پیام رهنما
com
هرروز داستان تازه ای درتئاترکشورماروی می دهد، یک روزدیوارتئاترشهرفرومی ریزد، روزدیگرسالن نمایش تعطیل می شود، یک بار به طورناگهانی تالاری آتش می گیرد وباردیگرازیک تالارقدیمی که اتفاقا میراث فرهنگی است، سرقت می شود. و حالا: گذشتن مترو از مجموعه تئاترشهر و احتمال آسیب رسیدن به ساختمان درحال بازسازی این مجموعه.
امروز یک شیوه کار شکل می گیرد، فردا شکل دیگر. یک روز صحبت از شورای ساخت می شود، فردا ناگهان شورای ساخت تبدیل به اتاق فکرمی شود ودرنهایت به یک شوراواتاق کوچک دوتا سه نفره تبدیل می شود. ناگهان صحبت از بازسازی مجموعه اصلی تئاترکشورمی شود وشش ماه یا شاید هم بیشترتعطیل می شود. مدیری می آید ومدیری دیگر می رود، اساسنامه وشوراها پشت سر هم نوشته می شوند ، شکل می گیرند ، باطل می شوند اما بازهم کسی به یاد کودک تازه نفس که درچهاراه ولی عصرسالهاست ایستاده تا کسی اورادریابد نیست، کسی نمی داند یا پاسخ نمی دهد چرا همه روز یک اتفاق ، یک هیجان ویک داستان برای تئاترشهررخ می دهد. چه کسی مسئول است؟ هنرمندان، مدیران یا مطبوعات ومنتقدان؟
امروز نیز روزدیگری از یک اتفاق است، گذشتن مترو از مجموعه تئاترشهر و احتمال آسیب رسیدن به ساختمان درحال بازسازی این مجموعه ، تیتر یک ، حادثه یک حرف یک مطبوعات وجامعه تئاتری شده است.
ازکنارحصارآهنی سبزمترو درحاشیه محوطه بازمجموعه تئاترشهر می گذرم، همه چیز به یک دایره با چشم اندازی سیمانی ختم شده است، ماشین های مکانیکی ، چاله ها و سیمان های سیمانی صحبت از ساخت وساز یک شب نمی کنند وشواهد برمی آید که حداقل 3 یا 4 شب است، که آثارمتروبرتن سنگفرش جلوی تئاترشهر برجای مانده است. این درحالی است که پس از تیترهای جنجالی رسانه ها ومطبوعات ، مدیران ومسئولان جمهوری اسلامی مانند همیشه صحبت ازخط ونشان هاو بایدونبایدها برای هم می کنند وبازهم فراموش می کنند “علاج واقعه، قبل از وقوع باید کرد.“
درحالی که سردار هرندی ، وزیرارشاد، دوروزقبل درپاسخ به پرسش ایسنا درباره روند ساخت وساز مترو درتئاتر شهر عنوان کرد که بگذارید اول مسئولان مربوطه درباره این مسئله موضع خود را اعلام کنند، صبح روز گذشته ، حمید سمندریان با گروه اجرایی اش اولین کسانی بودند که دراعتراض به ساخت وساز مترو درمقابل تئاترشهرتحصن کردند وسپس برخی ازاهالی مطبوعات ، معاون هنری وزیر ارشاد ، رییس مرکز هنرهای نمایشی ، مدیر تئاترشهر ونمایندگان سازمان فرهنگی ، هنری شهرداری آمدند.
سمندریان همه هنرمندان تئاتررابرای جلوگیری از احداث مترو درمحوطه تئاترشهر به واکنش و اعتراض فراخواند وقرارشد ساعت 14:30 بعدازظهرهمه دوستان تئاتری جمع شوند. ساعت 15 به جز چند عکاس وخبرنگارهیچ خبری از جامعه تئاتری نبود. سمندریان که برای بازدید از احداث مترو به تئاتر شهرآمده بود به خبرنگار روز گفت: “تئاترشهر یک میراث فرهنگی است واگر کسی بخواهدخدشه ای به آن وارد کند باید به ملت ایران پاسخگو باشد”.
این کارگردان بزرگ همچنین از اقدامات خصوصی وهشداردادن های تلفنی در مورد فروریختن آوار برسرمجموعه تئاترشهربه دوستان درگذشته خبرداد.
حسین پارسایی رییس مرکز هنرهای نمایشی درجمع خبرنگاران با بی اطلاع بودن از روند ساخت وساز مترودرمجموعه تئاترشهر، ازپیگیری این موضوع درشهرداری تهران وبی پاسخ ماندن آن صحبت می کند. به گفته او: “موضوع ساخت ایستگاه متروسه سال قبل مطرح شده بود وبا صحبت هایی که با مدیر وقت مترو انجام داده بودند، قرار شده بودتادرحریم تئاترشهرحفاری صورت نگیرد چرا که این اتفاق به هرجهت مجموعه تئاترشهر را تهدید می کند. این اتفاق چهارشنبه شب گذشته رخ داده است وتعبیرش این است که یک روز صبح از خواب بیدارمی شویم وناگهان متوجه شویم که نصف خانه مان را گرفته اند”.
