محمود احمدی نژاد در مصاحبه دیروز خود با شبکه الجزیره، منکر ارائه وعده های اقتصادی به مردم در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری شد. به دنبال این ادعای محمود احمدی نژاد در گفت و گو با شبکه تلویزیونی الجزیره، وزیر رفاه وی نیز دیروز با تاکیدبراینکه خط فقر در کشور را اعلام نخواهد کرد، گفت: “اعلام خط فقر به چه درد مردم می خورد؟”
با وجود آنکه محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری خرداد سال 84 ده ها وعده اقتصادی و از جمله آوردن پول نفت بر سفره مردم را داد و اعلام کرد که مشکلات اقتصادی مردم و از جمله گرانی و تورم را “با چهارتا برنامه ریزی” حل می کند، امروز “مردم از مشکلات زیاداقتصادی رنج میبرند… میزان بیکاری افزایش یافته، تورم بیشتر شده و…“
بحثی که پنج شنبه شب خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره با احمدی نژادمطرح کرد و افزود: “در دوره شما میزان بیکاری افزایش یافته و تورم بیشتر شده و هزینههای زندگی برای شهروند ایرانی گران شده است. شما پیش از سفرتان به حج در تلویزیون ایران گفتید که ایران با مشکلات اقتصادی زیادی مواجه است، آیا شما با توجه خود به مسائل خارجی، مسائل داخلی را کمتر مد نظر قرار ندادید؟”
احمدی نژاد اما در پاسخ وعده بهبود معیشت مردم از سوی خود را انکار کرد و گفت: “مبارزه انتخاباتی من بیشتر بر عزت، پیشرفت و تحقق عدالت و دفاع از حقوق ایران و دفاع از ارزشهای الهی بود”. وی هم چنین ادعا کرد که “زمانی که من از سوی ملت به ریاست جمهوری برگزیده شدم 8 کاندیدا وجود داشتند و نطق انتخاباتی من کمترین بحث را دربارهی اقتصاد داشت”. احمدی نژاد در عین حال با پذیرش افزایش بحران اقتصادی در ایران، آن را بی اهمیت توصیف کرد و گفت: “فراموش نکنید که در کنار گزارشهایی که از بحرانهای اقتصادی ارائه میشود هر روز گزارشی از پیشرفت ایران در زمینههای مختلف ارائه میشود”.
وی بدون اشاره به افزایش 9 درصدی نرخ تورم در طی دوسال و گرانی فزاینده، افزایش بیکاری و بحران اقتصادی در ده ها کارخانه و ورشکستگی بخش قابل توجهی از تولید کنندگان داخلی، افزایش مشکلات اقتصادی در ایران را “گزارش بوش” نامید و گفت: “اگر افرادی مثل آقای بوش تصور میکنند با تکیه بر این مفاهیم میتوانند بر اراده ملت ایران تاثیر داشته باشند، در اشتباه هستند همچنانکه در گذشته هم در اشتباه بودند”.
وزیر همین رئیس جمهور
همزمان با انکار وعده های داده شده به مردم از سوی احمدی نژاد، وزیر رفاه نیز خبر داد که این وزارتخانه چون دو سال گذشته از اعلام خط فقر در کشور خودداری خواهد کرد.
عبدالرضا مصری در “گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو تلویزیون” گفت: “اعلام خط فقر Xهزار تومانی به جز ایجاد مساله روانی برای مردم به چه دردی میخورد؟”
وزیر رفاه و تامین اجتماعی با این ادعا که “در هیچیک از مفاد قانونی کشور ذکر نشده، چنانچه خط فقر 100 یا 400 هزار تومان باشد، به چه دردی میخورد و باید چه کار کرد”، اطلاع از خط فقر را برای مردم مضر دانست، و گفت: “محاسبه خط فقر در انواع تقسیمی خود برای برنامهریزان کشور خوب است، اما اینکه به مردم بگوییم اگر 300 هزار تومان حقوق بگیرید، فقیر هستید، بهجز آنکه از نظر روانی برای آنها ایجاد مساله میکند، چه فایدهای دارد؟”
بنابر اظهارات وزیر رفاه که خبرگزاری ایسنا نیز آن را منتشر کرد، وی با تاکید بر اینکه “اگر خط فقر X مقدار تعیین شد، چه تکلیفی را محقق میکند؟” افزود: “بنابراین چون با ارایهی این خط نمیتوان کاری انجام داد، آن را تنها به مراجع رسمی ارایه میکنیم”.
