رسا قاضی نژاد
همزمان با یک مقام وزارت آموزش و پرورش که “داستان نفوذ اینترنت در خانههای ایرانی” را مانند “داستان گرگ” دانسته و دانشآموزان را هم “در این قصه” به “شنگول و منگول” تشبیه کرده، مجلس شورای اسلامی ایران تصویب لایحه تازه ای در مورد جرایم رایانهای را آغاز کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمد تقی فخریان دبیرکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان با بیان اینکه “رصد موضوعات مرتبط با اینترنت توسط جنبش دانشآموزی از جمله رسالتهای این نهاد انقلابی است”، گفت: “داستان نفوذ اینترنت در خانههای ایرانی را مانند داستان گرگ میدانیم و دانشآموزان هم در این قصه نقش شنگول و منگول را دارند.”
اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان، تشکلی است که در ماههای اول بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مدارس تشکیل شد. این اتحادیه نیز طی این سال ها دست به دست شده و امروز دبیرکلی آن به آقای فخریان رسیده که به گزارش خبرگزاری مهر ضمن ابرازناراحتی از “رشد بیرویه وبلاگنویسی در ایران”، یادآور شده است:“آنچه ما را در زمینه وبلاگنویسی در ردههای بالای جهانی قرار میدهد شاید در وهله اول افتخار باشد، اما اینکه محتوای وبلاگها چیست نگرانکننده است. در حالی که در سایر کشورها ۶۵ درصد وبلاگها اطلاعات و اخبار علمی است، در کشور ما چنین نیست.“
فخریان همچنین با اعلام اینکه “در حال حاضر فقط ۱۵ درصد از مردم ایران از اینترنت بهرهمند هستند”، سهم جمعیت دانشآموزی کشور از اینترنت را زیر ۱۰ درصد ذکر و در عین حال تاکید کرده: “محتوای کار با اینترنت بر مبنای آنچه که مسئولان ادعا دارند نیست، و ۷۴ درصد از مردم از این ابزار اصلاً استفاده نمیکنند و ۶۰ درصد کاربران فعلی هم فقط برای سرگرمی و تفنن وارد دنیای اینترنت میشوند.“
این مقام وزارت آموزش و پرورش افزوده: ”هماکنون اینترنت برای دانشآموزان بومرنگ سرگردان است، لذا هیچ آمار دقیقی از کاربران دانشآموز در فضای مجازی کشور نداریم.“
سگ هار
در سالهای اخیر بارها با کاربران اینترنت و وبلاگ نویسان ایرانی برخورد شده است و حتی برخی مقام های مذهبی اینترنت را “مشکلی برای نظام” خوانده اند.
علاوه بر این نهادهایی همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز بارها با انتشار گزارشهایی تصاویر مشابهی از اینترنت ارائه و آن را از ابزارهای انقلاب نرم علیه جمهوری اسلامی معرفی کردهاند. یک ماه پیش هفته نام صبح صادق، ارگان مطبوعاتی سپاه رسما اعلام کرد که اینترنت و وبلاگ ابزارهای دولت آمریکا برای براندازی در ایران است.
همچنین جلال یحییزاده از اعضای فراکسیون اکثریت اصولگرای مجلس هشتم آبان ماه گذشته در جلسه هفتگی انصار حزبالله اینترنت را “سگ هار” توصیف کرد و خواستار اعمال محدودیتهای بیشتر در مورد آن شد.
بر اساس چنین زمینه ای بود که مجلس خبر از بررسی “لایحه جرایم رایانه ای” داد. این لایحه که با همکاری دولت و قوه قضاییه آماده شده ۵۷ ماده دارد که به گفته تهیه کنندگان آن”برای ساماندهی جرایم رایانهای” به مجلس ارایه شده است.
بنا بر لایحه جرایم رایانهای “اشخاصی که رایانهها یا وبلاگها را راه میاندازند” در قبال محتوای آن “مسوولیت کیفری” دارند.
با این مختصات، روز یکشنبه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب شور دوم لایحه جرایم رایانهای تصویب کردند که هرکس به طور غیرمجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی پیدا کند، به حبس از 91 روز تا یک سال یا جزای نقدی از 5 تا 20 میلیون تومان یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.
همچنین بر اساس یکی دیگر از مواد مصوب این لایحه، هرکس به طور غیرمجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا امواج الکترومغناطیسی یا نوری را شنود کند از 6 ماه تا 2 سال به حبس محکوم شده یا جزای نقدی از 10 تا 40 میلیون ریال را باید بپردازد و یا به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
نکته قابل توجه در مورد این لایحه این است که مجلس اختیار تصویب “آییننامه نحوه تعیین و تشخیص دادههای سری و نحوهی طبقهبندی و حفاظت آنها” را به وزارت اطلاعات با همکاری وزارتخانههای دادگستری، کشور، ارتباطات و فنآوری اطلاعات و دفاع و پشتیبانی نیروهای داده تا ظرف سه ماه آن را تهیه کنند.