رفسنجانی خواهان تبعیت از سخنان رهبری شد

نویسنده

» بوستون گلوب و بررسی فضای سیاسی ایران

اکبر هاشمی رفسنجانی روحانی پرنفوذ و رییس جمهور اسبق ایران ، تنها با گذشت  5 هفته از به چالش طلبیدن بالاترین مقام جمهوری اسلامی از تریبون نماز جمعه تهران ، این بار از همگان خواست از راهنمایی ها و سخنان رهبر  آیت الله خامنه ای تبعیت کنند.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا ، رفسنجانی که ماه گذشته بدنبال اظهاراتش در نماز جمعه از سوی روحانیون تندرو متهم به حمایت از آشوب ها و اغتشاشات پس از انتخابات 12 ژوئن شده بود، در سخنرانی روز شنبه خود خواهان حفظ وحدت و انسجام ملت ایران شد.

به نظر می رسد سخنان اخیر رفسنجانی مغایر با اظهارات وی در خطبه های نماز جمعه ماه گذشته باشد. وی طی خطبه های نماز جمعه در اواسط جولای وضعیت کشور را بحرانی خواند و خواهان توقف بازداشت اصلاح طلبان شد.

چند روز پس از برگزاری نماز جمعه به امامت رفسنجانی 50 عضو مجلس خبرگان رهبری طی نامه ای خواهان حمایت بیشتر وی از آیت الله خامنه ای شدند. رهبر عالی ایران انتخاب مجدد – و پرحاشیه – احمدی نژاد در دهمین انتخابات ریاست حمهوری را تایید کرد. انتخاباتی که به عقیده اصلاح طلبان انتخابات سالمی نبود.

انتخابات 12 ژوئن و وقایع و نا آرامی های پس از ان با آشکار کردن و عمیق تر کردن شکاف بین سران نظام ، ایران را وارد جدی ترین بحران داخلی پس از انقلاب اسلامی 1979 کرد.

آیت الله رفسنجانی یکی از باسابقه ترین مقامات جمهوری اسلامی که ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام و نیز خبرگان رهبری را بر عهده دارد، در انتخابات گذشته ازحامیان میرحسین موسوی نامزد میانه رو بود.

به گزارش ایرنا ، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام تبعیت از راهنمایی های رهبر و برخورد با قانون شکنان را از ضرورت های شرایط کنونی برشمرد.

ی همچنین در ادامه افزود “صاحبان تریبون، صاحبان قدرت و رسانه ها باید از دامن زدن به دودستگی ها و شایعه پراکنی برحذر باشند و در جهت ایجاد وحدت و همدلی گام بردارند.”

در پی نا آرامی های پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران که در اعتراض به نتیجه شمارش آرا در شهرهای ایران رخ داد هزاران فرد معترض بازداشت شدند که صدها نفر از جمله سران اصلاح طلب کماکان در زندان بسر می برند. تا کنون 3 دادگاه  گروهی بازداشت شدگان حوادث اخیر برگزار شده است.

با وجودی که تظاهرات میلیونی مردم در نخستین روزهای نا آرامی توسط نیروهای امنیتی به شدت سرکوب شد، هواداران میرحسین موسوی و روحانی اصلاح طلب مهدی کروبی به روش های گوناگون به اعتراضات خود ادامه دادند.

در عین حال مقامات جمهوری اسلامی امکان هرگونه تقلب در انتخابات را رد کرده و اعلام کرده اند دهمین دوره انتخابات ،سالم ترین انتخابات در تاریخ 30 ساله جمهوری اسلامی بوده است.

 

وزرای پیشنهادی احمدی نژاد و واکنش ها

هفته گذشته محمود احمدی نژاد فهرست وزرای پیشنهادی کابینه اش را برای اخذ رای اعتماد به مجلس ارائه داد. با این حال به نظر می رسد احمدی نژاد برای عبور از این مرحله –اخذ رای اعتماد از مجلس- با چالش بزرگی روبرو خواهد بود.

با این که اکثریت مجلس در اختیار محافظه کاران است ، بسیاری از هواداران احمدی نژاد علی رغم حمایت های رهبری از وی، بدنبال جریانات پس از انتخابات از حمایت وی دست برداشته اند. از سوی دیگر نماینده های میانه رو بر این باورند دولت و کابینه دهم نامشروع است و وجهه قانونی ندارد.

محمدرضا باهنر نایب رییس مجلس شورای اسلامی از احتمال نیاوردن رای اعتماد از مجلس توسط 5 تن از وزرای پیشنهادی احمدی نژاد خبر داده است.

احمدی نژاد طی اقدامی عجیب وزیر بازرگانی دولت نهم مسعود میرکاظمی را بعنوان وزیر پیشنهادی برای وزارت نفت در نظر گرفته است. با توجه به این که ایران پنجمین تولید کننده بزرگ مواد نفتی در جهان است ، پست وزارت نفت از اهمیت بسیاری برخوردار است.

به نظر می رسد میرکاظمی که تجربه چندانی در صنعت نفت ندارد، از همفکران و متحدان محمود احمدی نژاد باشد. در عین حال رییس کمیسیون انرژی مجلس حمیدرضا کاتوزیان در گفتگو با خبرگزاری ها با اشاره به سوابق و پیشینه میرکاظمی و آشنا نبودن وی با صنعت نفت ، انتخاب وی بعنوان وزیر نفت را به صلاح ندانست و اعلام کرد در غیر این صورت صنعت نفت ایران با “آسیب جبران ناپذیری” روبرو خواهد شد.

چهار سال قبل نیز 3 تن از وزرای پیشنهادی احمدی نژاد برای وزارت نفت بعلت مخالفت نمایندگان موفق به اخذ رای اعتماد از مجلس نشدند.

وزیر نفت دولت دهم با توجه به تحریم های ایالات متحده و سازمان ملل علیه ایران با چالش افزایش تولید نفت و گاز روبرو خواهد بود. گفتنی است که این تحریم ها در راستای برنامه های اتمی ایران علیه این کشور اعمال شده است . از یک سو به گفته غرب ، ایران بدنبال دست یابی به سلاح هسته ایست و از سوی دیگر تهران این اتهام را رد می کند.

محمود احمدی نژاد همچنین دو وزیر زن را بعنوان وزرای پیشنهادی وزارت رفاه و تامین اجتماعی و نیز وزارت بهداشت به مجلس معرفی کرده است. این نخستین بار در تاریخ جمهوری اسلامی است که زنان بعنوان وزیر معرفی می شوند.

در عین حال محمد تقی رهبر نماینده اصولگرای مجلس در گفتگو با شبکه انگلیسی پرس تی وی با اشاره به اظهارات بزرگان مذهبی ایران در رابطه با انتخاب وزرای زن از سوی احمدی نژاد، از وی خواست تا در انتخاب خود تجدید نظر کند.

فهرست وزیران پیشنهادی کابینه دهم در خارج از ایران نیز واکنش هایی را در پی داشته است. وزیر خارجه آرژانتین با اشاره به حادثه انفجار مرکز یهودیان در پایتخت این کشور در سال 1994 و کشته شدن 85 نفر، انتخاب احمد وحیدی بعنوان وزیر دفاع را محکوم کرد و آن را “توهینی آشکار به قربانیان حادثه” خواند.

آرژانتین ، وحیدی را به دست داشتن در حمله به مرکز یهودیان متهم کرده و این در حالی است که ایران بارها هرگونه مشارکت در این حادثه را رد کرده است. وحیدی در سال 1994 عهده دار سمت معاونت وزارت دفاع ایران بود.     

منبع : بوستون گلوب ، 22 اوت