تیم شیپمن – تیم بوچر
تنها چند روز پس از ارائه گزارش سازمان ملل که نتیجه گرفته ایران احتمالاً مقدار اروانیوم غنی شده برای تولید اولین کلاهک هسته ای خود را تولید کرده، دو اردک لنگ به دیدار یکدیگر می روند.
اسرائیل از این نگران است که تلاش های دیپلماتیک از عهده مهار برنامه تسلیحات هسته ای ایران برنیامده، و زمان کافی برای دست یافتن به پیشرفت های بیشتر را نیز در اختیار این کشور قرار داده است.
آقای اولمرت می خواهد اطمینان حاصل کند که پیشنهاد اخیر وزارت خارجه آمریکا مبنی بر گشایش دفتر حفاظت منافع در تهران، به معنی نرم تر شدن موضع آمریکا علیه جاه طلبی های هسته ای ایران نیست.
در یکی از گزارش های اوائل سال جاری، آقای اولمرت از فرصت دیدار خود با جورج بوش برای کسب حمایت آمریکا در حمله هوائی اسرائیل به تأسیسات هسته ای ایران استفاده کرده بود. ظاهراً آقای بوش با این استدلال که عبور جت های اسرائیل از آسمان تحت کنترل آمریکا در عراق، مسؤولیت این حمله را متوجه آمریکا خواهد کرد، از زیر بار این درخواست شانه خالی کرده بود.
هرچند تصور نمی رود آقای اولمرت در آستانه ترک مقام خود، دوباره چنین درخواستی را مطرح کند، اما تحلیلگران امنیتی آمریکا اعتقاد دارند اسرائیل مایل است در فرصتی که تا پیش از روی کار آمدن آقای اوباما در 20 ژانویه دارد، دست به یک حمله پیشگیرانه بزند. آقای اوباما گفتگو با رهبران ایران را بر گزینه نظامی ترجیح می دهد.
گوردون جاندرو سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در پاسخ به این سؤال که آیا ایران و سوریه موضوع مورد بحث هستند، گفت: «آنها (آمریکا و اسرائیل) همواره درباره مسائل امنیتی منطقه صحبت می کنند.»
یک منبع اطلاعاتی واشنگتن که ارتباط نزدیکی با شورای امنیت ملی دارد، گفت: «در کاخ سفید انتظار می رود اولمرت خواستار جلب پشتیبانی علیه ایران شود. اسرائیل نگران شکاف میان گفتار و رفتار آمریکا در قبال ایران است. بوش پیام های ضد و نقیضی ارسال کرده است.»
«او هیچ نشانه ای از تمایل خود برای پشتیبانی از یک حمله، چه آمریکائی و چه اسرائیلی، نشان نداده است، ولی کسی واقعاً نمی داند.» دیدار روز دوشنبه بوش و اولمرت تنها چند روز پس از اظهارات فرمانده نیروی هوائی اسرائیل در یک مصاحبه انجام می پذیرد که در جریان آن از آمادگی و توانائی افراد خود برای نابودی تأسیسات هسته ای ایران در صورت دریافت چراغ سبز خبر داده بود.
ژنرال عیدو نخوشتان به مجله آلمانی اشپیگل گفته بود: «این یک تصمیم سیاسی است. تمام گزینه ها روی میز هستند. ما آماده انجام هرکاری هستیم که از ما بخواهند. این یک مسأله فنی یا لجستیکی نیست.»
ضمناً انتظار می رود آقای اولمرت برای جاناتان پالورد که به اتهام جاسوسی برای اسرائیل در دهه 1980 به حبس ابد محکوم شده، از آقای بوش در آخرین روزهای عمر دولتش درخواست عفو کند.
درحالیکه هر دو رهبر به انتهای دوره مسؤولیت خود نزدیک می شوند، این دیدار فرصتی برای ابراز تشکر رهبر اسرائیل از رئیس جمهور آمریکا تلقی می شود که دولتش پشتیبانی بی سابقه ای را از دولت یهود نشان داده است.
نامه تاریخی آقای بوش در آوریل 2004 ، دیپلماسی در خاورمیانه را برای همیشه تغییر داد. وی در این نامه و در تضاد با قوانین بین المللی، پشتیبانی آشکار خود را از اسرائیل برای صرفنظر نکردن از بخش هائی از کرانه غربی ابراز داشت که ساکنان بیشماری از یهودیان را درخود جای داده است.
منبع: ساندی تلگراف- 23 نوامبر