تخلفات ایران در زمینه حقوق بشر

نویسنده


گروه مدافعین حقوق بشر شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، روز شنبه گزارش و لیستی از تخلفات ایران در زمینه حقوق بشر، به ویژه حقوق دانشجویی و اتحادیه های کارگری را منتشر کرد.

مرکز مدافعین حقوق بشر، به مدیریت شیرین عبادی، در متن این گزارش که توسط فرانس پرس نیز دریافت شده نوشته است: “متأسفانه این تخلفات صرفاً در زمینه سیاست نیستند، بلکه دیگر جنبه های زندگی را نیز دربرمی گیرند.”

به گفته این مرکز، “فعالین کارگر از سوی دادگاه ها احضار شده اند و مورد بازجویی و تهدید قرار گرفته اند.”

7 راننده اتوبوس نیز پس از اعتصاب از کار خود اخراج شده اند.

در گزارش مرکز مدافعین حقوق بشر به مسأله منصور اصانلو، رییس اتحادیه رانندگان اتوبوس که به 5 سال زندان محکوم شده نیز اشاره شده است. رانندگان در ماه ژانویه 2006 به اعتصاب پرداختند تا نسبت به شرایط کاری خود اعتراض کنند.

در اول ماه می 2007، در زمان جشن کار و کارگر13 کارگر در سنندج دستگیر و دو کارگر دیگر به نام های جلال حسینی و محمود صالحی به ترتیب به 4 سال حبس تعلیقی و یک سال حبس تعزیری محکوم شدند.

مرکز مدافعین حقوق بشر همچنین خاطرنشان می سازد که میزان اخراج از محل کار بین کارگران ایرانی افزایش یافته. براساس تحقیقات این مرکز، حقوق بیش از 30 هزار نفر از آنها نیز حداقل به مدت 5 ماه به تعویق افتاده است.

ازطرف دیگر، این سازمان در گزارش خود مراتب نگرانی خود را نسبت به “سرکوب روزافزون دانشجویان” که به صورت بازداشت، حبس و اخراج های موقت انجام می شود اعلام کرده است. به گفته این مرکز، در سه ماهه اول سال، تعداد 143 دانشجو از دانشگاه ها اخراج شده اند.

در این گزارش همچنین به ممنوع کردن تدریس برای دو استاد به نام های نورالدین زرین کلک، استاد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و جواد کاوسیان، استاد دانشگاه تربیت معلم تهران، اشاره شده.

همچنین قابل ذکر است که روز دوشنبه گذشته به مناسبت هشتمین سالگرد جنبش دانشجویی، 16 نفر از اعضای یک سازمان دانشجویی اصلاح طلب دستگیر و بازداشت شدند.

در این گزارش همچنین به تخلفاتی که در زمینه آزادی عقیده و مذهب وجود دارد اشاره شده و آمده است که تعداد 94 دانشجوی بهایی، پس از اینکه دانشگاه از مذهب آنها مطلع شده از دانشگاه ها اخراج شده اند. ایران معتقدین به دین بهاییت را که تمامی ادیان را نیز به رسمیت می شناسند، به عنوان مرتد معرفی می کند و هرگونه اعمال و مراسم مذهبی را برای آنها ممنوع اعلام کرده.

مرکز مدافعین حقوق بشر همچنین یادآوری می کند که “وضعیت زنان در ماه های اخیر بسیار نگران کننده شده و در این مورد به فعالین حقوق زنی که به دادگاه ها فراخوانده شده اند اشاره کرده است.

در پایان، این مرکز در زمینه آزادی مطبوعات به ذکر دستورالعمل هایی پرداخته که توسط برخی نهادها به مطبوعات و رسانه ها دیکته و براساس آنها مشخص شده که چه باید بنویسند و چه نباید بنویسند. در میان موضوعات ممنوعه می توان به مسأله گفتگو با ایالات متحده، انرژی هسته ای، کارگران، اساتید و زنان اشاره کرد.

منبع: لوموند، 14 ژوئیه 2007

مترجم: علی جواهری