جواد ملکزاده
در حالی که دولت احمدینژاد با وجود گذشت یک ماه هنوز به وعده خود در خصوص پرداخت سود سالانه سهام عدالت در آبان ماه عمل نکرده است، گزارشهای رسیده حکایت از توزیع گسترده فرمهای ثبت نام سهام عدالت بین نیروهای سپاه و بسیج دارد. احمدینژاد وعده داده که تا پایان سال جاری، یعنی سه ماه قبل از انتخابات ریاستجمهوری، به 40 میلیون نفر سهام عدالت خواهد داد.
بر اساس گزارشهای رسیده به روزآنلاین، دولت نهم برنامههای تبلیغاتی تازهای را برای تقویت بنیه اقتصادی نیروهای سپاه و بسیج در آستانه انتخابات آغاز کرده که جدیدترین اقدام در این خصوص، توزیع فرمهای ثبت نام بین همه نیروهای شاغل و مرتبط با سپاه پاسداران و نیروی مقاومت بسیج است.
دولت احمدینژاد تاکنون همواره تاکید کرده که سهام عدالت به قشرهای نسبتا ضعیف جامعه، مانند افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی، عشایر و روستاییان، بیماران خاص، زنان سرپرست خانوار، بازنشستگان و بیکاران تعلق دارد. با این حال از ابتدای سال جاری طلاب حوزههای علمیه، خادمان مساجد، ایثارگران، امامان جمعه و کارکنان ستادهای نمازجمعه به این فهرست اضافه شده اند.
حال این گزارش حاکی است که از اوایل آذر ماه فرمهای جدیدی برای ثبت نام سهام عدالت در اختیار نیروهای شاغل در سپاه پاسداران و اعضای فعال نیروی مقاومت بسیج قرار گرفته است. این در حالی است که این نیروها ذیل هیچیک از عناوینی که دولت تا پیش از این به عنوان اقشار مستحق سهام عدالت اعلام میکرد، قرار نمیگیرند.
بر اساس این گزارش، دولت همچنین بین نیروهای نظامی و شبه نظامی شایع کرده که از ابتدای سال آینده، همه ساله حدود 80 تا 120 هزار تومان به آنها پرداخت خواهد کرد.
همچنین دولت در میان اقشاری همچون بیکاران، عشایر و روستاییان نیز تبعیض آشکاری بین بسیجیان و دیگران قائل شده؛ به طوری که برخی مسئولان نیز یکی دو بار ناخواسته در مصاحبههای خود به ارائه برگههای سهام عدالت به “بسیجیان جویای کار” اشاره کردهاند. (مصاحبه مدیرکل تعاون استان تهران با ایسنا، 12/9/87)
دیروز عزیزی، معاون احمدینژاد، با بیان اینکه دولت نهم در این سه سال 11 برابر سالهای 70 تا 82 خصوصیسازی کرده است، طرح سهام عدالت را مهمترین مصداق خصوصیسازی در کشور دانست و خبر داد که تاکنون 22 میلیون نفر تحت پوشش سهام عدالت قرار گرفتهاند.
این در حالی است که احمدینژاد ماه گذشته در سفر استانی خود به استان مازندران وعده داده بود: “تا پایان امسال تعداد افرادی که از سهام عدالت استفاده میکنند، به 42 میلیون نفر خواهد رسید.“
بدین ترتیب در شرایطی که هنوز 22 میلیون نفر منتظر دریافت سود خود، حداقل با یک ماه تاخیر هستند و مشخص نیست که چند ماه دیگر باید منتظر بمانند، احمدینژاد قرار است 20 میلیون نفر دیگر را نیز به این جمع اضافه کند؛ نفراتی که بسیاری از آنان از نظامیان و شبهنظامیانی هستند که احمدینژاد به حمایت آنها امیدوار است و روی فعالیت آنها به نفع خود در انتخابات آینده ریاستجمهوری حساب میکند.
سودی که پرداخت نشد
از ابتدای سال جاری، مسئولان دولت احمدینژاد وعده دادند که تا آبان ماه سود سالانه سهام عدالت پرداخت خواهد شد و پس از آن نیز این پرداخت به طور منظم هر شش ماه یک بار ادامه خواهد یافت.
با این حال این وعده، همانند بسیاری از دیگر وعدههای اقتصادی دولت نهم، در اولین مرحله رنگ ناکامی به خود گرفته است و اکنون در حالی که از نیمه آذر ماه هم عبور کردهایم، هنوز هیچ خبری از پرداخت سود سهام عدالت به دارندگان این سهام نیست.
در این حال و در شرایطی که مسئولان ارشد دولت از اظهارنظر درباره عدم پرداخت سود این سهام خودداری میکنند، اظهارات مسئولان رده دوم دولتی نیز نشاندهنده تناقضگویی دولتمردان و بلاتکلیفی اقشار ضعیفی است که چشمانتظار اجرای وعدههای محمود احمدینژاد هستند.
به همین خاطر است که با وجود وعده وزیر تعاون در خصوص “پرداخت سود سهام عدالت تا پایان آذر ماه به افرادی که به آنها این سود تعلق میگیرد” (واحد مرکزی خبر، 6/9/87)، مدیرکل این وزارتخانه در استان تهران صراحتا این خبر را در گفتوگو با ایسنا (12/9/87) رد میکند و این وعده را به “بهمن ماه” ارجاع میدهد.
در میانه این تناقضگوییها و در شرایطی که مدیرعامل شرکت کارگزاری سهام عدالت از پرداخت سودها “به زودی” سخن میگوید، رئیس سازمان خصوصیسازی کشور از قرارداد توزیع سود سهام عدالت با پنج بانک دولتی سخن میگوید و بدون اینکه زمان خاصی را برای پرداخت سود به مردم وعده دهد، تصریح میکند که پرداختها یکجا صورت نخواهد گرفت، بلکه مرحله به مرحله و تدریجی خواهد بود و در اولین مرحله، حدود ده درصد از دارندگان سهام، سود دریافت خواهند کرد!
جالب اینجاست که بانکهایی که رئیس سازمان خصوصیسازی از عاملیت آنها در توزیع سود سهام عدالت سخن گفته، همان بانکهایی است که به گزارش دو هفته پیش خبرگزاریها، بین 25 تا 40 درصد سهام خود آنها در قالب سهام عدالت واگذار شده است.
طبق برنامهریزی دولت احمدینژاد، این بانکها از هماکنون باید به تدریج سهام خود را واگذار کنند.