وی پیشتر در 27 آذر ماه امسال نیز در اظهاراتی که خبرگزاری رسمی دولت ایرنا آن را منتشر کرد، در واکنش به خبرنگاران که از وی خواسته بودند خط فقر را اعلام کند، گفته بود: “تعیین خط فقر هیچ مشکلی را از مردم حل نمیکند – شما[خبرنگاران] بگویید 200 هزار تومان، 300 هزار تومان، یا یک میلیون تومان مشکلی حل نمیشود. خط فقر سالهای گذشته را ما داریم، 5 درصد یا 10 درصد به همان اضافه کنید، خط فقر سال گذشته ۱۸۳هزار تومان بود، شما به همین مبلغ اضافه کنید برای خط فقر امسال”.
وزیر رفاه در اظهارات اخیر خود هم با اشاره به اینکه “در حال حاضر هدفمند کردن یارانهها در کشور به عدالت نزدیک است”، گفت: “آنچه فعلا صورت میگیرد، مساوات است و معلوم نیست در مقابل این مساوات آیا محرومان بیشتر از سایر اقشار از یارانهها برخوردار میشوند؟ چرا که در حالت مساوات کسانی که واجد شرایط نیستند، بیشتر از یارانهها بهرهمند میشوند”.اظهارات وزیر رفاه در حالی بیان می شود که وی چندی قبل وعده داده بود که “فقر مطلق تا پایان امسال از چهره کشور پاک خواهد شد”.
خبرگزاری دولت؛جمعیت فقرا 27 میلیون نفر!
اما خبرگزاری رسمی دولت ـ ایرنا ـ در سوم دی ماه امسال در گزارشی به نقل از ابوالقاسم مختاری یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تائید کرد که “10 تا 12 میلیون نفر از افراد کشور” را افرادی تشکیل داده اند که با “سطح درآمدی که دارند، پاسخگوی نیازهایشان نیستند”. این خبرگزاری در ادامه به نقل از مختاری نوشت: ”با افزایش تورم، بهمرور بهتعداد افراد زیرخط فقر افزودهشود” و این را نیز اضافه کرد که: “به این افراد باید دو میلیون نفری از مردم را که امکان تامین نیازهای اولیه خود را ندارد و زیر خط فقر مطلق هستندافزود و درعین حال توجهداشت که جمعیت 3 میلیون نفری کارمندان و همچنین 12 میلیون نفر افراد تهیدست جامعه نیز در آستانه سقوط به زیر خط فقر قراردارند”.
خبرگزاری رسمی دولت در عین حال برای رفع مسئولیت از دولت احمدی نژاد در گزارش خود نوشت: “یقینا عده فقرای کنونی جامعه محصول و معلول عملکرد دولت کنونی نیست”. اما دکترحسین راغفر استاد دانشگاه الزهرا چندی قبل به خبرگزاری مهر گفت که جمعیت زیر خط فقر کشور در سال 85 با رشد 20 درصدی مواجه بوده و موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در اول اردیبهشت از افزایش 13 درصدی افراد زیر خط فقر خبر داد.
غلامحسین الهام سخنگوی دولت نیز مانند احمدی نژاد که شعارهای انتخاباتی خود را انکار می کند، آمار 12 میلیونی جمعیت زیر خط فقر مجلس را انکار کرده و گفته است: “تعداد افراد فقیر جامعه ۴میلیون نفر هستند”.
وی همچنین مبارزه با خط فقر در داخل را به مبارزه با اسرائیل مربوط دانسته و گفته: “همان کسانی که مملکت را با ۴میلیون نفر فقیر تحویل دولت داده اند، در سیاستهای اقتصادی شان معتقدند کهباید اسم امام، کمیته امداد، بهزیستی و مبارزه با اسراییل را حذف کرد تا بتوان به شکوفایی اقتصادی رسید، امروز بیان میکنند که سهام عدالت، توزیع فقر است”.
این اظهارات در حالی بیان شده که وزیر رفاه نیز از رشد 7.5 درصدی جمعیت زیر خط فقر سخن گفته و در 21 مرداد 86 در جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس آمار جمعیت زیر خط فقر در کشور را 9 میلیون و 200 هزار نفر اعلام کرده است.آماری که اگر سخن الهام در مورد تحویل گرفتن دولت از سوی احمدی نژاد با 4 میلیون فقر صحت داشته باشد، از سقوط 5 میلیون و 200 هزار نفر طی دو سال و نیم دولت نهم به زیر خط فقر حکایت دارد.