیدا نکرد. “
نرمشهای لفظی در رابطه با آمریکا
با این حال احمدینژاد برخلاف موضعگیری خود درارتباط با ولایتی، با حضور آمریکا در مذاکرات هستهای با ایران مخالفت نکرد و گفت: “آمریکایی هم اگر میخواهند بیایند، بیایند. ما از آنها دعوتی نمی کنیم… اگر آمریکا می خواهد وارد مذاکرات شود، دیگر نباید پیش شرط بگذارد.“
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره دعوت مقامات دولت نهم از هوشنگ امیراحمدی برای حضور در ایران، به شدت هرگونه تلاش پنهانی برای برقراری رابطه با آمریکا را تکذیب کرد و گفت: “ایران نیازی به واسطه برای مذاکره با آمریکا ندارد، هر زمانی که لازم باشد، به طور مستقیم با آنها مذاکره میکنیم… اگر لازم باشد با آمریکا گفتوگو کنیم و به نفع ملت ایران باشد، من خودم میآیم و میگویم که ما گفتوگو میکنیم چون به نفع ملت ایران است.“
احمدینژاد همچنین در اقدامی غیرمنتظره، از “پیشنهاد بازگشایی دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران” نیز استقبال کرد، ولی در عین حال ضمن انکار دریافت تقاضای رسمی در این زمینه، اظهار داشت: “ایران درخواست آمریکا برای بازگشایی دفتر حافظ منافع این کشور در تهران را بررسی می کند و از هر حرکتی برای گسترش روابط بین ملتها استقبال میکند.“
روزنامه واشنگتنپست چندی پیش خبر داده بود که آمریکا قصد دارد با گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران، زمینه را برای برقراری ارتباط بیشتر با شهروندان ایرانی را فراهم آورد و از این طریق به درک تحولات ایران کمک کند.