وی علت بی نتیجه ماندن پی گیریهای خوددراین زمینه راتعطیلات آخرهفته وغافلگیرانه بودن این حادثه می داند. این درحالی است که شرکت مترو دراطلاعیه ای اعلام کرد که عملیات اجرایی ساخت مترو بدون ایجاد اختلال درفعالیت فرهنگی هنری انجام می شود ودربرنامه ای درازمدت کارخودراآغاز کرده وبه اینجا رسیده است.
متن کامل اطلاعیه شرکت راه آهن شهری تهران به این شرح است:
درمحدوده پارک دانشجو از منطقه یازده شهری تهران با حفظ حریم درشمال ساختمان تئاترشهرودرضلع جنوب شرقی چهارراه ولی عصرزمینی به مساحت یک هزارو سیصد متر مربع دراختیار این شرکت قرار گرفته است. درطرح ایستگاه از زمین مورد نظر، محدوده ای به مساحت حداکثر200 مترمربع بدون هیچ برآمدگی از سطح زمین ، جهت استفاده به عنوان ورودی اصلی ایستگاه چهارراه ولی عصرمدنظر قرارگرفته است که مسافران پس ازورود با آسانسوروپله برقی وپله ثابت به سمت سالن فروش بلیط هدایت خواهند شد. این مسیر درمحل تقاطع دوخط چهاروسه درچهارراه ولی عصرقراردارد. قابل توجه اینکه خط چهار متروباطول 20 کیلومتر و18ذ ایستگاه از شهرک اکباتان آغاز وتا پایان افسریه ادامه دارد. عملیات اجرایی خط چهاردارای پنج فاز بوده که آغاز شده است. عملیات اجرایی درمنطقه مورد نظر بدون هیچ آسیب بصری به محیط زیست محل واختلال درانجام فعالیتهای فرهنگی وهنری انجام می گیرد وپس از پایان عملیات محل مورد نظر عینا همانند سابق بازسازی و تحویل داده می شود. توسعه مترودرمنطقه چهارراه ولی عصر باعث کاهش ترافیک ، دسترسی آسانتر به تئاتر شهروپارک دانشجو، کاهش آلودگی محیط زیست وتقلیل تردد درسطح شهربا وسایا نقلیه دارای سوخت فسیلی است.
مهدی معمارزاده کارشناس میراث فرهنگی نیز با غیرقانونی خواندن این حرکت به خبرنگار روز گفت:احداث مترو درحریم درجه یک تئاترشهربا مصوبه سازمان میراث فرهنگی امکان پذیر نیست. وی همیچنین این اتفاق را تهدیدی برای این مجموعه هنری دانست.
مجید جوزانی که خود یکی از اهالی تئاتر به شمار می آید ومدتی است که با استعفای محمد عسگر پور از مدیریت سازمان فرهنگی هنری شهرداری به جای او تکیه برکرسی ریاست زده است دراین ارتباط هیچ گونه ابراز نگرانی نکرده ودرگفتگو باایسناگفته است: “ساخت این ایستگاه درزیرزمین به پایان رسیده و هیچ گونه ضربه ای به مجکوعه تئاتر شهر وارد نمی کند”.
به گفته وی دوستن تئاتری از این بابت نگران هستند که این ایستگاه مترو به صورت یک ساختمان برجسته مقابل تئاترشهرقراربگیرد ، درحالی که ساخت این ایستگاه به هیچ عنوان برجسته نیست بلکه تنها درورودی آن که به صورت چندنرده کوچک است دراین فضا قرار می گیرد.
در حالیکه براساس گفته های حسین پارسایی، حدود سه سال پیش ، ساخت ایستگاه مترو از سوی مرکزهنرهای نمایشی وخانه تئاتر با مدیریت متروی تهران مورد بررسی قرار گرفته ومدیرعامل متروتهران اعلام کرده بود ساخت مترو درحریم مجموعه تئاتر با توجه به ضربه بصری وسازه ای که به ساختمان تئاترشهر می زند، منتفی است.
براین اساس جامعه تئاتری تهران از روز گذشته با هماهنگی مهرداد رایانی مخصوص، مدیر جدید تئاتر شهر، ارسال اس ام اس به یکدیگرراجهت تحصن به نشانه اعتراض وتوقف ساخت وساز مترو درآن محل آغازکرده اند.
این مراسم امروز ساعت 16 درمحوطه تئاترشهربرگزارمی شود.