فشار داخلی بر احمدی نژاد

نویسنده

ahmadinejadenteghadbsb.jpg

محافظه کاران و اصلاح طلبان با گفتن این که اظهارات تحریک کننده وی، ضررش از فایده اش بیشتر است، صریحا دیپلماسی اتمی رئیس جمهور احمدی نژاد را به چالش کشیده اند. این انتقاد های بی سابقه بعد از اینکه شورای امنیت سازمان ملل ماه گذشته، ایران را به دلیل متوقف نکردن غنی سازی اورانیوم تحریم کرد، آغاز شد.

بعضی از منتقدین عقیده دارند که تحریم شدن ایران ثابت می کند که این کشور باید سیاست هایش را تغییر بدهد. این امر باعث شد که عده ای از نمایندگان مجلس به فکر بیافتند که در صورتی که شورای امنیت سازمان ملل، تحریم های بیشتری را برای ایران در نظر بگیرد، منوچهر متکی، وزیر امور خارجه را استیضاح بکنند.

نورالدین پیر موذن، نماینده مجلس، گفت: “اینکه هر 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا علیه ایران رای داده اند، نشان دهنده ضعف دستگاه دیپلماتیک ماست”. از محبوبیت احمدی نژاد از بعد از شکست ماه گذشته متحدان نزدیکش در انتخابات شورای شهر، که به گونه ای رفراندوم عملکرد 18 ماه گذشته او محسوب می شد، کاسته شده است.

او روز جمعه، کشور را به منظور دیدار از آمریکای جنوبی و ملاقات با رهبران ضد آمریکایی آن منطقه ترک کرد که این دومین سفر وی طی چهار ماه اخیر بوده است. منتقدان می گویند هدف از این سفر، تا حدودی به منظور منحرف کردن توجه ها از عدم موفقیت دیپلماسی وی در کشور است. با وجود این انتقادات، رئیس جمهور تندروی ایران، بی اعتناست و با جدیت از ایستادگی ایران در مقابل آمریکا و متحدانش در مورد فعالیت های اتمی ایران، حمایت می کند. او مکررا تعلیق غنی سازی اورانیوم را حتی به قیمت از دست دادن شرکای تجاری اش مثل چین که از ایران خواسته بودند که به فراخوان های بین المللی پاسخ بدهد، رد کرد و اولویت اول را در سخنرانی های شهرستانی اش در ماه گذشته به این مقوله اختصاص داد. تاکتیک های او باعث خشم هر دو طیف سیاسی ایران شده است.

روزنامه تندرو جمهوری اسلامی اخیرا در سر مقاله ای خطاب به رییس جمهور نوشت: “اینکه جنابعالی در تمام شهر ها و در همه سخنرانی هایتان از انرژی هسته صحبت می کنید، به نظر نمی رسد که استراتژی سیاسی صحیحی باشد…. لحن صحبت شما بسیار توهین آمیز است و کلمات زیبایی بکار نبرده اید و چنین استنباط می شود که درمورد مقوله انرژی هسته ای یک جور لجبازی وجود دارد”.

روزنامه آفتاب یزد، روزنامه اصلاح طلب هم نوشت که سیاست انرژی هسته ای به توانایی ایران برای دست یابی به فن آوری اتمی، لطمه می زند. این روزنامه روز گذشته در قسمت نقد صفحه اول خود نوشت: “موضع گیری مثبت برای دست یابی به انرژی هسته ای و عواقب منفی منتج از فقدان خردمندی در مرحله بدست آوردن آن، بر کسی پوشیده نیست. … بعضی از مقامات طوری رفتار می کنند که انگار هرکسی که از دولت انتقاد می کند، جاسوس دشمن است”. شورای امنیت سازمان ملل، روز 23 دسامبر به اتفاق آرا تحریم ایران را به دلیل ممانعت از تعلیق غنی سازی اورانیوم که ماده اولیه تولید سلاح اتمی است را تصویب کردند. آمریکا و متحدانش ایران را متهم می کنند که بطور مخفیانه در حال تولید سلاح اتمی است، این اتهام را ایران تکذیب می کند.

اصلاح طلبان سال گذشته را در سکوت بسر برده بودند، اصلاح طلبان تمایل خود را مبنی بر اینکه ایران کاری کند که ترس کشورهای دیگر از اینکه ایران می خواهد بمب اتمی بسازد را برطرف کند و به غنی سازی اورانیوم پایان بدهد، اعلام کرده بودند، این سیاستی بود که در زمان رئیس جمهور سابق، محمد خاتمی، اجرا می شد. جبهه مشارکت ایران اسلامی، بزرگترین حزب اصلاح طلب ایران، گفت که اجماع آرا در شورای امنیت نشان داد که دولت احمدی نژاد توانایی رفتار صحیح در قبال پرونده اتمی را ندارد. این حزب در اعلامیه ای آورده است: “مقاومت در برابر قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، ما را در انزوای بیشتری قرار خواهد داد. … لازم است سیاستی را در پیش بگیریم که از لطمه های بیشتر جلوگیری شود. راه حل گفتگو همراه با تعلیق غنی سازی اورانیوم و با هدف برگرداندن پرونده اتمی به آژانس بین المللی انرژی اتمی، می تواند کشور ما را از بحران دور کند”. همچنین احمدی نژاد با اظهاراتش علیه اسرائیل و به دلیل برگزاری کنفرانس ماه گذشته درباره هولوکاست نازی ها، خشم جهانی را برانگیخته است. به نظر می رسد که صف آرایی تندرو ها از محافظه کارانی که در انتخابات ریاست جمهوری به احمدی نژاد رای دادند و با این احساس که او زمان زیادی را صرف مبارزه با غرب می کند و وقت کمتری را به مشکلات داخلی ایران اختصاص می دهد، جدا شده است. ایرج جمشیدی، تحلیلگر سیاسی معتقد است: “گفته می شود که تحریم ایران تا حدودی به دلیل موضع گیری های ضد اسرائیلی احمدی نژاد و کنفرانس هولوکاست، صورت گرفت. تعداد زیادی از سران کشورمعتقدند که سخنرانی های احمدی نژاد به ایران لطمه می زند. همچنین راه حل های سیاسی او برنامه اتمی ایران را از منبع افتخار ملی به منبع منازعات تبدیل کرده است. احمدی نژاد در تبلیغات ریاست جمهوری اش دو وعده داده بود: آوردن پول نفت بر سر سفره های ایران و دفاع از دست آورد های اتمی ایران. وی در هر دو مورد شکست خورد”.

اسماعیل گرامی مقدم، نماینده اصلاح طلب مجلس می گوید که حتی کسانی که در انتخابات سال 2005 به احمدی نژاد رای داده بودند هم کم کم امیدشان را از دست می دهند. او می گوید: “مردم دیگر وقتی احمدی نژاد به شهرستان ها سفر می کند نارضایتی خود را علنا نشان می دهند. سیاست های اتمی و داخلی باید تغییر کند”.

منبع: کویت تایمز، 14 ژانویه